ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί ελπίδα, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού

Έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί ελπίδα, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού

Έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί ελπίδα, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, μιλώντας στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974, Στέλιου Πέτρου, μέρος των λειψάνων του οποίου βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Συγχαρί-Μπέλλα-Πάϊς, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους.

Ο κ. Τσιόλας είπε πως στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, υποστήριξε και επιδίωξε το στόχο της επίτευξης λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών, όπως και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προβάλαμε τις θέσεις μας και είδαμε για πρώτη φορά από το 1960 να τίθενται επί τάπητος, στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης – με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων αυτής, των τριών άλλων συμβαλλομένων μερών: της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης– τα θέματα του τερματισμού των αναχρονιστικών εγγυήσεων που συμφωνήθηκαν τότε ως προϋπόθεση για την ανεξαρτησία μας, καθώς και της επίτευξης ρύθμισης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων», σημείωσε.

«Με απόλυτη συνεννόηση και σύμπλευση με την ελληνική Κυβέρνηση, έχουμε μπει σε μια πορεία που δημιουργεί ελπίδα», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε και θα πρέπει να τον διανύσουμε με την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα αφήνοντας στο περιθώριο τα προσωπικά πάθη και τις έριδες του παρελθόντος, που τόσο πολύ επηρέασαν κατά το παρελθόν την κρίση μας και αποπροσανατόλισαν πολλούς από τον κοινό στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο κ. Τσιόλας είπε πως «είναι τραγικό ότι σήμερα, μετά από 42 χρόνια, εξακολουθούν να είναι καταχωρημένες στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων μας χίλιες και περισσότερες περιπτώσεις συμπατριωτών μας».

Όπως ανέφερε, «χωρίς τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και την υπόδειξη μαζικών τάφων από τους Τούρκους, το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων φαίνεται, δυστυχώς, να έχει ημερομηνία λήξης, με τραγικές συνέπειες για την πλειοψηφία των οικογενειών».

Ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως «η κυπριακή Κυβέρνηση πάρα τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στην επίλυση του προβλήματος, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες της εντός και εκτός Κύπρου, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου μας».

 Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top