Τσελίκ: «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει, δεν έχουν παγώσει»

Τσελίκ: «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει, δεν έχουν παγώσει»

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει και με κανένα τρόπο δεν έχουν παγώσει ή ανασταλεί, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι έχουν στεναχωρεθεί πολύ που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Άλαν Ντάνκαν, ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε άτυχη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μερκελ για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας. Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποφέρουν από την απόφαση για την Τελωνειακή Ένωση. Συγκεκριμένα ο Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε θλίψη γιατί η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα κατέληξε σε αποτυχία. "Γνωρίζουμε την εποικοδομητική και θετική στάση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πραγματικά είναι πολύ κρίμα.  Μας έχει στεναχωρέσει πολύ που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις περιεκτικές συνομιλίες", ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι Τουρκία και Βρετανία βρίσκονται σε στενή επαφή και για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι παρά τη θετική στάση της τουρκικής πλευράς δεν κατάφεραν να φτάσουν σε λύση. Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι οι περιεκτικές διαπραγματεύσεις στη διαδικασία έχουν τελειώσει, με κανένα τρόπο δεν έχουν παγώσει ή ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου για τη μη επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε. Ο Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι τα διμερή προβλήματα δεν πρόκειται να βλάψουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η δήλωση αυτή της Άγκελα Μέρκελ αποδυναμώνει την Ε.Ε. ως θεσμό και ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του χάρτη της Ένωσης. Από την πλευρά του ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποφέρουν από αυτή την απόφαση για την Τελωνειακή Ένωση. «Δεν είναι δίκαιο για μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. να κρατά μία τέτοια στάση, δίνοντας οδηγίες σε όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. Η τελωνειακή ένωση είναι μία συμφωνία που στηρίζεται στη βάση του win-win. Μιλάμε για μία σχέση από την οποία επωφελείται τόσο η Τουρκία, όσο και η Ε.Ε. Επομένως, όταν εμποδίζεται ή σταματά, δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα υποστεί ζημία, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Καλίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE