ΚΟΣΜΟΣ

«Θα πεθάνω για τον Αλλάχ» φώναζε ο τζιχαντιστής στο αεροδρόμιο Ορλί

«Θα πεθάνω για τον Αλλάχ» φώναζε ο τζιχαντιστής στο αεροδρόμιο Ορλί

Οι διωκτικές αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν τον δράστη της επίθεσης στο αεροδρόμιο. Η επίθεση αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια.

Μνήμες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι το 2015, ξύπνησε η αποτυχημένη επίθεση ενός τζιχαντιστή, γνωστού στις αρχές στο αεροδρόμιο Ορλυ της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι διωκτικές αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν τον δράστη - ο οποίος είναι γάλλος υπήκοος - αλλά προς το παρόν το κίνητρό του δεν έχει γίνει γνωστό.

Οπως ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου οι εισαγγελικές αρχές, ο δράστης φώναξε "Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ" και "Θα έχουμε νεκρούς".

Με βάση την επιλογή του στόχου και τις ενδείξεις περί ριζοσπαστικοποίησης του δράστη δικαιολογείται ο χειρισμός της επίθεσης ως τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Εβαλε το αεροβόλο πιστόλι στο κεφάλι της στρατιωτίνας

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από τις διωκτικές αρχές, όλα άρχισαν όταν ένας άνδρας πυροβόλησε έναν αστυνομικό στο βόρειο Παρίσι κατά διάρκεια ελέγχου ρουτίνας της τροχαίας, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Ο ένοπλος κατάφερε να διαφύγει και λίγο αργότερα εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο Ορλυ.

Εκεί ο άνδρας επιχείρησε με την βία να αποσπάσει το όπλο μιας γυναίκας στρατιώτη. Οπως περιέγραψε ο εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού Μπενουά Μπρουλόν, η γυναίκα δέχθηκε μια "εξαιρετικά βίαιη επίθεση" και πάλεψε με τον άνδρα πέφτοντας στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των στρατιωτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, ο  Μπεν Μπελγκασέμ έβαλε το αεροβόλο πιστόλι που κρατούσε στο κεφάλι μιας στρατιωτίνας και φώναξε στους συναδέλφους της: "Κάτω τα όπλα σας. Σηκώστε τα χέρια στο κεφάλι. Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε νεκρούς".

"Τότε οι συνάδελφοί της άνοιξαν πυρ για να προστατέψουν την ίδια και τους ανθρώπους που βρίσκονταν τριγύρω" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

Γνωστός ο δράστης στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών

Στο πτώμα του άνδρα δεν βρέθηκαν εκρηκτικά και όπως επιβεβαίωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών το ίδιο πρόσωπο εμπλέκεται και στα δύο επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παρίσι. Ο υπουργός προσέθεσε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Ορλί ήταν 39 ετών και γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς υπήρχαν αναφορές για έκνομες ενέργειες και ριζοσπαστικοποίηση στον χώρο των τζιχαντιστών.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν το μικρό όνομα του δράστη, Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ είπε πως είναι "πιθανό" αλλά δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ως τέτοιο, το επεισόδιο να χαρακτηριστεί τρομοκρατική επίθεση.

"Υπάρχει πιθανόν τρομοκρατικό κίνητρο αλλά αυτό είναι κάτι που το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να εξακριβώσει και θα το κάνει στον κατάλληλο χρόνο", είπε ο Μπραντέ στους δημοσιογράφους.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι που έμενε ο δράστης, σε ένα 7όροφο κτίριο μιας ήσυχης γειτονιάς στα βόρεια του Παρισιού. 

Ο πατέρας και ο αδελφός του Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ κρατούνται από την αστυνομία. Σύμφωνα με δικαστική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η προσαγωγή των στενών συγγενών είναι μια συνηθισμένη διαδικασία δεδομένων των περιστάσεων.

Το τελευταίο sms: "Εκανα μια βλακεία"

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στον Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη Γαλλία καθώς τελούσε υπό εισαγγελική έρευνα για υποθέσεις που σχετίζονταν με ναρκωτικά και ήταν σεσημασμένος για τουλάχιστον δύο ληστείες εκ των οποίων η μια ένοπλη.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Οι γονείς του Μπεν Μπελγκασέμ απευθύνθηκαν το Σάββατο το πρωί στις αστυνομικές αρχές, όταν ο άλλος γιος τους έλαβε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του από τον Μπεν Μπελγκασέμστο οποίο έγραφε: “Εκανα μια βλακεία

Οι κανονικοί ρυθμοί στο Ορλί-Νότια αναμένεται να επιστρέψουν το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ADP Ογκουστίν ντε Ρομανέ, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Από Τhetoc.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top