ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: 'Τραγικές οι συνέπειες αν υπάρξει αδιέξοδο σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο'

Λιλλήκας: 'Τραγικές οι συνέπειες αν υπάρξει αδιέξοδο σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο'

Ενα αδιέξοδο σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο θα έχει τραγικές συνέπειες στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα κρίσιμο το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Λιλλήκας είχε το πρωί της Πέμπτης (5/7) συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την οποία χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα, σημειώνοντας πως αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά που ανακοινώθηκε η αποστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ για διερεύνηση των προθέσεων των εμπλεκομένων μερών.

«Θεωρώ ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές γιατί θα γίνει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με βάση την έκθεση του ΓΓ και το αίτημα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Είπε πως το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο «και θα πρέπει από πλευράς και της κυπριακής Κυβέρνησης αλλά και ακόμα και με πρωτοβουλίες των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου να διασφαλίσουμε ότι θα ανανεωθεί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτε πλέον δεδομένο σε αυτές τις σημερινές συνθήκες και με τη συγκεκριμένη πολιτική κάποιων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «εξέφρασα τις δικές μας απόψεις ως Συμμαχία Πολιτών και τις εκτιμήσεις τις οποίες ζήτησε η κ. Σπέχαρ αναφορικά με το πώς διαβλέπουμε τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό».

«Ξεκαθάρισα ότι για εμάς το κλειδί της λύσης το κρατά η Τουρκία και ότι δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να οδηγηθούμε σε μια νέα Διάσκεψη χωρίς να έχει γίνει μια σε βάθος κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να έχει διαπιστωθεί κοινό έδαφος και η βούληση της Τουρκίας για να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Υπογράμμισε πως «ένα τρίτο αδιέξοδο σε μια τρίτη διαδοχική Διάσκεψη κατά την άποψή μου θα έχει τραγικές συνέπειες στο Κυπριακό».

«Εξήγησα επίσης τη θέση μας αναφορικά με τη μορφή και την ποιότητα της λύσης του Κυπριακού που επιδιώκουμε, που θέλουμε ως Συμμαχία Πολιτών, πάντα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού των δημοκρατικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που διασφαλίζει, κατά την άποψή μας, απόλυτα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες και των Τ/κ συμπατριωτών μας», επεσήμανε.

Σημείωσε πως έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «τα κοινά πραγματικά συμφέροντα Ε/κ και Τ/κ θα πρέπει να συγκλίνουν και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του όποιου πολιτικού συστήματος αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού».

«Και οι δυο κοινότητες έχουμε συμφέρον το κράτος να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό. Και οι δυο κοινότητες θα έχουμε μεγάλο κόστος και ζημιά εάν το κράτος μετά τη λύση είναι δυσλειτουργικό και οδηγηθεί σε αδιέξοδα και καταστεί μη βιώσιμο», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς κοινότητας. Μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων χωρών, όπως είναι η Τουρκία, αλλά σίγουρα όχι Ε/κ και Τ/κ».

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει «η απαραίτητη συνεργασία και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης για να δραστηριοποιηθούμε πριν από τη Συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

«Θέλω να ελπίζω ότι και τα υπόλοιπα, ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα αναλογιστούν και το δικό τους μερίδιο ευθύνης που έχουν αναλάβει έναντι της ανθρωπότητας για τα ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας και δεν θα επικρατήσουν αντιλήψεις που μπορούν να ζημιώσουν χώρες όπως είναι η Κύπρος», κατέληξε.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top