ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: «Δεν ευθύνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες για τη ρύπανση της θάλασσας», λέει το αρμόδιο Υπουργείο

ΛΕΜΕΣΟΣ: «Δεν ευθύνονται οι ιχθυοκαλλιέργειες για τη ρύπανση της θάλασσας», λέει το αρμόδιο Υπουργείο

Οι επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιέργειας δεν συνδέονται με τα περιστατικά ρύπανσης που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον κόλπο Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ για τη ρύπανση της θάλασσας από ιχθυοτροφεία.

Σε σχέση με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στη θάλασσα, το Υπουργείο επισημαίνει ότι όλες είναι υποχρεωμένες από το 2002 βάσει σχετικής νομοθεσίας, να διεξάγουν και να εφαρμόζουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Ελέγχου, δύο φορές το χρόνο (χειμώνα και καλοκαίρι), το οποίο υποβάλλεται προς αξιολόγηση στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Προγραμμάτων αυτών, που διεξάγονται πέραν της μιας δεκαετίας και με βάση τις παραμέτρους που παρακολουθούνται, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των μονάδων δεν εκτείνονται πέραν των 200 μέτρων περιμετρικά από τα σημεία των πλωτών εγκαταστάσεων (ιχθυοκλωβών) των μονάδων», αναφέρεται. Προστίθεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και πιέσεις που σχετίζονται με το φαινόμενο της ρύπανσης, το οποίο έχει οξυνθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στον κόλπο Λεμεσού, το Τμήμα Αλιείας έχει ήδη εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην εν λόγω περιοχή και ειδικά πλησίον των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με στόχο την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιπτώσεων τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων και χημικών αναλύσεων κατέδειξαν, όπως αναφέρεται, ότι η επίδραση της ιχθυοκαλλιέργειας δεν εκτεινόταν πέραν της οριοθετημένης περιοχής των ιχθυοκλωβών. Με βάση τα παραπάνω και δεδομένων των άλλων πιέσεων που δέχεται η συγκεκριμένη περιοχή, π.χ. το αγκυροβόλιο του λιμανιού, τα διερχόμενα σκάφη ή πιέσεις από άλλες πηγές, το Υπουργείο κρίνει ότι οι επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιέργειας δεν συνδέονται με τα περιστατικά ρύπανσης που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον κόλπο Λεμεσού. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top