ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με παράδοση επιστολής στον Μουσταφά Ακιντζί άρχισε η δικοινοτική πορεία

Με παράδοση επιστολής στον Μουσταφά Ακιντζί άρχισε η δικοινοτική πορεία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διαβεβαίωσε απόψε ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα κάνουν το παν για να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα δύο «Ναι» στο πλαίσιο δημοψηφισμάτων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί μιλούσε κατά τη διάρκεια παραλαβής εκ μέρους του από αντιπροσωπεία του Δικοινοτικού Κινήματος για την Ειρήνη και την Επανένωση επιστολής που απευθυνόμενη και στους δύο ηγέτες τους στέλνει το μήνυμα ότι «ο λαός της Κύπρου, όλων των διαφορετικών εθνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών υπόβαθρων, αναμένει και απαιτεί από εσάς να δώσετε το άπαν των δυνάμεων σας στη Γενεύη για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Το κίνημα διοργάνωσε την πορεία στη Λευκωσία η οποία άρχισε έξω από το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί για να καταλήξει αργότερα στο Προεδρικό με την επίδοση πανομοιότυπων επιστολών για να δείξει την υποστήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλεται για λύση του Κυπριακού.

Εκπροσωπώντας το Δικοινοτικό Κίνημα ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι σκοπός τους είναι η εκφράσουν την ελπίδα τους για λύση αλλά και να ενημερώσουν τον κ. Ακιντζί για την ετοιμότητά τους υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες με όλη τους τη δύναμη.

«Πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός το πρόβλημα να επιλυθεί και να δημιουργήσουμε ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας, μια καινούρια αρχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδημήτριου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο παρελθόν συνέβησαν τραγικά γεγονότα και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους και εξέφρασε την ελπίδα αυτά να ξεπεραστούν αυτή τη φορά και να αρχίσει μία νέα εποχή ειρήνης για τις επόμενες γενιές.

Γνωρίζουμε ότι είσαστε εδώ για να λάβετε πολύ σοβαρές αποφάσεις για την ιστορία της Κύπρου, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι καιρός να αρχίσει μια νέα εποχή για την Κύπρο και πρόσθεσε «πραγματικά πιστεύω ότι περάσαμε αρκετά, έχουμε μοιραστεί τα παράπονα του παρελθόντος, τη μαύρη σκιά του παρελθόντος, την καχυποψία του παρελθόντος». Τώρα, είπε, είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές έτσι ώστε να μοιραστούν καλύτερες μέρες, να μοιραστούν την ευημερία, να μοιραστούν την ειρήνη, να μοιραστούν ένα καλύτερο φωτεινό μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο είμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Μια λύση σημαίνει συμβιβασμό, δεν θα πάρουμε όλοι αυτό που θέλουμε, καμιά πλευρά δεν μπορεί να πάρει όλα όσα θέλει, αλλά το θέμα είναι αν μπορούμε να είμαστε αρκετά λογικοί και ρεαλιστές έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, είπε.

Γιατί, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, αληθινά πιστεύω - και δεν θέλω φυσικά να πω κάτι που θα θεωρήσουν ορισμένοι ότι `ο Ακιντζί μας απειλεί πάλι`, δεν το κάνω αυτό – ότι αυτή είναι τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας. Το οφείλουμε, σημείωσε, στις νεότερες γενιές να ολοκληρώσουμε αυτή την συμφωνία η οποία σημαίνει ότι θα σηκώσουμε στους ώμους μας μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Αν την σηκώσουμε όλοι μαζί, το βάρος θα είναι φυσικά λιγότερο για όλους μας, πρόσθεσε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανάλαβε το κρίσιμο της κατάστασης, προσθέτοντας ότι λόγω αυτού, "ορισμένοι απορριπτικοί και από τις δύο πλευρές έχουν αρχίσει να δυναμώνουν τις φωνές τους σε μια στιγμή που δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία αλλά προσπαθούμε να την ολοκληρώσουμε". Πρόσθεσε ότι φυσικά όταν ολοκληρώσουμε θα πρέπει να δώσουμε στις αντίστοιχες κοινότητες μας αρκετό χρόνο για να διαβάσουν, να συζητήσουν και να χωνέψουν την ιδέα και έπειτα να πάνε να ψηφίσουν.

Είπε επίσης ότι παρόλο που δεν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο ακόμη, ακούγονται πολλές ιστορίες για την συμφωνία, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι αληθείς, αλλά πρόκειται για θεωρίες. Όμως, πρόσθεσε, έχουν αρχίσει να κινητοποιούν ακόμη και ορισμένους κύκλους στην Τουρκία και έχουν επίσης αρχίσει να γράφουν. Είμαι σίγουρος, ανέφερε ο κ. Ακιντζί ότι το ίδιο πράγμα γίνεται στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. Γράφουν όλες τις ανοησίες, όλα τα ψέματα αλλά θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς μια λύση, είπε, υποσχόμενος ότι αναμφίβολα θα κάνουμε το παν για να δημιουργήσουμε μια λύση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη φορά δύο «Ναι». Είναι δύσκολο εγχείρημα, πρόσθεσε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι οι διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν τα σκαμπανεβάσματα τους αλλά αυτό που έχουν προσπαθήσει να κάνουν μέχρι τώρα (οι δύο ηγέτες) είναι να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των κοινοτήτων τους καθώς και να κατανοήσουν και να προσπαθήσουν να δουν τα δικαιώματα και της άλλης κοινότητας επίσης. Έτσι ώστε, πρόσθεσε, να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση που θα έχει δύο θετικές απαντήσεις, όχι μόνο μία.

Για πρώτη φορά, συνέχισε, οι Κύπριοι ετοιμάζουν τη λύση και αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο αλλά πιο ειλικρινές. Γι αυτό, ανέφερε, θα κάνουμε το παν, προσθέτοντας ότι ο Ιανουάριος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας.

Και πάλι μετά από όλα αυτά τα χρόνια, για πρώτη φορά θα έχουμε μια διάσκεψη για την Κύπρου όπου πρώτα θα εμπλακούμε εμείς και μετά οι άλλες ενδιαφερόμενες εγγυήτριες χώρες θα παρακαθίσουν επίσης στο τραπέζι, είπε.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, πρόσθεσε, οι εγγυήτριες χώρες δεν θα συζητήσουν το εδαφικό ή την διακυβέρνηση ή τα θέματα ΕΕ και ούτω καθεξής. Θα συζητήσουν τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Θα έχουμε και εμείς λόγο, είπε, αφού στο τέλος της ημέρας πρόκειται για το νησί μας, θα εκφράσουμε κι εμείς τις απόψεις μας. Ελπίζω, ανέφερε, σε εκείνο το κεφάλαιο να βρούμε μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα, έτσι ώστε να προσβλέπουμε στο μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και θετικότητα.

Ο κ. Ακιντζί βγήκε από το γραφείο του και απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους πολίτες λέγοντας τους ότι οι ηγέτες χρειάζονται σίγουρα την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών. Ευχήθηκε στα Ελληνικά «Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά» και «Χαρούμενη Πρωτοχρονιά» στα Τουρκικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top