ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΩΤΙΟΥ: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα των αγνοουμένων

ΦΩΤΙΟΥ: Η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα των αγνοουμένων

Η τραγωδία των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις τεράστιες πολιτικές, νομικές και ανθρωπιστικές της ευθύνες, σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας της Φώτης Φωτίου, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στα εγκαίνια της έκθεσης «Αγνοούμενοι: Στη σκιά της απουσίας τους», που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 8 Ιουνίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα.


Όπως υπογράμμισε ο κ. Φωτίου, οι μαρτυρίες και τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχει επιτελεσθεί «ένα μεγάλο έγκλημα για το οποίο η Τουρκία οφείλει τουλάχιστον να επιδείξει την πολιτική και ανθρωπιστική βούληση που επιβάλλεται ώστε να δοθούν προς τους συγγενείς οι απαντήσεις που εναγωνίως ζητούν για την τύχη των αγαπημένων τους».

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι ο εντοπισμός λειψάνων στα κατεχόμενα έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας της άρνησης συνεργασίας της κατοχικής δύναμης.

«Είναι τραγικό ότι περίπου οχτακόσιοι πενήντα άνθρωποί μας εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο γνωστό και συνάμα θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων. Μεταξύ τους και τα ονόματα 47 Ελλαδιτών αδελφών μας από το σύνολο των 77 που είχαν αρχικά καταχωρηθεί», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Όπως υπογράμμισε, η αδιαλλαξία και τα προσκόμματα που προβάλλει η Τουρκία, δημιουργούν ανησυχία για τις προοπτικές της διαδικασίας που ακολουθείται στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). «Τίποτα όμως δεν θα κάμψει τις προσπάθειες μας για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους, όπως και για τη δικαίωση της θυσίας τους για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας», δήλωσε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της εικαστικής έκθεσης για τους Αγνοούμενους, που συνδιοργανώνεται από τη Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, την Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας και τη Σχολή Εικαστικών Τεχνών «ARTe», και η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Ζώντας στη σκιά της απουσίας των αγνοουμένων μας, και συναισθανόμενοι επίσης και όλο το βάρος του χρέους για τη δικαίωση της θυσίας τους, παρέχω εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο αναγνωρίζουμε και τιμούμε ως οφείλουμε τον προσωπικό αγώνα που έδωσαν σε πολύ τραγικές συνθήκες για την προάσπιση της ελευθερίας, όσο και της τιμής και της αξιοπρέπειας μας, αλλά και ότι συνεχείς και αδιάκοπες είναι οι προσπάθειες μας για τη διακρίβωση της τύχης τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top