ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη συνάντηση με Πενς στο Λευκό Οίκο

Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τη συνάντηση με Πενς στο Λευκό Οίκο

Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 8/5, στο Λευκό Οίκο με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, έμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η συνομιλία διήρκεσε 45 λεπτά και όπως ανέφερε μέλος της αντιπροσωπείας που ήταν παρών, ο Πρόεδρος βρήκε στο Λευκό Οίκο έναν συνομιλητή το ίδιο θερμό υποστηρικτή της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ, όπως ήταν ο προκάτοχός του κ. Πενς, Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε φιλικότατη και είπε ότι η συνομιλία διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Μάλιστα  καθώς χθες ήταν τα γενέθλια του Αντιπροέδρου και η επέτειος του γάμου του, ο κ. Πενς είπε ότι πριν δέκα χρόνια επισκέφθηκε την Κύπρο, για να λάβει πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξαναέλθει.

Κατά την άφιξη του στο Λευκό Οίκο, ο Αντιπρόεδρος Πενς υποδέχθηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην αίθουσα «Ρούσβελτ» που βρίσκεται στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

«Η συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Πενς διεξήχθη μέσα σε ένα φιλικότατο, θερμό κλίμα και ήταν αρκετά δημιουργική γιατί κατά τη διάρκεια της καλύψαμε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας. Καλύψαμε θέματα που αφορούν την περιοχή μας, αλλά αυτό μου με ικανοποιεί είναι η εκτίμηση από ΗΠΑ του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το σύνολο των γειτονικών κρατών," δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και βεβαίως, συνέχισε, "αυτό που μας απασχόλησε, και που με ικανοποίηση θέλω να δηλώσω είναι η θέση αρχής των ΗΠΑ ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης."

"Όπως ήταν φυσικό, και πλείστο όσο μέρος των συνομιλιών μας, κάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν απόλυτα γνώστης των όσων έχουν διαμειφθεί με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε," σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "Έχω αναπτύξει σε βάθος τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και την ανάγκη όπως υπάρξει παρέμβαση από όσους έχουν να ωφεληθούν από τη λύση του Κυπριακού."

"Αυτό που με ικανοποιεί είναι το αίσθημα, αλλά και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου ότι αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι η λύση του Κυπριακού που θα γίνεται αποδεκτή βεβαίως από το σύνολο του λαού και που θα βασίζεται σε αρχές όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ," επεσήμανε.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "Πρέπει να πω ότι ένα άλλο στοιχείο που είναι σημαντικά θετικό είναι η προθυμία να ανταποκριθεί σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια είτε του διαλόγου, είτε γενικότερα των πολιτικών που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι έτοιμος να δεχθεί την προσωπική μου επαφή, προκειμένου να συμβάλει έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η συνάντηση ήταν πάρα πολύ φιλική.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Πενς αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Στη συνομιλία παρόντες από κυπριακής πλευράς ήταν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Λεωνίδας Παντελίδης.

Από αμερικανικής, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου, Άντρια Τόμσον η αναπληρώτρια Σύμβουλος Μόλι' Μοντγκόμερι, η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι και ο προσωπάρχης του Αντιπροέδρου, Τζον Πιτ Κοξ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top