logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Ανανεώθηκε η θητεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς - Ο νέος υπαρχηγός

 07 Μαρ 2018 Πολιτική

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (07/03), στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του επαναδιορισθέντος Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη και του νέου Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Κώστα Χρυσηλίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Κατόπιν αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου, ανανεώθηκε η θητεία του  Αρχηγού κ. Λεοντάρη και διορίζεται ο κ. Χρυσηλίου Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Η απόφαση να σας εμπιστευτούμε τις καίριες αυτές θέσεις στηρίζεται στην αναγνώριση της εργατικότητας, του επαγγελματισμού και της εν γένει αφοσίωσης σας στα στρατιωτικά σας καθήκοντα κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα πορείας σας.

Ιδιαίτερα εκτιμώ το γεγονός ότι είστε δοκιμασμένοι Αξιωματικοί σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και επί πλέον εσείς Αρχηγέ, και σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίσατε και αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας σας, σας καθιστούν ικανούς να αναλάβετε τα κρίσιμα καθήκοντα του Αρχηγού –ο οποίος συνεχίζει τα καθήκοντα του- και του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Αναλαμβάνετε τα καθήκοντα σας σε μία περίοδο καθοριστική τόσο για την πατρίδα μας όσο και ιδιαίτερα για την Εθνική Φρουρά.

Γνωρίζετε πως οι ένοπλες μας δυνάμεις, ευρίσκονται σε μία κρίσιμη περίοδο μετασχηματισμού τους σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που εσείς, η στρατιωτική ηγεσία σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία από κοινού διατυπώσαμε και εφαρμόζουμε.

Σήμερα υλοποιούμε ένα σχέδιο που διαμορφώνει μία νέα δομή δυνάμεων κατά τα σύγχρονα πρότυπα, προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις.

Με την πρόσληψη πέραν των τριών χιλιάδων Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), ανδρών και γυναικών, αναβαθμίζουμε την ποιότητα του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και ενισχύουμε  το αξιόμαχο της, ενώ με τη μείωση της θητείας στους 14 από τους 24 μήνες καταφέραμε να εξαλείψουμε σχεδόν τη μάστιγα της φυγοστρατίας.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, αλλά και οι νέες αυξημένες πλέον οικονομικές  δυνατότητες μάς επέτρεψαν να δρομολογήσουμε τον σχεδιασμό ενός μακροπρόθεσμου εξοπλιστικού προγράμματος με ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Την ίδια ώρα με τη συμμετοχή μας στην PESCO, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβαθμίζουμε τη δράση και παρουσία μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα,  και ταυτόχρονα με τις διεθνείς μας συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει –πέραν των 40 συμφωνιών και προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας- ενισχύουμε τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Αρχηγέ και Υπαρχηγέ της Εθνικής Φρουράς,

Η ολοκλήρωση και επιτυχία των σχεδιασμών μας  θα κριθεί από την ικανότητα του Σώματος να συνεχίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων επαγγελματιών οπλιτών, καθώς επίσης και από τη δυνατότητα της ηγεσίας του Σώματος να υλοποιήσει το βαρύ πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχετε διαμορφώσει στο ΓΕΕΦ, πάντα με συνεργασία βεβαίως – και πρέπει να γίνει αναφορά - με τον τέως Υπουργό Άμυνας κ. Φωκαΐδη. Δεν έχω αμφιβολία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, αφού όλοι οι σχεδιασμοί φέρουν και τη δική σας σφραγίδα.

Θα σας παρακολουθούμε και αναμένουμε από εσάς τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, για τα οποία είμαι βέβαιος, καθώς θεωρούμε πως ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς στην καθιέρωση της ασφάλειας ήταν και παραμένει κρίσιμος.

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας με νέους κίνδυνους που παρουσιάζονται, νέες απειλές και νέες εστίες πολέμου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό θα ήθελα να εντάξω και τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόσο από τη χώρα μας όσο και από γειτονικές φιλικές μας χώρες.

Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί νέα γεωστρατηγική δυναμική, την οποία καλούμαστε να χειριστούμε με ψυχραιμία αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, το οποίο πιστά υπηρετούμε.

Γνωρίζοντας τις πραγματικές μας δυνατότητες και χωρίς – και το υπογραμμίζω - υπερφίαλες διακηρύξεις, θα ήθελα να δώσω το μήνυμα πως όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας και όσο η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραμένει και πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, στον βαθμό που μας επιτρέπεται την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας.

Θέλω να επαναλάβω πως αμυντική υπήρξε πάντοτε η διάθεση των δυνάμεων μας και όχι επιθετική. Αυτή τη διάταξη θα συνεχίσουμε, αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε ενισχύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες, αλλά ενισχυμένοι και από τη δύναμη αποτροπής της Εθνικής Φρουράς.

 Προσβλέπω στη στενή και αγαστή συνεργασία σας όχι μόνο με τον Υπουργό και την Κυβέρνηση ευρύτερα, αλλά και με τους συναδέλφους σας Αξιωματικούς και τους οπλίτες μας, ώστε το έργο σας να στεφθεί με επιτυχία».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε, μεταξύ άλλων, ότι την απόφαση για επαναδιορισμό του εκλαμβάνει ως «ένδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και αναγνώριση του επιτελεσθέντος έργου».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό ωστόσο υλοποιήθηκε με τη δική σας στήριξη και τις κατευθύνσεις του πολίτικου μας προϊσταμένου και απελθόντος Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και βεβαίως με την άψογη και δημιουργική συνεργασία με τον απερχόμενο των τάξεων της Εθνικής Φρουράς σήμερα, στρατηγό Ανδρέα Μαρκίδη».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «με την  αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού μας και ιδιαίτερα τη γνώση και εμπειρία του νέου Υπαρχηγού, καθώς και με τη συνεργασία με όλους τους φορείς του κράτους, θα συνεχίσω να εργάζομαι για την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Φρουράς και την ανάδειξη της σε πυλώνα εθνικής ισχύος εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα αποτροπής μέσω του επιχειρησιακού και κοινωνικού της ρόλου στο διεθνές και εθνικό επίπεδο, με σκοπό να συνδράμουμε την υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης σας, αλλά και την ικανοποίηση των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Από την πλευρά του ο νέος Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχοντας βαθιά συναίσθηση της μεγάλης τιμής που μου έχετε κάνει αλλά και πλήρη επίγνωση της ευθύνης και των υποχρεώσεων που επωμίζομαι από την ανάληψη των καθηκόντων του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ πλήρως στα νέα μου καθήκοντα και να φανώ απέναντι στην εμπιστοσύνη που μου δείξατε αντάξιος των προσδοκιών σας, προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της Εθνικής Φρουράς.

Σας διαβεβαιώ ότι κάτω από τις οδηγίες και κατευθύνσεις του Αρχηγού, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, με τη βοήθεια του Θεού θα εργαστώ ως φιλότιμος και πιστός στρατιώτης προκειμένου να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά μια αξιόμαχη και επιχειρησιακά ικανή δύναμη έτοιμη να φέρει σε πέρας την αποστολή της».

Τέλος, ευχαρίστησε τον προκάτοχο του Ανδρέα Μαρκίδη εξαίροντας το έργο του.

 

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.