ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελετή λήξης μαθημάτων στις Κ. Φυλακές -78 κρατούμενοι επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου

Τελετή λήξης μαθημάτων στις Κ. Φυλακές -78 κρατούμενοι επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου

Με μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές την Πέμπτη 05/07, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μαθημάτων του σχολείου των Φυλακών.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, για το έτος 2017 -2018, 108 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 78 επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου.

Όπως επεσήμανε πως 'στο σωφρονιστικό ίδρυμα, λειτουργούν έξι σχολεία, στα οποία μπορούν να ικανοποιηθούν οι μαθησιακές ανάγκες όλων των κρατουμένων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και των ελεύθερων πολιτών, στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ανώτατη εκπαίδευση, και επαγγελματική εκπαίδευση, με την εφαρμογή του εσπερινού γυμνασίου, λυκείου, και εσπερινής τεχνικής σχολής, και διεύρυνση ευκαιριών για σπουδές, καθιστώντας ικανούς τους κρατούμενους να μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό του εργασιακού περιβάλλοντος εκτός φυλακών μετά την απόλυση τους'.

Η κ. Αριστοτέλους στην ομιλία της τόνισε πως «στόχος μας, είναι το διάστημα διαμονής των κρατουμένων μας στις φυλακές - είτε μικρό είτε μεγάλο είναι αυτό – να καταστεί δημιουργικό και εποικοδομητικό, ώστε να πιστέψουν στις δυνατότητες τους, να αποκτήσει νόημα η ζωή τους θέτοντας στόχους και αναπτύσσοντας υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους εντός και εκτός φυλακής, και να γίνουν ενεργοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες»

Διαβάστε αυτούσια τον χαιρετισμό της

'Αρχικά, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Τμήμα μας και να σας ευχαριστήσω θερμά που είσαστε εδώ σήμερα μαζί μας στην τελετή λήξης των μαθημάτων των έξι Σχολείων μας, κατά την οποία θα σας παρουσιάσουμε ένα μικρό δείγμα των δραστηριοτήτων μας και της δουλειάς που γίνεται στο Τμήμα μας!

Στο μικρό βίντεο κλιπ που μόλις έχουμε παρακολουθήσει καταγράφεται πολύ σύντομα και περιεκτικά η φιλοσοφία και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Τμήματος μας, καθώς και το μοντέλο σωφρονισμού που ακολουθούμε, τα οποία αποκλειστικό στόχο έχουν τον σωφρονισμό, την αναμόρφωση και την ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων μας στην κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η παρούσα εκδήλωση. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολουθεί και η Έκθεση δημιουργημάτων των κρατουμένων μας, η οποία αποτελείται από έργα ζωγραφικής, κοσμημάτων, χαλκογραφίας, ξυλογλυπτικής και άλλων κατασκευών και χειροτεχνημάτων, απεικονίζει το ταξίδι της εσωτερικής έκφρασης και το δρόμο δημιουργίας που έχει πορευθεί ο καθένας τους ξεχωριστά, αλλά και μαζί στο χώρο των Φυλακών, κατά την περίοδο αυτή. Ο κάθε άνθρωπος που στερείται της προσωπικής του ελευθερίας, δεν στερείται του δικαιώματος να συνεχίσει να ζει, να θέτει στόχους και να αναπτύσσεται, διορθώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία τον οδήγησαν στο χώρο των Φυλακών, ώστε να εξελιχθεί θετικά και να επιστρέψει στην κοινωνία κατά τον ομαλότερο δυνατό τρόπο.

Ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας μας αποτελεί η κάθε προσπάθεια συμμετοχής των κρατουμένων μας με το προσωπικό σε κοινωνικές, φιλανθρωπικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός Φυλακής, μέσα από την οποίες αναδεικνύεται η προσωπική ανάπτυξη του κάθε κρατούμενου μας ξεχωριστά αλλά και του προσωπικού μας το οποίο άρχισε να εργάζεται στη βάση επαγγελματικών προτύπων. Στόχος μας, είναι το διάστημα διαμονής των κρατουμένων μας στις φυλακές - είτε μικρό είτε μεγάλο είναι αυτό – να καταστεί δημιουργικό και εποικοδομητικό, ώστε να πιστέψουν στις δυνατότητες τους, να αποκτήσει νόημα η ζωή τους θέτοντας στόχους και αναπτύσσοντας υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους εντός και εκτός φυλακής, και να γίνουν ενεργοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες.

