ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκλήρωση της νομισματική Ένωσης προκρίνει το Eurogroup - Δύο οι επιλογές

Ολοκλήρωση της νομισματική Ένωσης προκρίνει το Eurogroup - Δύο οι επιλογές

Έχουμε την επιλογή ή να γίνουμε θαρραλέοι ή να μείνουμε ευάλωτοι, προειδοποιεί ο πρόεδρος του eurogroup.

Το μήνυμα ότι η ευρωζώνη οφείλει να λάβει άμεσα τις αποφάσεις για τον μετασχηματισμό και την ολοκλήρωση των θεσμών της, και μάλιστα να τις προετοιμάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, στις επόμενες δύο εβδομάδες, έστειλε ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Τσεντένο κλείνοντας τις εργασίες του Brussels Economic Forum. O Πρόεδρος του eurogroup αναφερόμενος αναλυτικά στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, έθεσε προς τα Κράτη Μέλη το ερώτημα αν και κατά πόσο “θέλουν να παραμείνουν ευάλωτα”, ή “να πάρουν θαρραλέες αποφάσεις” για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι “δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι”, διότι, “η ανυπομονησία θρέφει το λαϊκισμό”. Εξήγησε ότι τις περασμένες δεκαετίες η ευρωζώνη επαναπαύθηκε στη δύναμη του ευρώ έναντι του δολαρίου και δεν έβλεπε τα προβλήματα που υπήρχαν κάτω από την επιφάνεια. Σημείωσε ότι τα Κράτη Μέλη οδηγούμενα από το φόβο της σύγκλισης, άφησαν την αρχιτεκτονική του Μάαστριχτ ανολοκλήρωτη και αυτό που θα μπορούσε να είναι απλά μια κρίση, κατέληξε να γίνει μια βαθιά ύφεση, όταν 5 χώρες ζήτησαν διάσωση.

Ο Μάριο Τσεντένο επεσήμανε ότι έλαβε πολιτική εντολή από τον Πρόεδρο Τουσκ να παρουσιάσει σχέδιο για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης σε πέντε εβδομάδες, όταν ανέλαβε το eurogroup. Είπε ότι η ευκαιρία είναι η κατάλληλη με την οικονομία σε καλή κατάσταση, τον πολιτικό κύκλο ανανεωμένο και τις μνήμες από την κρίση νωπές, προειδοποίησε όμως ότι οι πολιτικοί ξεχνούν πολύ εύκολα το μάθημα της κρίσης.

Τόνισε δε ότι το ευρώ, δεν είναι “ένα ακόμα ευρωπαϊκό project” αλλά “το κοινό μας project” και υπενθύμισε ότι τα νομίσματα είναι αντανάκλαση των κοινωνιών: δεν φταίξανε τα εθνικά νομίσματα για όλα τα προβλήματα, επεσήμανε, εξηγώντας ότι έτσι δεν είναι υπεύθυνο το κοινό νόμισμα για τα σημερινά.

“Όταν οι αγορές αμφισβήτησαν το ευρώ”, είπε ο Πρόεδρος, “είχαμε το θάρρος να πάρουμε αποφάσεις”. “Αφιερώσαμε τεράστια αποθέματα και περάσαμε τις πλέον κόκκινες γραμμές των κεφαλαίων και της δύναμης”, είπε. “Σήμερα έχουμε 20 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και έλλειμμα κάτω του 3% για πρώτη φορά σε όλα τα κράτη μέλη, τη χαμηλότερη ανεργία, αλλά οι θεσμοί μας είναι ακόμα ελλείπεις και από ελλειπείς θεσμούς θα έχεις πάντα λειψά αποτελέσματα”, τόνισε ο Μ.Τσεντένο.

Προειδοποίησε όμως ότι η πρόοδος αυτή δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη και τόνισε ότι κάποιοι αμφισβητούν το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σημείωσε όμως ότι οι λαϊκιστές δεν έχουν επιχειρήματα, είπε πως πρέπει να τους πολεμήσουμε και εξήγησε ότι το κλειδί είναι η υπομονή.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top