ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: Νέο πλαίσιο για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με Γαλλία

ΥΠΑΜ: Νέο πλαίσιο για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με Γαλλία

Η πρόσφατη υπογραφή της νέας Στρατιωτικής Συμφωνίας Κύπρου - Γαλλίας και η εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO) διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών ιδιαίτερα στον τομέα της της ναυτικής συνεργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Φωκαΐδης συναντήθηκε σήμερα με τον Γάλλο Αντιναύαρχο Σαρλ-Ανρί ντου Σε, Διοικητή των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου στην παρουσία και του Γάλλου Πρέσβη στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Γαλλία και τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόσφατη υπογραφή στο Παρίσι μιας νέας Στρατιωτικής Συμφωνίας Κύπρου- Γαλλίας αλλά και η εγκαθίδρυση της PESCO διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο περαιτέρω εμβάθυνσης των μεταξύ μας σχέσεων, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ναυτικής συνεργασίας.

Η κατοχύρωση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο, πρόσθεσε, είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε., υπό το φως ιδιαίτερα των νέων προκλήσεων και απειλών.

Ο ΥΠΑΜ αναφέρθηκε στο νέο ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεργασίες και αμυντικές συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στον ενεργό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Κύπρος εντός της PESCO, μέσα και από τη διάθεση υποδομών, στη Ναυτική και Αεροπορική Βάση.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Γάλλος Αντιναύαρχος θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση ’’Ευάγγελος Φλωράκης’’, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Θα επισκεφθεί επίσης τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας ‘’Jean de Vienne’’ στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top