ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοφανές: Το Πανεπιστήμιο ενάγει των Δρ Σταύρου – Η απάντηση του πρώην προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ

Πρωτοφανές: Το Πανεπιστήμιο ενάγει των Δρ Σταύρου – Η απάντηση του πρώην προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ

Έκπληξη προκαλεί η απόφαση των ιθυνόντων του Πανεπιστημίου Κύπρου να απειλήσει με νομικά μέτρα των πρώην πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών και γνωστό γιατρό Δρ Σταύρο Σταύρου.

Ο κ. Σταύρου στις 12 Ιανουαρίου του 2017 παρέλαβε νομική επιστολή από το Πανεπιστήμιο, για θέσεις κι απόψεις που εξέφρασε.

Ο δρ Σταύρου, λοιπόν, απαντά με άρθρο σ΄ αυτή την κίνηση από πλευράς Πανεπιστημίου:

«Γεννήθηκα Ελεύθερος και θα πεθάνω ελεύθερος» Καζαντζάκης

Όταν απειλούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μου, της Ελευθερίας του Λόγου,  της έκφρασης και της πληροφόρησης, ιδιαίτερα από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του κράτους έχω κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να τα υπερασπίσω.  Είμαι βέβαιος πως θα  έχω τη βοήθεια του Τύπου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μου γιατί ο Τύπος εκφράζει εκ μέρους των πολιτών αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Φαίνεται πως κάποια μέλη του Δ.Σ του Παν/μου και της Πρυτανείας δεν γνώρισαν ή άκουσαν για την 7ετία της Χούντας ή δεν έζησαν  ως φοιτητές την πρυτανεία των Τανκς.  Τα αποτελέσματα της κατάργησης της ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα βιώνουμε καθημερινά ατενίζοντας τον Πενταδάκτυλο. Η επιστολή παρενόχληση του Πανεπιστημίου προς εμένα ημερ/νια 12/01/2017 δια της οποίας μου κάνουν μήνυση δεν είναι άρμα μάχης, είναι κάτι χειρότερο. Είναι άρμα πνευματικής λογοκρισίας, εκφοβισμού και ψυχολογικού εκβιασμού και επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα δικαιώματα μου.

Είναι πρωτοφανές Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το Κρατικό Παν/μιο, να απειλή με αγωγή για λόγους δυσφήμισης ή ζημιάς, τον πολίτη που πληρώνει τα έξοδα λειτουργίας του. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχει ούτε θα πρέπει να έχει. Αυτό το νομικό δικαίωμα ανήκει αποκλειστικά στον πολίτη.  Η προσπάθεια που καταβάλει το πανεπιστήμιο να αποκτήσει τέτοιο δικαίωμα είναι νάρκη στα θεμέλια της δημοκρατίας και της πνευματικής ανεξαρτησίας του ίδιου του πανεπιστημίου, κάποιοι λειτουργούν ως δούρειος ίππος εξυπηρετώντας ιδιωτικά, κομματικά και λοιπά συμφέροντα. Κύριοι η  «φήμη» δεν είναι ένα αδύναμο πράγμα που σχετίζεται ή κινδυνεύει από παροδικές ενέργειες κάποιου πολίτη, ενέργειες που στοχεύουν προσωρινά κάποιες λανθασμένες έως και παράνομες ενέργειες των Πανεπιστημιακών Αρχών. Η φήμη και η κακοφημία είναι πολύ κοντά.

Στη Δημοκρατία τα δεδομένα είναι ενάντια στην αναγνώριση ή δημιουργία δικαιώματος μήνυσης κατά των πολιτών από το Κράτος, την Κυβέρνηση, Δημόσιους Οργανισμούς, Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.

Δεν είναι σωστό το Κράτος και η εκάστοτε Κυβέρνηση όπως και οι θεσμοί να χρησιμοποιούν την περιουσία του κράτους που ανήκει στους πολίτες εις βάρος των πολιτών γιατί ασκούν έλεγχο στα όσα απαράδεκτα, παράνομα, παραπλανητικά συμβαίνουν στη ουσιαστικά υπολειτουργούσα Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κύπρου και όχι μόνο.  Δεν έχει δικαίωμα το Πανεπιστήμιο να εκφοβίζει και να ζητά από οποιοδήποτε πολίτη ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ λες και ζούμε στην εποχή του Μανιαδάκη επί δικτατορίας Μεταξά.

