ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς: 'Να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της'

Ιωνάς: 'Να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της'

Να αφήσουμε την Αστυνομία να εκτελέσει τους σχεδιασμούς τους οποίους έχει, αναλύοντας τις πληροφορίες που έχει και στοχεύοντας στις διάφορες προσπάθειες της και να την κρίνουμε στη συνέχεια, είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, κληθείς να σχολιάσει για την υπερπροβολή που δέχεται η εκστρατεία της Αστυνομίας κατά του οργανωμένου εκγλήματος, ανέφερε ότι "δεν είναι ούτε επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε επικοινωνιακών λόγων".

Σε σχέση με την δήλωση του ότι `το κοινό θα εκπλαγεί για το ποιοι κρύβονται πίσω από την εμπορία ναρκωτικών`, που δέχθηκε σχολιασμό, ο κ. Νικολάου είπε πως "η δήλωση μου ήταν σαφής αν την διαβάσετε προσεκτικά".

Εξέφρασε λύπη, "γιατί κάποιοι προέβηκαν σε δηλώσεις χωρίς να τη διαβάσουν προσεκτικά. Η δήλωση μου ήταν σαφής και μάλιστα είχα ξεκαθαρίσει στη δήλωση μου, δεν έχω υπόψη μου ούτε συγκεκριμένα άτομα ούτε συγκεκριμένους επιχειρηματίες ή πρόσωπα. Κι είπα απλώς ένα πράγμα - ότι είναι απαραίτητο ουσιαστικά, αυτό ήταν το μήνυμα, κάποιοι το απόδωσαν ακριβώς έτσι, κάποιοι δυστυχώς διαφορετικά, ότι είναι απαραίτητο να παραχωρηθεί η δυνατότητα ώστε να φθάσουμε στην κορυφή μιας ομάδας. Και τα υπόλοιπα νομίζω ήταν σαφέστατα, τα όσα είχα αναφέρει και μπορείτε να διαβάσετε την δήλωση ξανά. Δεν έχω να δηλώσω οτιδήποτε περί της δήλωσης αυτής".

Για την εκστρατεία της Αστυνομίας εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, που όπως σχολιάστηκε από δημοσιογράφους, τυγχάνει υπερπροβολής, ο κ. Νικολάου σημείωσε "να αφήσουμε την Αστυνομία να εκτελέσει τους σχεδιασμούς τους οποίους έχει, αναλύοντας τις πληροφορίες που έχει και στοχεύοντας στις διάφορες προσπάθειες της και να την κρίνουμε στην συνέχεια".

Και να μην ανησυχείτε, συνέχισε, δεν θα κριθεί μόνο από εσάς, θα κριθεί και πολιτικά από εμένα αν ουσιαστικά θα ανταποκριθούν πλήρως στις σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί.

"Συνεπώς δεν είναι ούτε επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε επικοινωνιακών λόγων. Πρόκειται για οδηγίες που είναι σαφείς και αναφέρονται σε δράσεις, οι οποίες πρέπει να είναι και συγκεκριμένες και στοχευμένες, που να επιδιώξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και το κύριο αποτέλεσμα να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους πολίτες. Γι αυτό πρέπει να στηρίξουμε την Αστυνομία, γι αυτό τον σκοπό και αυτές δραστηριότητες που κάνει ούτως ώστε και οι πολίτες να μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί της για την αποκάλυψη όλων εκείνων που εμπλέκονται", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο Υπουργός είπε πως "νομίζω ότι κάμνει λάθος, αυτό έχω να πω και για τις πληροφορίες και για το τι έγινε με τις πληροφορίες τουλάχιστον από την δική μου μεριά", προσθέτοντας ότι "δεν έχω όμως να δηλώσω οτιδήποτε καθ΄όσον αφορά τις δηλώσεις του Δημάρχου".

Δεν πρόκειται, είπε, να εμπλακώ σε ένα δημόσιο διάλογο με τον κ. Φαίδωνος. "Δεν νομίζω να εξυπηρετεί οτιδήποτε αυτό το οποίο γίνεται δημοσίως, ούτε για την διερεύνηση κάποιων υποθέσεων ή την συγκέντρωση κάποιων πληροφοριών. Λυπούμαι, δεν θα μπω σε αυτόν τον διάλογο", ανέφερε.

Για τα όσα λέγονται για drones στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Νικολάου είπε πως "δεν ισχύει.

