ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ελβετία (ξανά)γράφεται Ιστορία

Στην Ελβετία (ξανά)γράφεται Ιστορία

Αν είσαι επιχειρηματίας στην Ελβετία πας για τις τράπεζες. Αν είσαι τουρίστας πας για τα χιονισμένα θέρετρα. Αν είσαι πολιτικός και μάλιστα από την Ανατολική Μεσόγειο εκεί πας για το μεγάλο συμβιβασμό που θα βοηθήσει τη χώρα σου να κάνει το επόμενο βήμα. Αν είσαι δημοσιογράφος, εκεί τους ακολουθείς για να καταγράψεις Ιστορία.

Του Γιώργου Γεωργίου
Απεσταλμένου του ThemaOnline στη Γενεύη

Η συζήτηση του κυπριακού προβλήματος στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να της δώσουν μια θέση στη ιστορία. Δύο Κύπριους ηγέτες με θέληση για συμφωνία, Ελλάδα και Τουρκία να είναι παρούσες σε επίπεδο ηγετών και το διεθνή παράγοντα να ξεκαθαρίζει πως οι συνομιλίες θα πρέπει να καταλήξουν.

Η δημοσιογραφική ομάδα του ThemaOnline θα είναι παρούσα για να καταγράψει λεπτό προς λεπτό όλες τις λεπτομέρειες.  

Η Ελβετία υπήρξε καθοριστική για την Ιστορία της Κύπρου στον 20ο αιώνα καθώς τόσο στη Λωζάνη όσο και στη Ζυρίχη, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν διαμόρφωσαν το μέλλον και το παρών μας.  

Θα είναι η σύνοδος της Γενεύης αντίστοιχη της Λωζάνης το 1923 όπου υπογράφτηκε η καταληκτική πράξη της Μεγάλης Ιδέας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γεννώντας παράλληλα αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα και Τουρκία, με την Κύπρο να μην είναι μέρος τους; 

Θα οδηγήσει η σύνοδος στη Γενεύη σε ομοσπονδία όπως η Ζυρίχη το 1959 οδήγησε στην Κυπριακή Δημοκρατία, δυσαρεστώντας αυτούς ζητούσαν Ένωση από τη μια και Διχοτόμησης/ Ταξίμ από την άλλη.  

Θα δοθεί στη Γενεύη μια δεύτερη ευκαιρία για επανενωμένη Κύπρο υπό τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή μήπως τελικά η Ελβετία του 21ου μας επιφυλάσσει ένα σχέδιο Β που θα ρυθμίζει το διαχωρισμό που de facto ζούμε από το 1974;  

Όπως και να έχει, στην Ελβετία γράφεται ιστορία.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top