Πρόβλημα στα κατεχόμενα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία

Πρόβλημα στα κατεχόμενα από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία

Πρόβλημα με την διεξαγωγή των «τοπικών εκλογών» δημιούργησε η ανακοίνωση από τον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, αυτή ήταν η αρχική ημερομηνία διεξαγωγής των «τοπικών εκλογών» στα κατεχόμενα που όμως θα αναβαλλόταν λόγω των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια που διεξάγονται ταυτόχρονα σε Τουρκία και κατεχόμενα στις 24 Ιουνίου.

Η οριστική απόφαση στα κατεχόμενα επρόκειτο να ληφθεί από την «βουλή» κατόπιν σχετικής τροποποιητικής πρότασης από την «κυβέρνηση». Ωστόσο με την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, το αρμόδιο Συμβούλιο Εξετάσεων ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.

Η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σιαφάκ δήλωσε ότι πρέπει να επαναξιολογήσουν το θέμα και πως δεν συνιστά την διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων και των «τοπικών εκλογών» την ίδια μέρα (σσ: και για τις δύο διαδικασίες χρησιμοποιούνται οι σχολικές εγκαταστάσεις).

Η διεξαγωγή των «τοπικών εκλογών» σε μια άλλη ημερομηνία εντός Ιουλίου, συνέχισε, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα «αντισυνταγματικότητας», ενώ το να γίνουν πιο νωρίς (από τις εκλογές στην Τουρκία) δεν θα τους αφήσει αρκετό χρόνο προετοιμασίας. Θα αξιολογήσουν, είπε, το θέμα στο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» και θα διαβουλευθούν με την «κυβέρνηση» και άλλους «αρμοδίους».

Το θέμα προκάλεσε ποικίλα σχόλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες ενώ στο σχόλιό της στο πρωτοσέλιδο σήμερα η Αφρίκα γράφει ότι αυτό που ο Μουσταφά Ακιντζί από την ε/κ πλευρά, την εκ περιτροπής προεδρία, γιατί δεν τον ζητεί και από την Τουρκία. «Να έχουν έναν αυτοί και έναν εμείς! Ή επιμένει να είμαστε συνεχώς μουχτάρηδες;».

 ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Βρετανικές Βάσεις: Διάλογος με το Λονδίνο ή προεκλογική σύγκρουση - Επιλέγει χαμηλούς τόνους η Kυβέρνηση

Βρετανικές Βάσεις: Διάλογος με το Λονδίνο ή προεκλογική σύγκρουση - Επιλέγει χαμηλούς τόνους η Kυβέρνηση

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας επανέρχεται το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων, αυτή τη φορά μέσα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που επιχειρούν να χαράξουν τη γραμμή της κυβέρνησης. Την ώρα που η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές ανεβάζει τους τόνους, το θέμα μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με διαφορετικές προσεγγίσεις να συγκρούονται.

BEST OF TOTHEMAONLINE