Σε άλλη ερώτηση για δική του ευθύνη στη μη λήψη σωστών μέτρων, είπε ότι "μιλώ με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουμε πάρει ως Κυβέρνηση και για ενίσχυση της Αστυνομίας και του προσωπικού ακόμα, και του τρόπου λειτουργίας αλλά και ενίσχυσης των δυνατοτήτων. Κι εκείνο που παρακαλώ όλα τα πολιτικά κόμματα για να μπορέσει να γίνει η Αστυνομία πιο αποτελεσματική να ανταποκριθούμε όλοι θετικά σε αυτό το οποίο μας ζητά, να της παραχωρήσουμε την δυνατότητα να μπορεί να προβεί σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων προσώπων, τα οποία πιθανόν μετά από δικαστικό διάταγμα, να εμπλέκονται σε συγκεκριμένα αδικήματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα".

Σε σχέση με τη συνάντηση του, με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο κ. Νικολάου είπε ότι επεξήγησε για την κατάσταση που επικρατεί καθ΄όσον αφορά το έγκλημα, το πώς αυτό παρουσιάζεται διαχρονικά, και ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς για σκοπούς αντιμετώπισης του.

Εξήγησα, σημείωσε, ότι θεωρούμε ως υποχρέωση μας και ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης όταν το έγκλημα παρουσιάζει οποιαδήποτε μορφή έξαρσης ή διαφοροποίηση ανάλογη είναι και η αντίδραση από πλευράς της Κυβέρνησης, δηλαδή με αποφασιστικότητα και συστηματικά σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν μηχανισμοί πρόληψης αλλά και καταστολής του εγκλήματος.

"Είναι γεγονός ότι το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη έχει θιγεί αυτή την περίοδο και είναι γι αυτό τον λόγο που και σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε κάθε περίπτωση που θα υπάρξουν παρόμοιες αντιδράσεις, οι δραστηριότητες της Αστυνομίας θα είναι έντονες γιατί ουσιαστικά επιβάλλεται να κατασταλούν ή να προληφθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη", πρόσθεσε.

Η Αστυνομία όπως βλέπετε, συνέχισε, προβαίνει στους δικούς της σχεδιασμούς και με συνεχείς επιχειρήσεις δραστηριοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση - όλη αυτή την περίοδο ως Κυβέρνηση στηρίξαμε την Αστυνομία και εξήγησε στην κα Πρόεδρο και τους συνεργάτες της τα μέτρα, τα οποία είχαμε πάρει.

Στήριξη, είπε, προσφέρθηκε και από το Κοινοβούλιο και εξέφρασα και τις ευχαριστίες μου στην κα Θεοχάρους για την υποστήριξη την οποία είχαμε από τους βουλευτές του κόμματος της Αλληλεγγύης στην προσπάθεια να ενισχύσουμε νομοθετικά τις δραστηριότητες της Αστυνομίας και αναφέρομαι ειδικότερα στα νομοθετικά μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί για την πάταξη της διαφθοράς.

Επεξήγησα, συνέχισε, ότι έχει συγκροτηθεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία ήταν αποτέλεσμα της έρευνας, η οποία προηγήθηκε από την Αστυνομία και η οποία κατέγραψε ποιο είναι το πρόβλημα, το οποίο υπάρχει. Δεν είναι διαπίστωση που έγινε αυτές τις μέρες, κι ούτε διαπιστώσεις που επισημαίνονται από άλλους, σημείωσε, είναι διαπίστωση που έγινε από την ίδια την Αστυνομία, μέσα από την έρευνα, την οποία είχε κάμει και με βάση την οποία καταρτίστηκαν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια και τα οποία τελικά εγκρίθηκαν σε νόμο.

Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ανέφερε, έχει συγκροτηθεί μόλις προσφάτως, τα νομοσχέδια πέρασαν στην τελευταία συνεδρία του Δεκεμβρίου 2017 κι έχουν σαφείς οδηγίες από εμένα ότι θα πρέπει να διερευνούν κάθε πληροφορία, η οποία φθάνει κοντά τους, είτε αυτή είναι επώνυμη είτε είναι ανώνυμη. "Και η διερεύνηση που σχετίζεται με θέματα διαφθοράς πρέπει να είναι εξαντλητική, αντικειμενική οποιονδήποτε αφορά. Πρέπει όλοι να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς.στην Αστυνομία, αν πράγματι στο τέλος θέλουμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό Σώμα", πρόσθεσε.

Εξήγησα όμως, είπε, τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα να μπορέσουμε - όπως τουλάχιστον κι εμένα μου εξήγησε η Αστυνομία - να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν προληπτικά και κατασταλτικά το οργανωμένο έγκλημα.

