ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nικόλας Παπαδόπουλος: Χρειάζεται αλλαγή τακτικής και τερματισμός των γενναιόδωρων προσφορών για λύση

Nικόλας Παπαδόπουλος: Χρειάζεται αλλαγή τακτικής και τερματισμός των γενναιόδωρων προσφορών για λύση

Χρειαζόμαστε αλλαγή τακτικής, τερματισμό των γενναιόδωρων προσφορών και υποχωρήσεων χωρίς αντάλλαγμα, αναθεώρηση και απόσυρση επικίνδυνων προτάσεων που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από τον κυπριακό λαό, προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό, δήλωσε απόψε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στο Κτήμα Μακένζυ στη Λάρνακα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Ελληνα Πρωθυπουργό και έστειλε το μήνυμα σε όλους να μην ακούν «τους κήρυκες της ηττοπάθειας και της διχόνοιας. Ο ελληνικός λαός, η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα είναι σύσσωμη δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην αυριανή μετάβαση στην Ελβετία για τη Διάσκεψη για την Κύπρο, «με την ελπίδα» όπως είπε «εκεί να δούμε τα βήματα που αναμένουμε από πλευράς Τουρκίας που θα επιτρέψουν να καταλήξουμε στον πολυπόθητο στόχο για μια βιώσιμη, λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξος και κυρίως επειδή όλες σχεδόν οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δείχνουν πως η Τουρκία κάθε άλλο παρά είναι διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της».
 
Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε δυστυχώς από κυβερνητικής πλευράς μια τακτική, μία στρατηγική στο Κυπριακό που χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, από σύγχυση και από αμηχανία. Ακόμα χειρότερα βλέπουμε ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέτει προϋποθέσεις σε σχεδόν εβδομαδιαία διαγγέλματα και να τις αναιρεί μέρα με την ημέρα» και σημείωσε πως «το παρασκήνιο υφίσταται και λειτουργεί απρόσκοπτα. Το έγγραφο Αϊντε που ετοιμάστηκε με τη βοήθεια των φίλων μας των Αγγλων είναι μια φωνή από τα παλιά, δεν είναι κάτι καινούργιο, πρόκειται για την επαναφορά του ίδιου μοντέλου του συστήματος ασφάλειας που υπήρχε και στο σχέδιο Ανάν  και είναι πάρα πολύ απλό: εμείς χάνουμε τη Κυπριακή Δημοκρατία, οι Αγγλοι κρατούν τις βάσεις και η Τουρκία κρατά τα επεμβατικά της δικαιώματα και τις εγγυήσεις».  
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ήγειρε το ερώτημα «ποιος αποφάσισε να αφήσει τον κ. Αϊντε να συντάξει αυτό το έγγραφο, που θα βρούμε μπροστά μας. Με αυτούς τους αδέξιους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς, δυστυχώς η πλευρά μας έχει εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία όπου θα συζητάμε το κεφάλαιο της ασφάλειας με τους τουρκικούς όρους». Ανέφερε πως δεν πρέπει να μεταβούμε στην Ελβετία και η κυβέρνηση να δείχνει «αυτές τις εικόνες της απόλυτης αποσύνθεσης της δικής μας στρατηγικής στο Κυπριακό. Κατεβάσαμε τον πήχη τόσο χαμηλά που πλέον ούτε καν μπορούμε να τον δούμε και πολύ φοβούμαι ότι αυτό που θα έχουμε είναι μια επανάληψη της πρώτης Γενεύης».
 
Όλοι εμείς, συνέχισε, «είμαστε ευγνώμονες στην ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις αρχής  που διατυπώνει στο θέμα της ασφάλειας» και σημείωσε πως «εάν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της πολιτικής του «καλού παιδιού», να κακοφανίσουμε κάποιους ή να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας, εμείς είμαστε με τους Ελληνοκύπριους, είναι εύλογες οι ανησυχίες τους, δικαιολογημένες οι απαιτήσεις τους και θα διεκδικήσουμε τα δίκαια τους».
 
Στην ομιλία του ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο θέμα της ασφάλειας και είπε πως αυτή «πάσχει από μια βασική αδυναμία: στο ότι εμείς πρέπει να δώσουμε τα πάντα την 1η ημέρα, αλλά να εμπιστευτούμε την Τουρκία σε βάθος χρόνου», αφού, όπως εξήγησε «μία τέτοια διευθέτηση είναι συνταγή για κατάρρευση και καταστροφή»   γνωρίζοντας ότι «η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει τηρήσει καμία υπογραφή που έχει βάλει σε συμφωνία μαζί μας και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το καθεστώς Ερντογάν».
 
Αναφερόμενος στην πρόταση των Κομμάτων της Αλλαγής για την ασφάλεια, είπε πως «αυτό που εισηγούμαστε είναι ότι δεν εφαρμόζεται καμία συμφωνία, εκτός εάν πρώτα η Τουρκία εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να νοιώσουμε ασφάλεια πως ό,τι συμφωνήσουμε θα εφαρμοστεί στην πράξη», προσθέτοντας πως «αυτή η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, μιας νέας στρατηγικής για την Κύπρο που οι Δυνάμεις της Αλλαγής εισηγούνται και χρειάζεται αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας».
 
