ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Είχε 60.000 ευρώ στο σπίτι ο 19χρονος ύποπτος για τις επιθέσεις στην Cablenet – Τον αναζητούσε το FBΙ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Είχε 60.000 ευρώ στο σπίτι ο 19χρονος ύποπτος για τις επιθέσεις στην Cablenet – Τον αναζητούσε το FBΙ

Μπλεγμένος στα βαθιά φαίνεται να είναι ο 17χρονος ύποπτος ο οποίος συνελήφθη μαζί με τις μητέρα για τις επιθέσεις στην εταιρείας παροχής διαδικτύου, Cablenet.

Της Ιωάννας Μάντζιηπα

Όπως είχαμε πει και σε προηγούμενο μας δημοσίευμα, η 54χρονη μητέρα και 19χρονος γιος της, συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης 18/05 για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τις 8 επιθέσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου το πρωί της Πέμπτης 18/05, στις 12/05 καταγγέλθηκε από διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Cablenet, ότι μεταξύ των ημερομηνιών 03/05/ με 09/05/  η εταιρεία δέχτηκε επιθέσεις τύπου DDoS attack.

Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα η εταιρεία Cablenet δέχτηκε συνολικά 8 επιθέσεις τύπου DDOS attack. 

Όπως αναφέρθηκε από τον εξεταστή της υπόθεσης, η εταιρεία μετά από έλεγχο στα συστήματα της διαπίστωσε ότι οι επιθέσεις αυτές  προκάλεσαν αύξηση του όγκου κίνησης στο δίκτυο τους, άρχισαν από την διεύθυνση ip εντός του δικτύου τους, η οποία ανήκει σε εγγεγραμμένο πελάτη τους. 

Μετά την αναστολή της υπηρεσίας, άγνωστο πρόσωπο επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας ισχυριζόμενος ότι είναι ο Γιώργος Πέτρου και πως επιθυμούσε την επανασύνδεση της υπηρεσίας που αναστάθληκε.

Σύμφωνα με το υπεύθυνο της εταιρείας, δεν κατέστη δυνατή η εξακρίβωση των στοιχείων του. Αργότερα τηλεφώνησε άγνωστη, η οποία μιλούσε σπαστά αγγλικά από τηλέφωνο με συγκεκριμένο αριθμό το οποίο αντιστοιχεί με τον αριθμό κλήσης της 54χρονης ύποπτης, τον οποίο έδωσε κατά την αγορά υπηρεσίας από την Cablenet.

Μάλιστα, μετά από ερευνά διαπιστώθηκε πως ο ένας από τους αριθμούς κλήσης που έλαβε η εταιρεία Cablenet από τον κατ’ ισχυρισμό Γιώργο Πέτρου ανήκει σε εσωτερικό τηλέφωνο της εταιρείας Cablenet και η κλήση αυτή έγινε με πιθανή αλλαγή του αριθμού.

Ο άγνωστος συνέχισε να τηλεφωνεί στην εταιρεία, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι γνωρίζει ποιος έκανε την επίθεση στα συστήματα τους και είναι κάποιος με το ψευδώνυμο «dropping» από την Αμερική, ο οποίος είχε ως στόχο τον ίδιο και έδωσε στοιχεία επικοινωνίας με τον άγνωστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κάτοχος της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής διεύθυνση κατά τον χρόνο διάπραξης των επιθέσεων ήταν η 54χρονη ύποπτη.

Την Τετάρτη (17/05) το πρωί μέλη της Αστυνομία διενήργησαν έρευνα βάση δικαστικού εντάλματος στην κατοικία της 54χρονης ύποπτης.  Κατά την έρευνα, ανέφερε πως μαζί της διαμένει ο 17χρονος ύποπτος που είναι γιος της και ο οποίος δεν βρισκόταν στην κατοικία κατά τη διάρκεια της έρευνας.  Επιπρόσθετα εντοπίστηκε και ο ρούτερ της εταιρείας Cablenet από τον οποίο διενεργήθηκαν οι επιθέσεις προς τα ηλεκτρονικά συστήματα της Cablenet. 

Εναντίον της 54χρονης ύποπτης εκδόθηκε την ίδια μέρα ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη. Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, της επιστήθηκε η προσοχή της στο νόμο και απάντησε « I don’t know about computers». 

Την ίδια μέρα (17/05) συνελήφθη ο 17χρονος ο οποίος εντοπίστηκε σε κόντινη καφετέρια.

Στην κατοχή του 17χρονου εντοπίστηκαν δύο φορητοί  υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, ένα κινητό τηλέφωνο, διάφορα έγγραφα και το χρηματικό ποσό των 337,20 ευρώ. 

Ανακρινόμενος προφορικά ο 17χρονος ανάφερε ότι γνωρίζει ότι η Αστυνομία κατάσχε από την κατοικία του το χρηματικό ποσό των 60,000 ευρώ που όπως ανάφερε είναι «καθαρά» χρήματα.

Στην κατοχή του εντοπίστηκαν, αν και χωρίς εργάζεται πως διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από Κύπρο σε Αμερική και αντίστροφα.  Μέχρι τώρα εντοπίζονται διακινήσεις γύρω στις 40,000 ευρώ.

Από έρευνες διαπιστώνεται ότι συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο του διέκοψε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, πράγμα που θα διερευνηθεί.

Οι διακινήσεις χρηματικών ποσών από και προς την Αμερική, δημιούργησαν υποψίες για πιθανή εμπλοκή του 17χρονου σε άλλες υποθέσεις παρομοίου τύπου. 

Μάλιστα, από έλεγχο που εγινε διαπιστώθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2017 οι Αμερικανικές Αρχές FBI στα πλαίσια διερεύνησης παρομοίου τύπου υπόθεσης δηλαδή ηλεκτρονικής επίθεσης και απαίτησης χρημάτων με απειλές εξακριβώθηκε ως ύποπτος ο κάτοχος χρήστης της διεύθυνσης ip διευθύνσεις για την οποία ζητήθηκε η διατήρηση των στοιχείων του χρήστη από την εταιρεία Cablenet.

Η Αστυνομία ζήτησε από το δικαστήριο όπως οι ύποπτοι παραμείνουν υπό κράτηση για 8 ημέρες. Το Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε την προσωποκράτηση της 54χρονης για δυο ημέρες και την 8ημερη κράτηση του 17χρονου. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top