ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Δεν είναι σωστό να προσπαθούν να βγουν και από πάνω, θα πρέπει αυτό το λάθος να διορθωθεί»

Ακιντζί: «Δεν είναι σωστό να προσπαθούν να βγουν και από πάνω, θα πρέπει αυτό το λάθος να διορθωθεί»

Τις κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς "για διόρθωση του λάθους" δηλώνει ότι αναμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί για να αποφασίσει αν θα παραστεί ή όχι στην προγραμματισμένη από πριν συνάντηση των ηγετών μεθαύριο Πέμπτη, θέμα το οποίο - όπως είχε προαναγγείλει - συζήτησε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη συνάντησή τους το απόγευμα.

Ο κ. Ακιντζί παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κοινή συνέντευξη Τύπου μιας ώρας μετά τη συνάντηση που είχαν στο "προεδρικό" με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών και τους αρχηγούς των "κοινοβουλευτικών" κομμάτων, κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, είπε, αξιολόγησαν τις εξελίξεις από τη Διάσκεψη της Γενεύης και μετά, χαρακτήρισε σημαντικά καθοριστικό ρόλο αυτόν της τ/κ πλευράς, με τη στήριξη της Τουρκίας, και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της Διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά και στην εργασία της Τεχνικής Ομάδας για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας στις 18 και 19 Ιανουαρίου στο Μοντ Πελεράν.

“Στην Κύπρο δυστυχώς, οι δύο πλευρές δεν καταφέραμε να κάνουμε πολύ μεγάλη πρόοδο αυτό το διάστημα (μετά τις 19 Ιανουαρίου). Και επιπλέον ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κατάσταση με την επαναφορά στην επικαιρότητα του ενωτικού δημοψηφίσματος που έγινε 67 χρόνια πριν”.

Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί η βασική αιτία μη επίτευξης προόδου σε θέματα που παραμένουν ανοικτά και συνέχισης των διαπραγματεύσεις με θετικό τρόπο είναι ότι η ε/κ πλευρά “δεν έχει χωνέψει ακόμη την πολιτική ισότητα που εμπεριέχει μια ομοσπονδία, ότι δεν θα γίνεται λόγος σε μειονότητα και πλειοψηφία και σε μια μελλοντική λύση η συνιστώσα τ/κ πολιτεία θα είναι ίση και θα έχει πολιτική ισότητα που θα εκφράζεται από σειρά σημείων, με τον νότο”.

Αναφερόμενος στους θεσμούς όπου η πλειοψηφία θα ανήκει στην ε/κ πλευρά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σίγουρα οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, οι Τ/κ πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και λόγου και δεν μπορούν να αποτελούν μόνο μια φιγούρα, αλλά αυτό “δεν μπόρεσαν να το αποδεχθούν. Πιστεύω ότι ένας από τους σημαντικούς λόγους που αυτή την περίοδο σημειώθηκε μικρή πρόοδος και δεν μπόρεσαν να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, είναι αυτός. Αυτό το εξήγησα πολλές φορές και στον Ε/κ ηγέτη”.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι ο ίδιος ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα προετοιμάζει τη δική του κοινότητα, και είπε πως πρέπει και στο “νότο” σιγά σιγά να αρχίσουν να συνηθίζουν στην ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας, ότι ένας Τ/κ θα μπορεί να γίνει πρόεδρος του κοινού κράτους στο μέλλον. “Αυτό ήταν ένα στοιχείο στο σχέδιο Ανάν και ο ίδιος (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) το είχε εγκρίνει αυτό το σημείο και το ΑΚΕΛ μετά (το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν). Έχω πει πολλές φορές, του το εξήγησα, ότι αυτό το σημείο πλέον πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να γίνει αποδεκτό (χωνεύεται) και ήρθε ο καιρός να αρχίσει να το εξηγεί (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) στην κοινότητά του. Κρίμα όμως που σε αυτό το θέμα δεν μπόρεσε να κάνει βήμα ο Ε/κ ηγέτης.”

Επανέλαβε επίσης ότι δύο βασικά σημεία της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στα σώματα λήψης αποφάσεων. Σε περίπτωση που αυτά δεν υπάρχουν, δεν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, πρόσθεσε.

Ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε σοβαρό γεγονός τη λήψη της γνωστής απόφασης από τη Βουλή λέγοντας ότι ο ίδιος, από περιέργεια, είδε τη λίστα εορτασμών στα ε/κ σχολεία και δεν υπήρχε παρόμοιος εορτασμός ενός γεγονότος που έφερε κακά στην Κύπρο, λέγοντας ότι έπρεπε να ήξεραν ότι θα προκαλούσε την αντίδραση των Τ/κ.

Η αντίδρασή του, ανέφερε, ήταν φυσιολογική, και η αντίδραση σε όλον τον τ/κ “λαό”, από την αριστερά ως τη δεξιά, ήταν η ίδια, “ήταν φωνή ενάντια σε αυτό το λάθος που έγινε”. Αντιδράσεις, συμπλήρωσε, υπήρξαν και εντός της ε/κ κοινότητας. Λέχθηκε είπε, ότι η τ/κ πλευρά εκμεταλλεύτηκε αυτό το γεγονός και ο ίδιος έψαχνε δικαιολογία για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι η προσωπική του ιστορία και η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού είναι εκεί. 

“Δεν είναι σωστό να προσπαθούν να βγουν και από πάνω, θα πρέπει αυτό το λάθος να διορθωθεί”. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα ειρήνης, να προετοιμαστούν ιδιαίτερα οι νέες γενιές και επέκρινε το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση της Βουλής προήλθε από ένα κόμμα όπως το ΕΛΑΜ.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ έχει συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, “θα με ενημερώσει σίγουρα για το τί έχει γίνει στο νότο γι` αυτό το θέμα”, σημειώνοντας ότι και τα ΗΕ στα οποία από την πρώτη ημέρα απευθύνθηκε, έχουν ρόλο στη συνέχιση της διαδικασίας, που είναι υπό την αιγίδα τους “και ακριβώς τώρα είμαστε ενώπιον ενός από τα πιο σημαντικά σταυροδρόμια. Εχουν ευθύνη και αυτοί (τα ΗΕ) για να διορθωθεί αυτό”. Θέλουμε τα ΗΕ να συμβάλουν στο να διορθωθεί αυτό το λάθος, πρόσθεσε.

Θα δει τις εξελίξεις και ανάλογα θα καθορίσει τη στάση του, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top