Η νέα στρατηγική, συνέχισε, «χρειάζεται νέο Πρόεδρο, ο νυν Πρόεδρος μας έχει απογοητεύσει, δεν έχει την αξιοπιστία για να προωθήσει τα δικά μας δίκαια συμφέροντα, τουλάχιστον απ’ ότι έχουμε δει μέχρι τώρα. Οι οπαδοί της λύσης θα πρέπει να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν να μην έχουν καταφέρει να λύσουν το Κυπριακό, αφού κυβερνούν για περίπου μια δεκαετία, διαχειρίζονται το Κυπριακό με βάση τη δική τους τακτική και στρατηγική, τις δικές τους θέσεις και για δέκα χρόνια πάμε από τη μια γενναιόδωρη προσφορά και από την μία υποχώρηση στην άλλη. Εδωσαν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και διερωτόμαστε γιατί δεν έλυσαν ακόμα το Κυπριακό».  
 
Σημείωσε ακόμα ότι το αποτέλεσμα «της δικής τους στρατηγικής στο Κυπριακό είναι ότι η Τουρκία πήρε τα πάντα και τώρα ζητά και άλλα. Και όσο εμείς δίναμε, τόσο περισσότερα ζητούσε η Τουρκία, τόσο αναβαθμιζόταν το ψευδοκράτος και αυτή δυστυχώς είναι η σημερινή πραγματικότητα. Για πρώτη φορά ο κατοχικός ηγέτης συναντάται με αρχηγούς κρατών, για πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε όλα εκτός σε όνομα, και αυτά όλα οφείλονται στη δική τους πολιτική του «καλού παιδιού».
 
Οι δικές μας προτάσεις, ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος, «προτείνουν μια νέα στρατηγική και αυτό που απαιτούμε, ο θεμέλιος λίθος αυτής της στρατηγικής είναι να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουμε σήμερα, να προστατεύσουμε την ασπίδα που έχει προστατεύσει τον Κυπριακό Ελληνισμό, την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει να στηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση του Κυπριακού και τα πλεονεκτήματα που μας δίνει αυτό το κράτος, που μας έχει προστατεύσει μέσα από δεκαετίες επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη δική μας εξαφάνιση, στην ΕΕ, στο διεθνή χώρο, είναι η φωνή που έχουμε διεθνώς  να καταγγείλουμε την Τουρκία και να υπερασπιστούμε τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού».
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έστειλε μήνυμα προς τον Τουρκοκύπριους ότι «δεν πρόκειται να δουν την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Τουρκίας, αλλά μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αποτελεί κίνητρο και για τους ίδιους για την επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να καταλάβουμε» συνέχισε ότι «οι μεγαλύτερες μας επιτυχίες δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά εκτός της τράπεζας των διαπραγματεύσεων και μεταξύ των επιτυχιών μας είναι η ένταξη μας στην ΕΕ, η ένταξη μας στην Ευρωζώνη, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, οι συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με σημαντικές χώρες της περιοχής και μόνο με αυτές τις διεθνείς δράσεις και ενέργειες θα μπορέσουμε να πιέσουμε την Τουρκία».
 
Στην ομιλία του ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου και είπε πως «μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για λύση του Κυπριακού» ενώ παράλληλα η σύναψη σχέσεων με σημαντικές χώρες της περιοχής όπως «το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία και η Γαλλία που μπορεί να έχουν συμφέροντα στη δική μας ΑΟΖ και με τη δική τους συνεργασία μπορούμε να τα βάλουμε σαν αντίπαλο δέος απέναντι στην Τουρκία».
 
Αυτό που χρειαζόμαστε, συνέχισε είναι «αλλαγή τακτικής, να σταματήσουν οι γενναιόδωρες προσφορές και υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, να αναθεωρήσουμε και να αποσύρουμε επικίνδυνες προτάσεις που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από το λαό μας».
 
«Αυτοί που θα φέρουν τη διχοτόμηση είναι αυτοί που προωθούν προτάσεις που ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ο λαός μας, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, η παραμονή όλων των εποίκων και οι τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων».
 
Ταυτόχρονα, όπως είπε, έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα στο δικομματικό κατεστημένο: αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε, είμαστε και εμείς εδώ, τον Φεβράρη οι δυνάμεις της αλλαγής θα ομοβροντήσουν και θα φέρουν την αλλαγή. Όταν κάποιοι επιμένουν να μας ταπεινώνουν και να μας εξευτελίζουν, όταν σχεδιάζουν πίσω από κλειστές πόρτες την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμείς τους απαντούμε, εμείς θα αγωνιστούμε για να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού την οποία έχουν καταρρακώσει».
 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top