ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βουλή: Ανοίγει ο δρόμος για τα λεωφορειάκια ΠΑΣΥΚΑΦ - Αντικαρκινικού

Βουλή: Ανοίγει ο δρόμος για τα λεωφορειάκια ΠΑΣΥΚΑΦ - Αντικαρκινικού

Με όσο το δυνατόν λιγότερη καθυστέρηση αναμένεται να φτάνουν στα νοσηλευτήρια της Λευκωσίας και στα καθορισμένα ιατρικά ραντεβού τους οι καρκινοπαθείς που μεταφέρονται από όλες τις γωνιές της Κύπρου με τα έξι μικρά λεωφορεία του ΠΑΣΥΚΑΦ και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου αφού από τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής που ασχολήθηκε με το θέμα προέκυψε ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε ειδική κατηγορία οχημάτων.

Τοποθετούμενος αρχικά εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων ο Χάρης Χριστοδούλου ανέφερε ότι ενώπιον του Τμήματος Δημοσίων Έργων έχει τεθεί το αίτημα από τον ΠΑΣΥΚΑΦ να μπορούν τα λεωφορεία να χρησιμοποιούν το έρεισμα των αυτοκινητόδρομων και ότι το Τμήμα τοποθετήθηκε αρνητικά στις 12/4/2016 αφού προηγουμένως είχε τοποθετηθεί αρνητικά και η Αστυνομία στις 18/2/2016.

Θεωρώ ότι το ζήτημα επικεντρώνεται στην είσοδο της Λευκωσίας, είπε, προσθέτοντας ότι στο δρόμο εκείνο έρεισμα δεν βλέπω πως υπάρχει. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι διεθνώς η χρήση της λωρίδας έκτακτης ανάγκης απαγορεύεται για κίνηση διότι έχει άλλους σκοπούς. Εμείς, είπε, έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά. Κατανοούμε απόλυτα την ευαισθησία του ζητήματος, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανένα.

Εκ μέρους της Αστυνομίας ο Φίλιππος Παπαηλία  ανέφερε ότι το θέμα «μας προβλημάτισε πάρα πολύ ως Αστυνομία». Ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι παρόλο ότι απαγορεύεται από το νόμο είχα δώσει οδηγίες σε περίπτωση που θα υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας την ώρα που περνάει το λεωφορειάκι με τους καρκινοπαθείς να συνοδεύεται από μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο της αστυνομίας για φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους.

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου ανέφερε ότι τα λεωφορειάκια των δύο συνδέσμων μεταφέρουν γύρω στους 1.500 ασθενείς το χρόνο για θεραπείες στα νοσηλευτήρια της Λευκωσίας και ευχαρίστησε επίσημα την Αστυνομία για την βοήθεια της λέγοντας ότι «μπορεί να γλιτώνουμε και πέραν της μισής ώρας». Είναι θέμα ουσίας για μας, πρόσθεσε.

Από πλευράς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου η Εκτελεστική Διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Μαρία Ιωαννίδου ευχαρίστησε επίσης την Αστυνομία,  προσθέτοντας ότι ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία για να μπορέσει να γίνει μια ρύθμιση για το πρόβλημα αυτό.

Τη λύση στο πρόβλημα προσέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Σωτήρης Κολέττας ο οποίος ανέφερε ότι τα έξι μικρά λεωφορεία μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία 90, ως ειδικά οχήματα, να τους παρασχεθεί μπλε φάρος και εκεί όπου υπάρχει τροχαία κίνηση να έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν ορισμένα φώτα τροχαίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Προκοπίου έδωσε τριάντα ημέρες προθεσμία σε όλους τους εμπλεκόμενους να διαβουλευθούν, να προχωρήσουν σε επίλυση του θέματος και να ενημερώσουν την Επιτροπή.

«Είναι από τις στιγμές που σε σύντομο χρονικό διάστημα, είδαμε ένα θέμα και καταλήξαμε μέσα σε λίγα λεπτά σε λύση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, προσθέτοντας ότι ίσως να είναι και υπόδειγμα λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών σε συνεργασία τόσο με την εκτελεστική εξουσία όσο και με άλλους φορείς.

«Οι πολίτες που μεταφέρονται κάθε πρωί από την Πόλη Χρυσοχούς και από το Παραλίμνι στη Λευκωσία για να ακολουθήσουν συγκεκριμένη θεραπεία  είναι ασθενείς και τα λεωφορειάκα που χρησιμοποιούν δεν μπορούν παρά να είναι ασθενοφόρα», είπε, σημειώνοντας ότι «ως τέτοια χρειάζεται να τα δούμε και τέτοια θα πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση του θέματος από εμάς για να λύσουμε αυτό το ζήτημα».

