ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: Το Κράτος δανείζεται 7 δις ευρώ και δεν τα επιστρέφει - ΕΓΓΡΑΦΑ

ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ: Το Κράτος δανείζεται 7 δις ευρώ και δεν τα επιστρέφει - ΕΓΓΡΑΦΑ

Ένα σημαντικό θέμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο η Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μετά από μεγάλη συζήτηση για τον έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικού Ασφαλίσεων, η Πρωτοβουλία δημοσιοποίησε τις καταστάσεις του Ταμείου και καταγγέλλει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε στις 31 Μαρτίου 2017 κατατεθειμένα 7.097.966 από το Ταμείο με απόδοση επενδυτική 0%, το ύψος δηλαδή του επιτοκίου.

Όπως εξηγείται στον περί κοινωνικών ασφαλίσεων Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο άρθρο 73, παράγραφος 6, «ο διευθυντής, σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών, επενδύει το ενεργητικό του Ταμείου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των αποθεμάτων του, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια, τη ρευστότητα και απόδοση των επενδύσεων, τον ρόλο τον οποίο οι επενδύσεις αυτές πρέπει να διαδραματίζουν στη γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια και την κυβερνητική δημοσιονομική και οικονομική πολιτική».

Προκύπτει, λοιπόν, ότι ουσιαστικά το Κράτος δανείστηκε 7 δις ευρώ από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κατά παράβαση του νόμου δεν τα επιστρέφει.

Κατ' ουσίαν, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων επενδύει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους χωρίς επιτόκιο.

Το αποτέλεσμα είναι να μένει το Ταμείο χωρίς αποθεματικό και να πληρώνονται οι συνταξιούχοι και οι λήπτες των επιδομάτων από όσους βάζουν Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Με σκοπό να υπάρξει έλεγχος όσον αφορά τα λεφτά των πολιτών που καταθέτονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Πρωτοβουλία ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της 23ης Μαΐου 2017.

Η Βουλή απάντησε αρνητικά στην Πρωτοβουλία με επιστολή της στις 13 Φεβρουαρίου 2017 και προβάλλοντας το «εμπιστευτικό» των πρακτικών των συνεδριάσεων.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top