ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕ: «Συμβιβασμός Βορρά - Νότου η απόφαση για το μεταναστευτικό»

ΚΕ: «Συμβιβασμός Βορρά - Νότου η απόφαση για το μεταναστευτικό»

"Το μεταναστευτικό αποδεικνύεται ως το πιο κρίσιμο ζήτημα για αυτή τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και για την ΕΕ", δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της πρώτης μέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του άρθρου 50 για το Brexit.

Συγκεκριμένα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επεξηγώντας στον Τύπο την απόφαση των 28 που ελήφθη τα ξημερώματα τόνισε ότι "μετά από μια μακρά συνεδρίαση εψές, υπήρξε τελικά μια συμβιβαστική απόφαση, ανάμεσα στις ευαισθησίες των κρατών κυρίως του Νότου που είναι κυρίως οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση από τα κύματα μεταναστών και αιτητών ασύλου και τα κράτη στα ενδότερα της ΕΕ που έχουν μια τάση να ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα".

"Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία κάποιων νέων κέντρων υποδοχής, τα λεγόμενα ελεγχόμενα κέντρα σε ευρωπαϊκό έδαφος για τους αιτούμενους άσυλο", τόνισε ο Εκπρόσωπος και εξήγησε ότι "είναι σημαντικό ότι με αυτή την πρόταση την συμβιβαστική που επιτεύχθηκε θα αποφύγει η Ένωση την ανεξέλεγκτη ροή που είχε γνωρίσει το 2015, ωστόσο εκτός από αυτή τη συμβιβαστική λύση, αναδεικνύεται και η ανάγκη να υπάρξει στη συνέχεια ένα μόνιμο έδαφος συνεννόησης και να βρεθεί μια λύση για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα για να αμβλύνει η ΕΕ και τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της".

Ο Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε μάλιστα ότι "πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι στο ευρύτερο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, είναι σημαντικό το ότι η συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων που συνδέει την Τουρκία με την ΕΕ, επαναδιατυπώνεται με τη σαφή πλέον διατύπωση ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία για όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη Μέλη και το ‘όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη Μέλη’ σημαίνει ακριβώς την Κυπριακή Δημοκρατία".

"Άρα λοιπόν μπαίνει μια πίεση στην Τουρκία όσον αφορά και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των Κρατών Μελών", επεσήμανε.

Τέλος, ο Εκπρόσωπος αναφερόμενος στη Σύνοδο της Ευρωζώνης τόνισε ότι "ταυτόχρονα μια άλλη εξέλιξη στο επίπεδο της ευρωζώνης, είναι η πρόταση η οποία εμφανίζεται για τη δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να περάσουμε σε μια πιο συντεταγμένη λειτουργία και σε δομές που θα επιτρέπουν ανά πάσα στιγμή στην Ένωση να αντιμετωπίσει πιέσεις από κρίσεις στην περιφέρεια".

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, η Κυπριακή Δημοκρατία βλέπει θετικά αυτή την πρόταση, με την επιφύλαξη βεβαίως για κάποιες ιδιαίτερες μορφές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού που μπορεί να αφορούν φορολογικά ζητήματα για τα οποία η χώρα μας έχει ευαισθησίες".

"Και βεβαίως η κοινή αντίληψη και η τοποθέτηση της δικής μας πλευράς είναι ότι θα πρέπει στην ευρωζώνη και στα προγράμματα που θα προκύπτουν μέσα από ένα κοινό προϋπολογισμό για να μπορούν να αντιμετωπίζονται εποχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Κράτη Μέλη, θα πρέπει βεβαίως να υπάρχει η πρόνοια ότι θα λαμβάνονται παράλληλα με την όποια βοήθεια τα απαραίτητα μέτρα διόρθωσης", κατέληξε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top