ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΟΖ: Ακινητοποιημένο το Saipem 12.000 – Προσπάθεια συνεννόησης με την Άγκυρα

ΑΟΖ: Ακινητοποιημένο το Saipem 12.000 – Προσπάθεια συνεννόησης με την Άγκυρα

Καθηλωμένο στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο βρίσκεται το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, Saipem 12.000.

Το γεωτρύπανο, ενώ βρισκόταν καθοδόν προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δέχτηκε παρενόχληση από τουρκικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Από το βράδυ της Παρασκευής (9/2) το Saipem 12.000 παραμένει ακινητοποιημένο εξαιτίας της παράνομης Navtex, με την οποία η Τουρκία «δεσμεύει» την περιοχή ανατολικά της Κύπρου.

Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες και την ιταλική ΕΝΙ, καταβάλλει προσπάθειες για λήξη του επεισοδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαιολογία των τριών τορπιλάκατων, της φρεγάτας και της κορβέτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, είναι ότι «η νότια Κύπρος δεν έχει εξουσιοδοτήσει το πλωτό γεωτρύπανο να διενεργήσει γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο.

Ταυτόχρονα, πετρελαιοφόρο σκάφος τουρκικών συμφερόντων πλέει στην περιοχή του τεμαχίου 3, ενώ στο λιμάνι Λεμεσού έχει καταπλεύσει σκάφος του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σημειώνεται οτι το Saipem 12000 είναι σε απόσταση εικοσιπέντε ναυτικών μιλίων, μακριά απο τον τελικό του προορισμό και συνοδεύεται απο υποστηρικτικό σκάφος, που μεταφέρει προσωπικό και υλικά για τις ανάγκες της γεώτρησης.

Α.Μ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top