"Η ίδια η Αστυνομία μου έχει επισημάνει ότι δεν μπορούν οι έρευνες τους να καταλήξουν στο ζητούμενο σημείο, το οποίο είναι σίγουρα η εξάρθρωση μιας ομάδας του οργανωμένου εγκλήματος. Κι αν θέλουμε, όπως οι ίδιοι έχουν επισημάνει, να φθάσουμε στην κορυφή της ομάδας αυτής δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό χωρίς να παραχωρηθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία, οι υπό αυστηρές προϋποθέσεις και όρους, με αυστηρές εγγυήσεις να αποφεύγεται ή να περιορίζεται στο ελάχιστο η δυνατότητα κατάχρησης εξουσίας, να επιτραπεί η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλλέξεων για τα αδικήματα που προνοούνται στο Σύνταγμα. κι όχι για οποιοδήποτε άλλο λόγο", σημείωσε.

Είπε ότι εξήγησε ακόμη ποιες είναι οι πρόνοιες και ζήτησε την στήριξη της Αλληλεγγύης στο νομοσχέδιο αυτό δηλώνοντας με σαφήνεια ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις που θα διευρύνουν περισσότερο τα μέτρα διασφάλισης, εγγύησης ότι δεν θα επιτρέπονται ή θα περιορίζονται στο ελάχιστο οι δυνατότητες κατάχρησης.

"Εχω βρει θετική ανταπόκριση στο να συζητήσουμε όλα αυτά τα μέτρα κι ότι υπάρχει και θετική ανταπόκριση στον σκοπό του νομοσχεδίου.γιατί πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο σκοπός μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στον τόπο μας και αν και αυτό το νοσμοσχέδιο μπορεί κάποιος να πει ότι θα περιορίσει δικαιώματα του ανθρώπου όπως είναι η ιδιωτική του ζωή, πράγμα το οποίο έχει πολλούς παράγοντες σήμερα που το περιορίζουν, όμως την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και το δικαίωμα του πολίτη να νιώθει ασφάλεια στον τόπο του και ειδικότερα να μπορούν αποτελεσματικά οι δυνάμεις ασφάλειας ενός τόπου, οι διωκτικές αρχές να μπορούν να αντιμετωπίσουν προληπτικά και κατασταλτικά κυρίως τις ομάδες εμπορίας ναρκωτικών, οι οποίες λειτουργούν κατά τον δικό τους τρόπο", συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι είναι με πολύ χαρά που υποδεχθήκαμε σήμερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος μας εξέθεσε το όραμα του για ένα μάχιμο αστυνομικό σώμα, απαλλαγμένο από όλα τα βαρίδια που παρεμποδίζουν την σωστή λειτουργία του Σώματος στην Κύπρο.

"Ο κύριος σκοπός της ύπαρξης ενός μάχιμου ισχυρού αστυνομικού Σώματος είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος, της εγκληματικότητας, η οποία παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις στον τόπο μας. Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε έξαρση και γι αυτό τον λόγο οι πολίτες είναι αναστατωμένοι. Εχουμε μεριστεί πάρα πολλά σημεία του οράματος του Υπουργού γιατί πραγματικά έδειξε να θέλει να εκσυγχρονίσει το αστυνομικό Σώμα και να δημιουργήσει τους μηχανισμούς προστασίας του πολίτη", σημείωσε.

Εχει τεράστια σημασία και για εμάς, είπε, η ανόρθωση των αξιών της κοινωνίας ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα εγκληματικά στοιχεία μέσα στις τάξεις της κοινωνίας μας και γνωρίζουμε ότι όσα μέτρα και να πάρουμε απλώς θα δυσκολέψουμε την ζωή εκείνων οι οποίοι έχουν ως σκοπό την ύπαρξη τους στην εγκληματικότητα, δηλαδή τον αθέμιτο και εύκολο πλουτισμό σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνικής ζωής.

Ανέφερε ότι το θέμα της άρσης προστασίας του απορρήτου ήταν το κύριο σημείο της συζήτησης μας. Βλέπουμε ότι η ιδιωτική ζωή των πολιτών έχει σε πάρα πολλά σημεία άλλοθι και σκεφτείτε και τις εισόδους και τις εξόδους μας στην χώρα, και τις κάμερες σε δημόσια μέρη που παρακολουθούν τον πολίτη και σε ιδιωτικούς χώρους και παντού.

"Ωστόσο αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας τρόπος προστασίας από μηχανισμούς που μηχανεύονται οι εγκληματίες προκειμένου να διεκπεραιώσουν την διακίνηση ναρκωτικών, τις εκτελέσεις, τις δολοφονίες πολιτών, τις τρομοκρατικές ενέργειες. Γι αυτό θα μελετήσουμε ως Κίνημα, την πρόταση του Υπουργείου και την αντιμετωπίζουμε θετικά λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που δεν ενέχονται στο έγκλημα", συμπλήρωσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top