Έχοντας κατά  νου τις πιο πάνω θέσεις που ισχύουν στη Δημοκρατία και τονίζονται σε αποφάσεις της δικαιοσύνης, θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει δικαίωμα να εκφοβίζει ή να εκβιάζει πολίτες με λήψη αστικών ή ποινικών μέτρων όσο αυστηρή και αν είναι η κριτική, οι απόψεις και τα σχόλια ακόμα και αν υπάρχει κακοβουλία.

Έχει τεράστια σημασία για το Δημόσιο συμφέρον οποιοσδήποτε τομέας του δημοσίου να είναι ανοικτός στην κριτική και στον έλεγχο. Η πνευματική ασυλεία του Παν/μιου δεν μπορεί να έχει σχέση με την ασυδοσία και το  ανεξέλεγκτο.

Το δικαίωμα αγωγής για δυσφήμιση είναι προνόμιο του πολίτη. Το Πανεπιστήμιο ως Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεν έχει δικαίωμα να διεκδικεί κάτι τέτοιο, ή να εκβιάζει τη στέρηση του από τους πολίτες.

Κύριοι του ΔΣ του Παν/μιου και της Πρυτανείας με τις θέσεις μου δεν ζήτησα από τους Πολίτες να προβούν σε παράνομές ή ανατρεπτικές ενέργειες. Τα όσα είπα ή δημοσιοποίησα είναι σχόλια, κριτική, απόψεις, ισχυρισμοί για πραγματικά γεγονότα και είναι η ουσιαστική Αλήθεια. Αντίθετα τα όσα εξέφρασε το Πανεπιστήμιο δια της Πρυτανείας και όσα δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου για την (Ιατρική Σχολή) είναι παραπληροφόρηση και παραπλάνηση των Πολιτών, της Βουλής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Γιατί το Παν/μιο δεν απαντά στα ουσιαστικά ερωτήματα, διαπιστώσεις και ισχυρισμούς που καταγράφονται στην επιστολή μου ημερ. 29/11/2016 προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Παν/μιου; Σίγουρα η αλήθεια ενοχλεί.

Γιατί το Παν/μιο και η (Ιατρική Σχολή) δεν έχουν έστω και την ελάχιστη ευαισθησία να υπερασπιστούν τους συνεργάτες τους, γιατρούς του δημοσίου τους οποίους ο φίλος, ο θαυμαστής και χειροκροτητής του Πρύτανη κος. Πάτροκλος καθυβρίζει θεωρώντας τους απόφοιτους Ιατρικών Σχολών τρίτης διαλογής Λουμούμπες κλπ ( σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail ημε/νίας 30/10/2016); Σ’αυτό το  φασιστικό άρθρο της Cyprus Mail γιατί δεν απαντά η ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και το ΑΚΕΛ; Η σιωπή του ΑΚΕΛ αφήνει πολλά ερωτήματα για το τι σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή. 

Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στους άριστους μαθητές-φοιτητές,  κτίζοντας την Ιατρική Σχολή πάνω σε σωστά θεμέλια. Οι φοιτητές δεν είναι μπαλάκι του πινγκ –πονγκ ούτε έχουμε δικαίωμα να απαγορεύουμε στους γονείς να ζητούν ενημέρωση για τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην  (Ιατρική Σχολή) όπως ισχυρίστηκε ο Πρύτανης (απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου σε σχετική εκπομπή).

Το παρουσιαζόμενο ως Συμβούλιο της Ιατρικής Σχολής είναι έξω από ότι προβλέπεται στο Νόμο περί Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμος του 1989,Ν.144/89.

 Είναι παραπλάνηση και παραπληροφόρηση γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές 1ης και 2ης βαθμίδας σε αριθμό τέτοιο όπως προβλέπει η νομοθεσία για τη σύσταση νόμιμου συμβουλίου της ιατρικής σχολής. Παρ΄ όλο που διανύουμε τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της (Ιατρικής Σχολής).

Ο Ιατρικός Κόσμος άλλα περίμενε και άλλα βλέπει. Προβληματίζεται πολύ έντονα  για τις υπέρογκες αμοιβές  του κοσμήτορα ( €180.000 το χρόνο ) και των καθηγητών όπως καταγράφονται στην προκύρηξη των θέσεων για πρόσληψη καθηγητών (της Ιατρικής Σχολής στο  Παν/μιο Κύπρου).

.  Για πόσο χρόνο  διδασκαλίας μηνιαίως αντιστοιχούν αυτές και άλλες απολαβές και για πόσο χρόνο άσκησης ιδιωτικής ιατρικής με τις επιπλέον αμοιβές; Που κάνεις δεν ξέρει σε ποιο ύψος φτάνουν αυτές, αλλά και από τυχόν έρευνα. Τι λέει το  υπουργείο οικονομικών για όλα αυτά τα ποσά που εγκρίνει το ίδιο; 

Προχωρήστε επιτέλους στην στελέχωση της Ιατρικής Σχολής με δασκάλους, και όχι με λαμόγια (βλέπε Μπαμπινιώτης)  που θέλουν μισθούς παχυλούς, επιδόματα και πολλά άλλα που υπερβαίνουν τις απολαβές του προέδρου της δημοκρατίας κατά πολύ. Οι σοβαροί καθηγητές- δάσκαλοι δεν εκμαυλίζονται, έχουν αξιοπρέπεια και δεν συγκαλύπτουν εγκληματικές ανεπάρκειες εις βάρος των φοιτητών. Χρειάζεται  σεβασμός προς τους Δασκάλους και τα παιδιά των δασκάλων κατά τον Ιπποκράτη, αν το έχετε ακουστά όσο κι αν ενοχλεί κάποιους.

Κύριοι του Πανεπιστημίου, η Ιατρική ασχολείται με την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Και αναπτύσσεται και διδάσκεται μέσα από την ανθρώπινη σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς και όχι μέσω υπολογιστών ή δια αλληλογραφίας. Δεν είναι Σχολή Δημοσίων Σχέσεων που ασχολείται πολλές φορές με την παραπληροφόρηση και  παραπλάνηση. Αφήστε κατά μέρος τα  διαφημιστικά ολοσέλιδα στις εφημερίδες και τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο ( ποιος πληρώνει για αυτά; ).  Ασχοληθείτε σοβαρά με την εξυγίανση της (Ιατρικής Σχολής), τη σωστή στελέχωση της, την επαναξιολόγηση των τομέων της, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακοί, και την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος σε στέρεες βάσεις.

Όταν θα είστε έτοιμοι κάντε επιτέλους εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση και προχωρήστε σε πιστοποίηση της Σχολής από Ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Σώμα που να πληρεί και να λειτουργεί με σωστές προδιαγραφές και όχι στη βάση δημοσίων σχέσεων αλλά και φιλικών σχέσεων με άτομα του Παν/μίου. Πρώτα όμως απευθυνθείτε στο ανάλογο φορέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Νόμο περί διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της ίδρυσης και λειτουργίας Φορέα για συναφή θέματα Νόμος του 2015.

Το σχολικό bulling οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα, θέλω να πιστεύω ότι δεν το ακολουθείτε στην Ιατρική Σχολή. Για το σχολικό bulling οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα, θέλω να πιστεύω ότι δεν ελλοχεύει στο πανεπιστήμιο , παρόλο που στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάτι ακούγεται. Η παρενόχληση όμως του πολίτη με την απαίτηση του πανεπιστημίου Κύπρου για εφαρμογή προληπτικής λογοκρισίας αλλά  και εκφοβισμού του πολίτη είναι νάρκη στα θεμέλια της δημοκρατίας. Τα ερωτήματα παραμένουν, πότε μία Ιατρική Σχολή πιστοποιείται  και πότε όχι; Τι σημαίνει η πιστοποίηση και ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρεί  μία σχολή για να πιστοποιηθεί; Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία η πιστοποίηση; Έχετε αξιολογηθεί από τον αρμόδιο φορέα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Τον περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για συναφή Θέματα Νόμος του 2015. Έχετε προβεί ποτέ σε εσωτερική αξιολόγηση και ποιας μορφής ήταν; Ακολούθησε πότε εξωτερική αξιολόγηση από αρμόδια σώματα ευρωπαϊκά; Και αν ναι, ακολούθησε πιστοποίηση από τον αρμόδιο φορέα; Τα ερωτήματα είναι εκεί και θα πάψουν να υφίστανται όταν θα αρχίσουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις της σωστής λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής. Αυτό προϋποθέτει καθηγητές δάσκαλους και όχι λαμόγια, που να νοιάζονται για τους φοιτητές τους πρώτιστα και πάνω από όλα, και όχι τις απολαβές τους . Μάθετε επιτέλους να τιμάτε τους δασκάλους και τα παιδιά των δασκάλων σας κατά την Ιπποκράτειο ρύση.  Σε ελεύθερους πολίτες η τρομοκρατία και η πνευματική λογοκρισία έχει εφαρμογή μόνο σε κράτη του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, της χούντας των Αθηνών αλλά και στην κοινοβουλευτική δικτατορία του Ερντογάν. Στην Κύπρο ευτυχώς ακόμα υπάρχει δημοκρατία. Τουλάχιστον στο επίπεδο της δικαιοσύνης και αυτό είναι ευχάριστο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top