Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβ. Εκπρόσωπος:  «Η θέση του Προέδρου ως προς την μορφή λύσης είναι αναλλοίωτη»

Κυβ. Εκπρόσωπος:  «Η θέση του Προέδρου ως προς την μορφή λύσης είναι αναλλοίωτη»

Η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, ως προς τη μορφή της επιζητούμενης λύσης, η οποία και προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Η.Ε., είναι σταθερή και αναλλοίωτη και πάγια κατατεθειμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο στις διαπραγματεύσεις, ενώπιον των Η.Ε. και παντού, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι επιθυμεί να επισημάνει  κάποια σημεία "εν όψει της εξαγγελλόμενης προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ανιχνεύσει και να προετοιμάσει το έδαφος για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως ήταν από την πρώτη μέρα μετά τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και αναφερόμενοι σε σημερινή τοποθέτηση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ".

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει συγκεκριμένα ότι "πράγματι, ο Γ.Γ. στην έκθεσή του αναφέρεται στην αποστολή “ενός ανώτερου αξιωματούχου των Η.Ε. για να έχει εις βάθος διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές”. Αυτό επιβεβαιώνει την πρόταση που έκανε από την αρχή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για επανέναρξη του διαλόγου".

Προσθέτει ότι ο κ. Γκουτέρες έχει δίκιο όταν διαπιστώνει με ανησυχία ότι από το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά πέρασε σχεδόν ένας χρόνος χωρίς διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι "όλοι –και ανάμεσά τους και το ΑΚΕΛ- διαπιστώσαμε εδώ και καιρό ότι βασική αιτία ήταν η απροθυμία της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία. Το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξαρτά τόσο τη στάση της όσο και τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση από τις εκάστοτε εξελίξεις στην Τουρκία, είτε πρόκειται για εκλογές είτε για δημοψηφίσματα κ.ο.κ. είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση. Δεν χρειάζεται βέβαια να διευκρινίσουμε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά σε καμία στιγμή δεν εξαρτούσε τη στάση και την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις από εκλογές σε άλλη χώρα".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι στην Έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει την ανάγκη για “ισχυρότερη πολιτική δέσμευση, κουράγιο και αποφασιστικότητα” και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προσθέτει ότι πρέπει να ανακτηθεί “η αίσθηση του επείγοντος” και να επιδειχθούν “ισχυρά και αναμφίβολα σημεία πολιτικής θέλησης”. 

"Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη μέρα μετά την επανεκλογή του, όταν μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του έγινε κατορθωτό να γίνει έστω εκείνη η πρώτη συνάντηση στη Λευκωσία, της 16ης Απριλίου 2018" δηλώνει ο κ. Προδρόμου.

Επειδή, συνεχίζει, "προβάλλονται αμφισβητήσεις, θα επαναλάβουμε ότι: η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, ως προς τη μορφή της επιζητούμενης λύσης, η οποία και προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Η.Ε., είναι σταθερή και αναλλοίωτη και πάγια κατατεθειμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο στις διαπραγματεύσεις, ενώπιον των Η.Ε. και παντού".

Η τουρκική κατοχή, συμπληρώνει ο κ. Προδρόμου "είναι παράνομη και δεν μπορεί να συνιστά κράτος. Εξάλλου, διαπραγματεύσεις γίνονται για να τερματισθεί η κατοχή. Άλλοι είναι εκείνοι που συζητούν για “δυο κράτη” και εκείνοι που καθημερινά προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν την κατοχή ως δήθεν κράτος –ακόμα και εκμεταλλευόμενοι τις διαπραγματεύσεις ή και τις όποιες προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος ή οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

"Ως προς το ποιοί είναι εκείνοι που επεξεργάζονται την ιδέα να εγκαταλείψουν τις παραμέτρους των Η.Ε. και κάνουν λόγο για “δυο κράτη”, υπάρχει σαφής αναφορά στην Έκθεση του Γ.Γ. Πρόκειται για την παράγραφο 8, την οποία υποθέτουμε ότι θα έχει επισημάνει και το Π.Γ. του ΑΚΕΛ".

Όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος " η απάντηση στις αμφισβητήσεις για την πολιτική βούληση του Προέδρου για λύση είναι απλή και αδιάσειστη: εάν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα είχαμε τις πρωτοβουλίες και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έφερε τη διαπραγμάτευση σε πολύ σημαντικές συγκλίσεις και έφτασε τόσο κοντά σε συμφωνία, η οποία, δυστυχώς, δεν μπορούσε να επιτευχθεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των θέσεων που προέβαλε, εκτός του «Πλαισίου Γκουτέρες»".

"Η συστηματική προσπάθεια του ΑΚΕΛ είτε να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν επιθυμεί τη διαπραγμάτευση είτε να παρεκτρέψει το κεντρικό ζητούμενο, για μια συμφωνία χωρίς κηδεμόνευση και παρεμβάσεις της Τουρκίας σε συζητήσεις σχετικά με …ημερομηνίες είτε και τώρα για να αμφισβητεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει μια συμφωνία στη βάση των όσων προνοούν οι Αποφάσεις των Η.Ε δείχνει ότι και πάλι ξεχνούν ότι με δεδομένη την τουρκική στάση, αν δεν ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα υπήρχε καν Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, δεν θα υπήρχε η σημαντική πρόοδος την οποία καταγράφει στην Παράγραφο 22 της έκθεσης ο Γ.Γ. και δεν θα είχαμε φτάσει στον “σκληρό πυρήνα” του κυπριακού ζητήματος με σαφείς τοποθετήσεις των Η.Ε. για την ασφάλεια της Κύπρου και του κυπριακού λαού χωρίς έλεγχο της Τουρκίας".

Επίσης, αναφέρει, "δεν φαίνεται να βοηθά ούτε τη διαπραγμάτευση ούτε την αποτελεσματική προώθηση των ελληνοκυπριακών θέσεων για μια λύση με τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της απελευθερωμένης Κύπρου, χωρίς εξαρτήσεις και παρεμβάσεις από την Τουρκία".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάστιγα» το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα - Μόνο έξι περιπτώσεις σε μια βδομάδα - «Δεν ελέγχονται όλοι οι διερχόμενοι…»

Κασσελάκης για το ατόπημα με τα κατεχόμενα - «Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν»

Θάνατος 29χρονου στη Λεμεσό: Αυτά είναι τα ευρήματα της νεκροτομής

Τα νέα ονόματα με τα οποία «βαπτίστηκαν» οι κακοκαιρίες στην Κύπρο – Έτσι επιλέγονται

Κύπριος γιατρός στους 100 κορυφαίους στην Παιδογκολογία διεθνώς

Βάζουν κάμερες τροχαίας σε δύο σημεία στη Λάρνακα - Πού θα τοποθετηθούνΠτώμα στη Λεμεσό: Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στο σημείο – Μυστήριο η ταυτότητα της σορού – Εν αναμονή για την νεκροτομή

Πτώμα στη Λεμεσό: Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στο σημείο – Μυστήριο η ταυτότητα της σορού – Εν αναμονή για την νεκροτομή

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα στη Λεμεσό σε κατάσταση αποσύνθεσης, το μεσημέρι της Τρίτης 03 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top