ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αβέρωφ Νεοφύτου στις ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αβέρωφ Νεοφύτου στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, παρακάθισε χθες σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών και της ΠΣΕΚΑ ΣΤΗΝ Αστόρια.

Ο κ. Νεοφύτου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομογενείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς και να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους που σχετίζονταν με τα θέματα που συζητούνται στις συνομιλίες και διάφορες πτυχές της λύσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στους ομογενείς ότι οι δύο «κατάρες» της Συμφωνίας της Ζυρίχης» ήταν το δικαίωμα του βέτο που παρέλυσε το κράτος και τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Το θέμα των βέτο, είπε, ξεκαθαρίστηκε στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Αν καταφέρουμε και στο θέμα της ασφάλειας να απαλλαγούμε από τον κατοχικό στρατό και τα επεμβατικά δικαιώματα  της Τουρκίας, πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία για το κυπριακό.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ομοσπονδίας και της ΠΣΕΚΑ, είπε πως η Ομογένεια της Αμερικής έχει ένα κόμμα, την Κύπρο. Κι αυτό το έχει διαπιστώσει και από την φοιτητικά του χρόνια στην Αμερική κι όλα τα χρόνια που ακολούθησαν ως βουλευτής, υπουργός και αρχηγός κόμματος.
«Μάχονται για την Κύπρο αγνά και πατριωτικά, χωρίς ποτέ να χωριστούν σε αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους».
Τέλος τους κάλεσε να παραμείνουν όπως πάντα και σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές δίπλα από την κυπριακή πολιτική ηγεσία, για τον δύσκολο αγώνα που κάνουμε.

Κάνοντας – έπειτα από ερώτησή μας – μία αποτίμηση των επαφών του στις ΗΠΑ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε:
«Τόσο στις επαφές που είχα στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους, όσο και στα Ηνωμένα Έθνη με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρεϊ Φέλτμαν, την προσωπάρχη Μαρία Λουίζα Ριμπέιρο Βιότι και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι για την δική μας πλευρά το θέμα της ασφάλειας. Και κατανοούν ότι για να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό και να μπορέσουμε ως Ελληνοκύπριοι να προχωρήσουμε μπροστά,  πρέπει να υπάρξει αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως αυτό το κατέστησε απολύτως σαφές στους συνομιλητές του.

« Μετά τις επαφές μου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος για τη Γενεύη, γιατί από τη στιγμή που θα πάμε στη διάσκεψη, εάν η Τουρκία παραμείνει με τις παραδοσιακές της θέσεις, η ευθύνη του ναυαγίου θα την βαρύνει ξεκάθαρα. Θεωρώ ότι δεν είναι τέτοιες οι συνθήκες που η Τουρκία θα ήθελε σ’ αυτήν την περίοδο να της επιρριφθεί η ευθύνη από τη διεθνή κοινότητα».
 
Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μία εκτίμηση που θα την δούμε τις προσεχείς εβδομάδες, όμως κατά την άποψή του, η όλη κατάσταση αποδεικνύει ότι ήταν σωστότατη η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, πως αν δεν συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και δεν διαφανεί η πολιτική βούληση της Τουρκίας, το να συζητούμε συνέχεια τα θέματα της εσωτερικής πτυχής δεν θα μας οδηγούσαν ποτέ σε κατάληξη στο κυπριακό.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από τη Γενεύη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «αν υπάρξει σημαντική πρόοδος στο θέμα της ασφάλειας, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει τη συνέχιση σ’ ένα τρίτο στάδιο».
 
O κ. Νεοφύτου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και αναχωρεί σήμερα για την Κύπρο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top