ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Στην Ελβετία με αποφασιστικότητα για διαπραγμάτευση ώστε να πετύχουμε αποδεκτή λύση»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Στην Ελβετία με αποφασιστικότητα για διαπραγμάτευση ώστε να πετύχουμε αποδεκτή λύση»

Την αποφασιστικότητα με την οποία μεταβαίνει στην Ελβετία η ε/κ για να διαπραγματευτεί προκειμένου να επιτευχθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τέλεσης μνημόσυνου των ηρώων της κοινότητας Σπηλιών, και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η θέση περί κατάργησης εγγυήσεων και μηδέν αριθμό στρατευμάτων θα οδηγήσει σε κατάρρευση του διαλόγου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ πως θα πρέπει να διακρίνει όλες τις πλευρές μια αυτοσυγκράτηση ενόψει του γεγονότος ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί σε συγκεκριμένο χώρο, συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σημείωσε περαιτέρω ότι «αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουν όλοι υπόψη είναι ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στην κατοχύρωση της πλήρους ανεξαρτησίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και βεβαίως των ΗΕ και συνεπώς οι οποιεσδήποτε προϋποθέσεις τίθενται δεν θεωρώ ότι υποβοηθούν σε αυτό που επιδιώκουμε».

Ο Πρόεδρος τόνισε περαιτέρω ότι «δεν είναι δυνατόν να τίθενται όροι ιδιαίτερα τέτοιοι, που ενώ διασφαλίζουν εκείνα που κατ’ ισχυρισμό ανησυχούν τους Τουρκοκύπριους, την ίδια ώρα να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες που προκαλούνται μέσα από όσα ακούγονται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνάντηση Τσίπρα – Γιλντιρίμ, ο Πρόεδρος είπε ότι «καταρχήν να αφήσουμε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και εύχομαι να είναι δημιουργική».

Ερωτηθείς αν η συνάντηση στην Ελβετία θα είναι ανοικτού τέλους ή όχι, ο Πρόεδρος είπε ότι «καταρχήν η πρόθεση και η αποφασιστικότητα θα πρέπει να διακρίνει όλους όσοι συμμετέχουν. Αλλά πριν και πάνω από όλα καλή θέληση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις ιδιαίτερα εκείνων που φέρουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη σε καίρια θέματα όπως είναι οι εγγυήσεις, η ασφάλεια, οι εδαφικές αναπροσαρμογές κ.λπ. Εάν υπάρχει η καλή θέληση θα υπάρξει και ένα αίσιο τέλος». Εάν δεν υπάρξει καλή θέληση, είπε, και επισείεται ο κίνδυνος του τέλους - υπό μορφή ότι μπορεί να εκληφθούν ως πιέσεις- δεν θεωρεί ότι είναι η επιτυχέστερη αναφορά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε στη συνέχεια ότι «εμείς μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε, έτσι ώστε να πετύχουμε λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες με βάση ένα σωρό υπαλλακτικές προτάσεις που μπορεί να ικανοποιήσουν το αίσθημα ασφαλείας όλων».

Ερωτηθείς αν το θέμα των εγγυήσεων θα είναι το πρώτο για συζήτηση είπε ότι η σύνοδος για την Κύπρο δεν μπορεί να ασχοληθεί με εσωτερικές πτυχές, παρά μόνο με τα θέματα που αφορούν τους συμμετέχοντες, δηλαδή τις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες, την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ.

Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι, πρόσθεσε, «να συζητήσουν οτιδήποτε, συνεπώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στις 28 (Ιουνίου) με τη σύνοδο για την Κύπρο και επομένως θα έχουμε αντικείμενο και επικέντρωση της προσοχής στα θέματα εγγυήσεων, ασφαλείας, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».
 
Τέλος, ερωτηθείς αν τα άλλα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν παράλληλα την ίδια μέρα, απάντησε «όχι βεβαίως».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top