ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Έργα εκατομμυρίων για την Πάφο - Αποδίδομε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών

Αναστασιάδης: Έργα εκατομμυρίων για την Πάφο - Αποδίδομε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται η περιβαλλοντική μελέτη και τα κατασκευαστικά σχέδια για την πρώτη φάση του αυτοκινητόδρομου Πάφου- Πόλης από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους €71.4εκ., ανέφερε τη Τρίτη 03/07, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του 2018, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που μιλούσε σε συνάντηση στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου με τους φορείς της πόλης και επαρχίας όπου συζητήθηκαν τα έργα και οι προτεραιότητες της Πάφου. 

Για το δρόμο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι, παράλληλα, αρχίζουν αυτόν το μήνα οι εργασίες της πρώτης φάσης των βελτιωτικών έργων στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2019, έναντι δαπάνης €1.1. εκ.

Εντός του 2019 αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη φάση και να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2020, έναντι δαπάνης €2.6εκ. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα που αφορά τη μονάδα αφαλάτωσης Πάφου, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί η εμμονή κάποιων στην τήρηση κατά γράμμα των όρων ενός συμβολαίου, όπως ανέφερε, οδήγησε στην αποξήλωση της Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης.

Πολλές φορές η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος αντί να το υπηρετεί το υποσκάπτει, υπέδειξε.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας έχει προκηρύξει ήδη προσφορές για την κατασκευή Νέας Μόνιμης Μονάδας Αφαλάτωσης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τις 18 Σεπτεμβρίου 2018. 

Ταυτόχρονα, προχωρεί η κατασκευή νέας Κινητής Μονάδας, ενώ προχωρούν και τα  έργα διασύνδεσης των Φραγμάτων Ευρέτου - Κανναβιού – Ασπρόκρεμμου, συνολικού κόστους €4.4 εκ, με αναμενόμενο χρόνο αποπεράτωσης τον φετινό Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων.

Αναφορικά με τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αποπληρωμή  των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των καθυστερημένων οφειλών των Κοινοτικών Συμβουλίων προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, συνολικού ύψους €196.7 εκ., εκ των οποίων οι Δήμοι και Κοινότητες Πάφου επωφελούνται με ποσό ύψους €21.4 εκ.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το δάνειο που συνομολογήθηκε το 2015 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους €200 εκ., με αποκοπή του τοκοχρεολυσίου από την κρατική χορηγία που αναλογεί σε έκαστο Δήμο. 

Επιπλέον στις εξαγγελίες έργων κατά τις επαρχιακές συσκέψεις το 2015 και 2017, στη βάση και των εισηγήσεων των Τοπικών Αρχών, συνολικού ύψους €1.217 δις αλλά και στην ετήσια χορηγία προς τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία για την Επαρχία Πάφου ανέρχεται στο ποσό των €9.8 εκ.

Για το τοπικό σχέδιο του Ακάμα, σημείωσε ότι ένα πρόβλημα δεκαετιών οδεύει προς οριστική ρύθμιση, τονίζοντας πως η ολιγόμηνη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση οφείλεται στην επιθυμία της κυβέρνησης  να διαμορφώσει  ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Εθνικό Σχέδιο για τον Ακάμα.

Διαβεβαίωσε τις κοινότητες της περιοχής του Ακάμα ότι είναι σε συνεχή διαβούλευση έτσι ώστε το 2019 να είναι η χρονιά οριστικού τερματισμού της αβεβαιότητας και των εκκρεμοτήτων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της ανάγκης προστασίας της φύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα έργα που έχουν συμπληρωθεί στους 4 Δήμους και τις κοινότητες της Επαρχίας Πάφου την προηγούμενη περίοδο και εξήγγειλε νέα έργα που αφορούν κυρίως τη βελτίωση του οδικού δικτύου, έργα επέκτασης στα λιμανάκια Πάφου και Λατσιού, εξωραϊσμού πλατειών και δημιουργίας νέων υποδομών για τις δημόσιες συγκοινωνίες. 

Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους φορείς της Επαρχίας ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, όπως σημείωσε, η τακτική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης έργων που έχουν εξαγγελθεί παρέχει τη δυνατότητα αφενός να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την υλοποίηση των όσων εκκρεμούν ή βρίσκονται υπό εξέλιξη και αφετέρου να ανταλλάξουμε απόψεις για τις όποιες ανησυχίες ή εισηγήσεις σας, συμπλήρωσε.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν  ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακοτρύπης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top