ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Ενέργειας: Να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Επιτροπή Ενέργειας: Να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Την αγωνία και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προς τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη, ενώ ζήτησαν παράλληλα από την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις τουρκικές προκλήσεις.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη (13/02) ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, μέρος της οποίας ήταν κλειστό για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον κ. Λακκοτρύπη τόσο για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ, όσο και για τα προβλήματα που προέκυψαν στο οικόπεδο 3 με τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ομογνωμία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Σε ό,τι αφορά την Καλυψώ, ο κ. Βότσης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς επιβεβαιώνεται η ύπαρξη γεωλογικής δομής που ομοιάζει με αυτή του Ζορ, ενώ δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες για εξεύρεση ακόμη μεγαλύτερων κοιτασμάτων στην περιοχή.

Τέλος ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι ενέργειες για την αξιοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12 σε συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά, ενώ είπε ότι πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν και οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα πολύ θετικά αποτελέσματα της γεώτρησης της ENI στο στόχο «Καλυψώ».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με το να προχωρήσει η γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης κα της εταιρείας όπως προχωρήσει η γεώτρηση και ότι η συνεννόηση με την ΕΝΙ είναι απόλυτη και σε όλα τα επίπεδα.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ενημερωθεί από τον Υπουργό και σε σχέση με τη προσπάθεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη» και εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής από την ενημέρωση που έτυχε πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι μετά τις δύο γεωτρήσεις τον Οκτώβριο από την Exxon Mobile στο πολλά υποσχόμενο, όπως είπε, τεμάχιο 10 «θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με τα ενεργειακά».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε ικανοποίηση για τον εντοπισμό δεύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ είπε ότι θα πρέπει να αναμένονται οι τελικές μελέτες της ΕΝΙ και τα αποτελέσματα των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, ώστε να διαφανούν οι πραγματικές ποσότητες του κοιτάσματος.

«Η ανακάλυψη αυτή δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς ή για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά αποτελεί επιπρόσθετη ευθύνη για να σχεδιαστεί ο τρόπος ανάπτυξης και αξιοποίησης του κοιτάσματος στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, η οποία σήμερα δυστυχώς απουσιάζει», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η εξέλιξη θα ωθήσει την Κυβέρνηση να επαναφέρει τον στόχο για δημιουργία τερματικού υγροποίησης, ώστε να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Για την παρεμπόδιση της πλωτής πλατφόρμας της ΕΝΙ, ο κ. Κώστα είπε εξάλλου ότι αποτελεί πρόκληση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα. Ζήτησε παράλληλα ψυχραιμία από όλους στην αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών και κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ενεργειακών γεωτρήσεων.

Το νέο απαράδεκτο περιστατικό στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα και εντός Κύπρου την ανάγκη για μια σωστή λύση του Κυπριακού, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι η Επιτροπή έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα προσθέτοντας ότι τα θέματα που προκύπτουν είναι και ενθαρρυντικά αλλά και ανησυχητικά. «Ενθαρρυντικά αναφορικά με τα αποτελέσματα του τεμαχίου ‘Καλυψώ’ αλλά και ανησυχητικά λόγω των τουρκικών προκλήσεων», ανέφερε.

Ο κ. Μυριάνθους είπε ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει κοινή θέση όλων των πολιτικών πλευρών για αντιμετώπιση αυτών των τουρκικών προκλήσεων».

«Πρέπει ήρεμα και νηφάλια η Κυβέρνηση να παρέμβει σε όλα τα επίπεδα για να πιεστεί η Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράσταση της ΕΔΕΚ προς την Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα να συγκληθεί σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, τόσο για το θαλάσσιο οικόπεδο 3, όσο και για το κοίτασμα Αφροδίτη.

Ανέφερε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο «αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει σε σχέση με την επέμβασή της στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η επιχείρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ ήταν «πολύ καλά προετοιμασμένη» ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε ειδοποιήσει σχετικά και την ιταλική Κυβέρνηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρώμη.

Έκανε παράλληλα λόγο για «έλλειψη προγραμματισμού και μέτρων πρόληψης και αποτροπής» εκ μέρους της κυπριακής και ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε σχέση με το «Αφροδίτη» ο κ. Περδίκης είπε ότι έχει φτάσει η ώρα να παρθούν αποφάσεις, ενώ ζήτησε να περιοριστούν οι «υπερβολικές δηλώσεις» για το «Καλυψώ», καθώς «άλλα μας λέει ο Υπουργός και άλλα μας λέει η ΕΝΙ».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top