ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν υπάρχει περίπτωση για το Καρπάσι» λένε οι Τουρκοκύπριοι – Τι γράφουν οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες για το Κυπριακό

«Δεν υπάρχει περίπτωση για το Καρπάσι» λένε οι Τουρκοκύπριοι – Τι γράφουν οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες για το Κυπριακό

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με αναφορές στον θάνατο της 38χρονης Ανίλ μετά από χειρουργική επέμβαση, στην εκδήλωση μνήμης για την 33η επέτειο θανάτου του Φαζίλ Κιουτσιούκ, στις δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αλλά και στις δηλώσεις του “πρωθυπουργού” για το ίδιο θέμα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Το Καρπάσι; Δεν υπάρχει περίπτωση” αναφέρεται στις δηλώσεις το Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις προτάσεις των Ε/κ και τον χάρτη που έχουν καταθέσει. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου επαίνεσε την Τ/κ ομάδα για την δουλειά της στην Γενεύη και είπε ότι ο χάρτης της ε/κ πλευράς δεν θα γίνει αποδεκτός από την τ/κ πλευρά. Αλλού αναφέρεται στις συλλήψεις εννέα στρατιωτικών στα κατεχόμενα, με την κατηγορία ότι είναι υποστηρικτές του Γκιουλενικού κινήματος, ΦΕΤΟ. Τα εννέα άτομα μετά τη σύλληψη τους μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Αναφορά γίνεται και στην ανακάλυψη Τ/κ φαρμακοποιού σε έρευνες κατά του καρκίνου, ο οποίος εντόπισε, λέγεται, τον τρόπο που μεταδίδεται ο καρκίνος από κύτταρο σε κύτταρο και τον τρόπο να το σταματήσει.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Η εγγύηση της Τουρκίας θα συνεχίσει” γράφει ότι σε ομιλία του κατά την εκδήλωση μνήμης με την ευκαιρία της 33ης επετείου από τον θάνατο του πρώην ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας λέγοντας ότι η ασφάλεια που τους παρέχει η Τουρκία θα συνεχίζει αφού είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τ/κ. Αλλού γράφει ότι, συμφωνία μεταξύ κατεχομένων και Ολλανδίας υπεγράφη στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης “Vakantiebeurs” με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται τα κατεχόμενα για ιατρικό τουρισμό. Αναφορά γίνεται και στην ανακάλυψη του Μουσταφά Πεχλιβάν, φαρμακοποιού, για νέο φάρμακο που εμποδίζει την μετάδοση του καρκίνου από κύτταρο σε κύτταρο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Αν ο χάρτης είναι αυτός τότε δεν έχω αντιρρήσεις” αναφέρεται σε δηλώσεις του “πρωθυπουργού” των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας τη στήριξη του στα κριτήρια που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για τους χάρτες αλλά και τη στήριξη του στις δηλώσεις Ακιντζί για το θέμα των εγγυήσεων. Αναφορά γίνεται και σε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ κατεχομένων και Νιγηρίας ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Τουρκία και Βρετανία.

Η εφημερίδα «Κίπρις»  (Κύπρος), με τίτλο “Που είναι ο έλεγχος;” γράφει ότι παρά τα εργατικά ατυχήματα και τους θανάτους στους χώρους εργασίας εντούτοις οι “αρμόδιες υπηρεσίες” δεν προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους στα εργοτάξια. Η εφημερίδα συνοδεύει το σχετικό της δημοσίευμα με φωτογραφίες από υπό ανέγερση οικοδομές στις οποίες διαφαίνεται η παράβαση των κανονισμών ασφαλείας και η μη εφαρμογή μέτρων. Αλλού αναφέρεται στον θάνατο της 38χρονης Ανίλ Ακτουντσάρ, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από χειρουργική αισθητική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική στα κατεχόμενα. Αναφορά γίνεται και στην χθεσινή εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του θανάτου του πρώην ηγέτη των Τ/κ Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Έρευνα” αναφέρεται στον θάνατο 38χρονης Ανίλ, μετά από χειρουργική αισθητική επέμβαση, ενώ τα ακριβή αίτια του θανάτου της θα διαπιστωθούν κατά την σημερινή νεκροψία. Εξάλλου, ο “υπουργός” υγείας Φαίζ Σουτσούογλου διέταξε έρευνα για το συμβάν. Γράφει ακόμα ότι, εννέα στρατιωτικοί συνελήφθησαν στα κατεχόμενα και μεταφέρθηκαν αυθημερόν στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι είναι οπαδοί του κινήματος ΦΕΤΟ. Αναφορά γίνεται και στον θάνατο άλλης 38χρονης, της Ντενίζ Εργκιούλερ, η οποία εδώ και ένα χρόνο πάλευε με τον καρκίνο. Η Εργκιούλερ, βραβεύτηκε πέρσι για το παιδικό παραμύθι που έγραψε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top