ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΙΛΑΠΑ 2018: Επιτυχές η άσκηση καταρτισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς

ΛΑΙΛΑΠΑ 2018: Επιτυχές η άσκηση καταρτισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Με πλήρη επιτυχία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διεξήχθη σήμερα η άσκηση αγροδασικής πυρκαγιάς ‘ΛΑΙΛΑΠΑ 2018’ στις περιοχές των χωριών Σταυροκόννου - Μαμωνιών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με όλες της εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πυρασφάλειας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της άσκησης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Μάρκος Τράγκολας ανέφερε πως η άσκηση διοργανώνεται κάθε χρόνο, με στόχο να γίνει ένας συντονισμός τόσο των εναέριων όσο και των επίγειων δυνάμεων με την εμπλοκή όλων των υπηρεσιών, που ως είθισται ανταποκρίνονται και συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια, όπως το Ταμείο Θήρας, το Τμήμα Δασών, η Πολιτική Άμυνα, Επαρχιακή Διοίκηση, Εθελοντικές ομάδες, Υπηρεσίες ασθενοφόρων, Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία.

Σκοπός, πρόσθεσε, είναι η εγρήγορση και η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της αντιπυρικής περιόδου καθότι - όπως είπε- υπάρχει ανομβρία και αρκετή βλάστηση στην ύπαιθρο.

Πέραν από την προσπάθεια που καταβάλλεται για την πρόληψη των πυρκαγιών σε συνεργασία με τις κοινότητες και τους Δήμους, συνέχισε, πρέπει να αναπτυχθεί και η συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Τράγκολα, για το συντονισμό της άσκησης στήθηκε Συντονιστικό Κέντρο ενώ σημαντική χαρακτήρισε τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Drone αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΚΣΕΔ τα οποία στέλνουν εικόνες στο συντονιστικό κέντρο.

Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, «μπορεί να γίνει καλύτερος συντονισμός σε σχέση με τη θέση των πυροσβεστικών οχημάτων, με την πορεία επέκτασης της πυρκαγιάς και γενικά με την κατάσταση που επικρατεί αφού υπάρχει απεικόνιση της περιοχής της πυρκαγιάς”.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας μηχανοκίνητου προωθημένου κέντρου ελέγχου το οποίο να διαθέτει σύγχρονα μέσα ούτως ώστε να αφήνονται απερίσπαστοι για το συντονισμό της πυρκαγιάς σε κλειστό χώρο από το εξωτερικό περιβάλλον, τόσο οι εκπρόσωποι των διαφόρων υπηρεσιών, όσο και ο γενικός συντονιστής.

Ο κ. Τράγκολας πρόσθεσε πως με τη δημιουργία του προωθημένου συντονιστικού κέντρο θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει καλύτερα ο συντονισμός του έργου της πυρόσβεσης καθώς και ο εντοπισμός της πιθανής εκκένωσης των κοινοτήτων πολύ πιο γρήγορα από ότι σήμερα.

Σήμερα (20/4), είπε, εργάζονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες με πληροφορίες που λαμβάνονται από τους τομεάρχες στο πλαίσιο εφαρμογής συστήματος Διοίκησης του επεισοδίου. Όπως εξήγησε ο κ. Τράγκολας “οι εικόνες που έρχονται για τις θέσεις των πυροσβεστικών οχημάτων, της πορείας επέκτασης του μετώπου της πυρκαγιάς, της πυρκαγιάς από κατοικημένες περιοχές είναι πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία, για αυτό γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί και αυτό το κενό”.

Ο κ. Τράγκολας είπε πως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο χώρο της άσκησης ήταν αρκετά δύσκολες. Σημείωσε ωστόσο πως τέτοια μποφόρ ανέμου μπορούν να παρατηρηθούν και την καλοκαιρινή περίοδο, προσθέτοντας πως η υγρασία και η ομίχλη που επικράτησε σήμερα δυσχέραινε κάπως το έργο των εναέριων μέσων.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και σε πυρκαγιά πριν τρία περίπου χρόνια στην Επαρχία Λεμεσού όπου λόγω αυξημένης σκόνης και ομίχλης δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα με αποτέλεσμα την προσπάθεια κατάσβεσης να βαρύνει τις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης «ΛΑΙΛΑΠΑ 2018», στις 19.4.2018 γύρω στις 23:00 το βράδυ ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, στα υψώματα βορειοανατολικά του χωριού Σταυροκόννου. Κλήθηκε εκτός υπηρεσίας προσωπικό από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Υπαίθρου Κελοκεδάρων και ανταποκρίθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα. Ταυτόχρονα ένα πυροσβεστικό όχημα στάλθηκε από τον πυροσβεστικό σταθμό Πάφου ως επίσης και μια ΚΜΠ από την Υπηρεσία Θήρας.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν ολονύκτιες αλλά λόγω της μορφολογίας του εδάφους αυτή περιορίστηκε χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατό να κατασβεστεί πλήρως.

Το έργο δυσχέραιναν οι δυνατοί άνεμοι που ξέσπασαν στις 05:00 το πρωί της επομένης έντασης 5 μποφόρ με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί βορειοανατολικά απειλώντας το χωριό Μαμώνια.

Η πυρκαγιά πέρασε περιμετρικά του χωριού Μαμώνια και κατευθύνθηκε με βορειοανατολική κατεύθυνση απειλώντας το χωριό Άγιος Γεώργιος. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων που πήρε η πυρκαγιά ζητήθηκε βοήθεια από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ενίσχυση από εναέρια μέσα.

Στο πλαίσιο του σεναρίου της άσκησης έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που κατέφθασαν στο μέρος για προστασία του χωριού Άγιος Γεώργιος και παράλληλα για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε από τους κατοίκους με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Πολιτικής Άμυνας.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το σενάριο, επεκτάθηκε τόσο ανατολικά και βορειοανατολικά του χωριού Άγιος Γεώργιος κατευθυνόμενη προς Μάρωνα και Άγιο Σάββα ο οποίος καλύπτεται από δασική έκταση όσο και δυτικά και βορειοδυτικά του χωριού Άγιος Γεώργιος κατευθυνόμενη προς Πραστειό και Τραχυπέδουλα.

Μετά ωστόσο από κοπιαστικές προσπάθειες οι δυνάμεις της Π.Υ. και οι δυνάμεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κατάφεραν να σταματήσουν την επέκταση της πυρκαγιάς στα πιο πάνω μέτωπα και κατέβαλαν προσπάθειες για τελική κατάσβεση της.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top