ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,8% το 2017 της κυπριακής οικονομίας, αλλά και αβεβαιότητα, προβλέπει η Ελληνική Τράπεζα

Ανάπτυξη 2,8% το 2017 της κυπριακής οικονομίας, αλλά και αβεβαιότητα, προβλέπει η Ελληνική Τράπεζα

Με ρυθμό 2,8% θα αναπτυχθεί το 2017 η κυπριακή οικονομία, εκτιμά η Ελληνική Τράπεζα, η οποία ωστόσο θεωρεί ότι οι οικονομικές προοπτικές διέπονται από κάποιο βαθμό αβεβαιότητας λόγω των κόκκινων δανείων, της ψηλής ανεργίας και της καθυστέρησης στην προώθηση καθυστερήσεων.

Στην οικονομική της ανασκόπηση για το 2ο εξάμηνο του 2016, η υπηρεσία οικονομικών μελετών της Ελληνικής εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ του 2,5% έως και 3% το 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία θα υποχωρήσει στο 11% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 9,5%. Παράλληλα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να εισέλθει σε θετικό πεδίο, φτάνοντας στο 0,8% το 2017 και θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 1,3% την επόμενη χρονιά.

Η Ελληνική θεωρεί πως η καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση της κυπριακής οικονομίας «δεν σηματοδοτεί τη χαλάρωση των προσπαθειών για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ούτε θα πρέπει να θεωρηθεί ευκαιρία για την εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής».

Όσον αφορά στις εξωτερικές προκλήσεις, η Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει ότι η οικονομία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά σε περίπτωση που σημειωθούν χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και πιθανή επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας και περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που δημιουργείται μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Επίσης, σύμφωνα με την Υπηρεσία, πιθανή επιδείνωση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, ενδεχομένως να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομική εμπιστοσύνη, στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στη συνολική οικονομική δραστηριότητα.

Από την άλλη, σημειώνεται ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες καθιστούν την Κύπρο ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό και θα μπορούσαν επομένως να αντισταθμίσουν, σε σημαντικό βαθμό, την πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον τραπεζικό τομέα, η Ελληνική Τράπεζα θεωρεί πως παρά τα αποφασιστικά βήματα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να υφίσταται, με τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους να συνεχίζουν να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνει ωστόσο πως το βελτιωμένο μακροοικονομικό «αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειες των τραπεζών για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων».

«Συγκεκριμένα, μέσω της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων θα πρέπει να γίνονται διευκολύνσεις που να καθιστούν βιώσιμες τις μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις των δανειοληπτών, έτσι που να περιορίζονται οι πιθανές ζημιές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ίδιες οι τράπεζες», σημειώνει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top