ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρμόδιο Υπουργείο: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το αγγείο βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κύπρο - Θα δοθεί στον πρόεδρο της Αιγύπτου»

Αρμόδιο Υπουργείο: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το αγγείο βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κύπρο - Θα δοθεί στον πρόεδρο της Αιγύπτου»

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα του επαναπατρισμού αρχαίου αγγείου αιγυπτιακής προέλευσης και τη συζήτηση που έλαβε χώρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Όπως αναφέρεται, το αγγείο αυτό περιήλθε στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων μετά από αίτημα του κατόχου, για άδεια εξαγωγής από την Κύπρο. "Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία, ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για την νόμιμη κατοχή του. ?ταν αυτά δεν προσκομίστηκαν, απέστειλε ως όφειλε, επιστολή προς την Αστυνομία ζητώντας διερεύνηση από την INTERPOL, προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον το αγγείο περιλαμβανόταν στον κατάλογο κλεμμένων αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Μέσω της διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι το αγγείο εξήχθη παράνομα, μετά από παράνομες ανασκαφές σε γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου. Ως εκ τούτου, η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα επαναπατρισμού του αντικειμένου" αναφέρεται. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αναστασιάδης δωρίζει στον Σίσι αρχαίο αγγείο αντικείμενο ποινικής έρευνας – VIDEO Στον Γενικό Εισαγγελέα το θέμα αρχαίου αγγείου που επρόκετο να δοθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον Πρόεδρο Αλ Σίσι Προστίθεται ότι "εφόσον και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενες στη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970, για την παρεμπόδιση και πρόληψη εισαγωγής, εξαγωγής και παράνομης μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, από την οποία πηγάζει και η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τα εν λόγω ζητήματα, έγιναν οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες επαναπατρισμού του αντικειμένου στην χώρα προέλευσής του. Το αγγείο θα επιστραφεί στον πρόεδρο της Αιγύπτου, επ ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο" Όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι το αγγείο βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κύπρο αυτοί είναι αόριστοι και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρει το Υπουργείο. "Σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα στην αστυνομία" καταλήγει η ανακοίνωση. Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top