ΚΟΣΜΟΣ

Τη συζήτηση της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης άρχισε η Επιτροπή Εξωτερικών

Τη συζήτηση της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης άρχισε η Επιτροπή Εξωτερικών

Τη συζήτηση του μέλλοντος της ΕΕ στη βάση του εγγράφου "Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης: Προβληματισμοί και σενάρια για την ΕΕ των 27 έως το 2025", που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκίνησε την Τρίτη 14/3 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας στην οποία παρευρέθηκε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας, η Επιτροπή άρχισε σήμερα μια πρώτη συζήτηση σε ό,τι αφορά τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για Brexit η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε για δημόσιο διάλογο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών, 5 σενάρια για το μέλλον της ΕΕ.

«Τα 5 αυτά σενάρια ξεκινούν από την μικρότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες, δηλαδή τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της ΕΕ είτε στην ενιαία αγορά είτε σε ένα δεύτερο σενάριο σε μερικούς μόνο τομείς. Ένα άλλο σενάριο είναι η ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα με όλες τις αρμοδιότητες και δραστηριότητες και στόχους. Και ένα άλλο σενάριο είναι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων στην ουσία. Σε αυτά τα 5 σενάρια θα γίνει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε, εξηγώντας πως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ θα επηρεαστεί από την τελική απόφαση είτε θετικά είτε αρνητικά.

«Και με δεδομένο ότι είμαστε ένα μικρό κράτος μέλος, έχει τεράστια σημασία έγκαιρα, το ταχύτερο δυνατό η κυπριακή κυβέρνηση να διαμορφώσει μέσα από σωστές και ολοκληρωμένες μελέτες τη θέση της αναφορικά με το ποιο σενάριο μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα δικά μας εθνικά συμφέροντα αλλά να κρατήσει και τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε στο πλαίσιο της Επιτροπής η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα πρώτο στάδιο προβληματισμού, εξηγώντας πως ως εκ τούτου η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα πριν από το καλοκαίρι στην παρουσία ωστόσο αυτή τη φορά των αρμόδιων Υπουργών, κυρίως του Υπουργού Εξωτερικών, έτσι ώστε και το κοινοβούλιο αλλά και τα πολιτικά κόμματα να μπορούν να εκφράσουν προς την Κυβέρνηση τις θέσεις τους προτού αυτή πάρει τις τελικές της αποφάσεις και τις καταθέσει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι από αυτά στα οποία μπορεί η όποια Κυβέρνηση, να αποφασίσει ερήμην του κοινοβουλίου, ερήμην και χωρίς τη γνώμη των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Υπέδειξε μάλιστα πως με δεδομένη την αμφισβήτηση που τυγχάνει από τις κοινωνίες των κρατών μελών της ΕΕ το κοινό ευρωπαϊκό όραμα και με δεδομένη την αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά τους στόχους και την αποτελεσματικότητα στον τομέα της αλληλεγγύης, «θα πρέπει να ζητηθεί και η γνώμη των πολιτών».

Θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες, οι λαοί της Ευρώπης να έχουν θέση και να ερωτηθούν για το μέλλον της ΕΕ. Διαφορετικά όποιο και να είναι το σενάριο που θα επιλεγεί, αν δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών ανησυχούμε ότι δεν θα έχει αποτελέσματα και αντίθετα ενδεχομένως να κλυδωνιστεί ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι με τη Λευκή Βίβλο της Κομισιόν και τα 5 σενάρια που προτείνονται γίνεται μια παραδοχή των αδιεξόδων στα οποία βρίσκεται η ΕΕ.

Για να προσθέσει πως δεν προτείνεται ωστόσο καμία διέξοδος σε κανένα από τα 5 σενάρια αλλά αντίθετα σε όλα τα σενάρια διατηρείται η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας της σημερινής ΕΕ. «Της ΕΕ των μονοπωλίων, της λιτότητας και των μνημονίων. Της ΕΕ της φτώχειας, της ανεργία και του κοινωνικού αποκλεισμού. Της ανασφάλιστης και ευέλικτης εργασίας. Της ΕΕ των πολλαπλών ταχυτήτων και των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Της ΕΕ των σοβαρών δημοκρατικών ελλειμμάτων αλλά και της ΕΕ της στρατιωτικοποίησης και της πλήρους ευθυγράμμισης με το ΝΑΤΟ. Σε κανένα από τα σενάρια δεν επιδιώκεται η ΕΕ της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου», είπε, αναφέροντας πως ως εκ τούτου η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θα γυρίσει την πλάτη και σε αυτό τον αντιπερισπασμό για το ευρωπαϊκό πρότζεκτ για το οποίο και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να ερωτηθούν οι λαοί μέσα από δημοψηφίσματα.

Τέλος, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αφού υπενθύμισε ότι η Λευκή Βίβλος θα ξεκινήσει να συζητείται στη συνάντηση της Ρώμης στις 25 Μαρτίου είπε ότι το ΔΗΚΟ εκφράζει την προσήλωσή του στην ενεργό παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρες μέλος της ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της κάθε χώρας και να βρει τρόπους που να ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα έτσι ώστε να επιλύει προβλήματα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ανέφερε ακόμη πως από την πλευρά του ΔΗΚΟ τέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από την άδικη απόφαση που λήφθηκε το Μάρτιο του 2013 αλλά και το γεγονός ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο ή έργο δεν δόθηκε ή δεν ζητήθηκε έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο λαός από τις άδικες αποφάσεις του Μαρτίου του 2013.

Δήλωσε επίσης πως συζητήθηκε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το γεγονός πως παρά το ότι η ΕΕ συζητά θέματα εμβάθυνσης της συνεργασίας των κρατών μελών και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η Κύπρος, η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία από το 1974, δεν βρίσκει καμία ανακούφιση, κανένα διέξοδο και καμία λύση στο πρόβλημα αυτό μέσω της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

«Αυτοί είναι οι προβληματισμοί που θέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζουμε να μεταδοθούν και στις Βρυξέλλες», είπε αναφέροντας τέλος πως υπάρχει από την πλευρά του ΔΗΚΟ ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου έτσι ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα των Κυπρίων αλλά και για να είναι η Κύπρος ένας εποικοδομητικός εταίρος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top