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου υπογράμμισε «ακόμη μια φορά την ταλαιπωρία των ασθενών μας μέσα στα λεωφορεία, να βιώνουν τις παρενέργειες των διαφόρων θεραπειών που παίρνουν και ορισμένοι από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους μέσα από τα λεωφορεία».

«Ζήτησα σαν Πρόεδρος του Αντικαρκινικού δηλώνοντας και την ιδιότητά μου στην Επιτροπή ότι θα ήταν καλό να μπουν και τα λεωφορειακά αυτά στους κανονισμούς για τα ασθενοφόρα», είπε, προσθέτοντας ότι «στην ουσία τα λεωφορειάκια μεταφέρουν ασθενείς. Είναι ασθενοφόρα».

Ανέφερε ακόμη ότι «αυτό το πρόβλημα θα μειωθεί κατά 50% περίπου με τη λειτουργία τους προσεχείς μήνες άλλων ογκολογικών τμημάτων και ακτινοθεραπευτικών κέντρων στην πόλη της Λεμεσού που θα καλύψει και την Επαρχία Πάφου». Όμως, πρόσθεσε, «έπρεπε να δοθεί τέτοια δημοσιότητα στο θέμα με ρεπορτάζ συναδέλφου σας για να λυθεί ένα πρόβλημα μέσα σε 5 λεπτά».
 
«Ως ΑΚΕΛ εκφράσαμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο αίτημα των συνδέσμων των καρκινοπαθών, καθότι η υφιστάμενη κατάσταση προκαλεί πρόσθετη ταλαιπωρία στους ασθενείς», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Χριστάκης Τζιοβάνη.  Μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος, πρόσθεσε, «καλέσαμε την Αστυνομία να συνεχίσει την πολιτική μη επιβολής προστίμων σε οχήματα των ΜΚΟ που χρησιμοποιούν σήμερα τα ερείσματα και μεταφέρουν καρκινοπαθείς».

Σε δικές της δηλώσεις η Κοινοβουλευτική Εκπροσώπος ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «ως ΔΗΚΟ ζητήσαμε από την Επιτροπή Μεταφορών με επιστολή μας ημερομηνίας 25 Μαΐου την αυτεπάγγελτη εγγραφή αυτού του θέματος προς συζήτηση». Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τα μέλη της για την εγγραφή του θέματος και για τη συνεδρία της Επιτροπής σήμερα.

«Μέσα σε 15 μέρες έγινε αυτή η σύσκεψη και καταλήξαμε στην παρουσία και των αρμοδίων, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας, αλλά και του ΤΟΜ, την στάση των οποίων οφείλω να χαιρετίσω, καταλήξαμε σε μια πρακτική λύση έτσι ώστε να μπορούν να μπουν σε διαφορετική κατηγορία οχημάτων αυτά τα λεωφορεία, η οποία θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν και τα ερείσματα», πρόσθεσε η κ. Ερωτοκρίτου.  

Το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς για τη μεταφορά τους από όλες τις επαρχίες στη Λευκωσία για τη θεραπεία τους αναδείχθηκε από ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κάτιας Σάββα της εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «Η διαδρομή 300 χλμ. ενός ανάλγητου κράτους εις βάρος των καρκινοπαθών», το οποίο και κέρδισε το 2ο βραβείο του Παγκύπριου Διαγωνισμού του ΚΥΠΕ. 

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανθρώπινο μέλος σε παραλία: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στη θάλασσα - Συνεχίζονται στη ξηρά

Τάφος - Οπλοστάσιο: Ενώπιον Δικαστηρίου οι δύο συλληφθέντες - Δείτε φωτογραφία από τα όπλα που βρήκαν οι Αρχές

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα - Oι παραλλαγές των ονομάτων και η ιστορία των Αγίων

Στιγμές τρόμου στον Μούτταλο: Άγνωστοι έκλεψαν πάνω από €5.000 - Έριξαν πυροβολισμούς

Adele: Τα συγχαρητήρια που έδωσε δημόσια στην κόρη του συντρόφου της



Θανατηφόρο στη Λάρνακα:  Στη δημοσιότητα το όνομα του 29χρονου μοτοσικλετιστή

Θανατηφόρο στη Λάρνακα: Στη δημοσιότητα το όνομα του 29χρονου μοτοσικλετιστή

Σε οδική σύγκρουση που συνέβη γύρω στις 4.30 χθες το απόγευμα στο δρόμο Μενεού προς Περβόλια στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή του ο Arun Kumar 29 ετών από την Ινδία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top