ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά ενόψει Γενεύης - Συναντήθηκε με Ακιντζί

Έιντε: Οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά ενόψει Γενεύης - Συναντήθηκε με Ακιντζί

Οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά για να ξεπεραστούν οι διαφορές που απομένουν, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Ειντε είπε ότι απομένουν μόνο 19 ημέρες πριν τη Γενεύη και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά για να ξεπεράσουν τις διαφορές που απομένουν και στις οποίες μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις. Κάποιες διαφορές είπε, θα αφεθούν για τους τελικούς γύρους των συνομιλιών που θα γίνουν στη Γενεύη.

Το 2016 είπε, ήταν ένα καλό έτος για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Οταν ξεκίνησε το έτος, η φιλοδοξία ήταν να γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα μέσα στο 2016, είπε και σημείωσε ότι η διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου δεν δημιουργεί μεγάλη απόκλιση από το στόχο.

Η διεθνής στήριξη στο Κυπριακό, είναι τεράστια ανέφερε ο κ. Ειντε και επισημαίνοντας ότι το 2016 ήταν ένα κακό έτος για τις διεθνείς εξελίξεις, είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κύπρο γίνεται μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και έναν περίπλοκο κόσμο.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι εφικτή η λύση εντός του 2017, ο κ. Ειντε απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι η σκέψη είναι ότι πρώτα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Κυπρίων και μετά μια διεθνής διάσκεψη. Οταν θα υπάρξει μια συνολική διευθέτηση, είπε, πρέπει να οργανώσουμε την εφαρμογή της και τα δημοψηφίσματα.

Η τελική απόφαση, συνέχισε, θα ληφθεί από τους Κύπριους.

Ερωτηθείς εάν θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες πριν τη Γενεύη, είπε ότι είναι προγραμματισμένη συνάντηση αύριο και στις 4 Ιανουαρίου, ενώ οι δύο ηγέτες δεν απέκλεισαν και άλλες συναντήσεις. Υπενθύμισε ότι οι δύο διαπραγματευτές θα έχουν αρκετές ακόμη συναντήσεις πριν τη Γενεύη.

Ο κ. Ειντε είπε ότι ο ίδιος θα έχει επαφές τις επόμενες εβδομάδες με τις εγγυήτριες δυνάμεις προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Γενεύη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top