Παράλληλες προσπάθειες καταβάλλουμε για τη θετική εξέλιξη του προσωπικού μας, επενδύοντας στην εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους, καθότι μέχρι πριν 3μιση χρόνια τα μέλη μας δεν είχαν τύχει εκπαίδευσης σε διοικητικά και επιχειρησιακά θέματα, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό υπήρχαν μόνο 6.000 ευρώ για την εκπαίδευση τους και αυτά αφορούσαν μόνο 2-3 μέλη. Στο σημείο αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την πλειοψηφία των μελών του προσωπικού που αγκάλιασε με σεβασμό τη νέα φιλοσοφία της παρούσας Διεύθυνσης, και το έργο που επιτελείται στη βάση αυτή, ασκώντας τα καθήκοντα του με συνέπεια και φιλότιμη προσπάθεια, ώστε το Τμήμα να λειτουργεί σύμφωνα με επαγγελματικά πρότυπα τα οποία απορρέουν από την φιλοσοφία αυτή. Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω, ότι οι κρατούμενοι μας – άνδρες και γυναίκες – αγκάλιασαν με μεγάλη ευγνωμοσύνη, αγάπη και σεβασμό τη φιλοσοφία μας, γεγονός το οποίο θα διαπιστώσετε και εσείς σήμερα μέσα από αυτή την μικρή εκδήλωση, στην οποία αποτυπώνονται τόσο η φιλοσοφία του Τμήματος, όσο και οι φιλότιμες προσπάθειες των κρατουμένων μας αλλά και του προσωπικού ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της παρούσας εκδήλωσης.

Με την ευκαιρία της παρούσας εκδήλωσης να μου επιτρέψετε να προβώ σε ένα πολύ σύντομο απολογισμό των δράσεων για υλοποίηση των στόχων μας και εδραίωση της φιλοσοφίας μας, τα τελευταία 3μιση χρόνια. Έχουμε προχωρήσει σε καινοτομίες και σειρά αλλαγών, καθώς και εφαρμογής σύγχρονων μοντέλων διοίκησης με σκοπό την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στο χώρο των Φυλακών, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού. Η εφαρμογή του μοντέλου διοίκησης learning organisation – μαθησιακού οργανισμού και η  δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος στο χώρο των Φυλακών αφορά τόσο τα μέλη μας όσο και τους κρατούμενους για αλλαγή νοοτροπίας, κουλτούρας, στάσεων και συμπεριφορών μέσα από την μάθηση.  Σήμερα όμως, ενόψει της τελικής γιορτής των σχολείων μας, δεν θα επεκταθώ στις δράσεις μας για την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά θα περιοριστώ στις δράσεις μας που αφορούν στους κρατούμενους.

Η προσπάθεια αυτή έχει αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο για τους κρατούμενους προσωπικά, όσο και για το προσωπικό, καθώς και για το Τμήμα μας γενικότερα. Η εφαρμογή του μοντέλου μαθησιακού οργανισμού εντός των Φυλακών δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, αφού χρειάστηκε να αφιερώσουμε αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο, για την υλοποίησή του, καθότι η Διεύθυνση Φυλακών είχε και έχει παράλληλα πολύ  περισσότερες προκλήσεις να διαχειριστεί εν συγκρίσει με άλλες Διευθύνσεις Φυλακών άλλων χωρών. Όπως γνωρίζετε, στη Φυλακή μας φιλοξενείται ανομοιογενής πληθυσμός ο οποίος αποτελείται από γυναίκες, άνδρες  ανήλικους, αλλοδαπούς, υπόδικους, ελαφροποινίτες, βαρυποινίτες, ισοβίτες, οι οποίοι έχουν αδικοπραγήσει με διάφορους τρόπους και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς και διαφορετικές ατομικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Μάλιστα, έχουμε κρατούμενους που έχουν αδικοπραγήσει ο ένας εναντίον του άλλου, και δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή καθόλη τη διάρκεια της κράτησής τους στις Φυλακές. Αυτή η πολυπλοκότητα και η ανομοιογένεια του πληθυσμού των κρατουμένων σε συνάρτηση με το προσωπικό που είχαμε διαπιστώσει ότι δεν είχε τύχει οποιασδήποτε εκπαίδευσης, άφηνε μετέωρη την πεποίθηση μας για όσους ήταν καχύποπτοι, ότι μέσω της μάθησης θα μπορούσαν οι κρατούμενοι και το προσωπικό να αλλάξουν νοοτροπία, συμπεριφορές και στάσεις. Σήμερα όμως, η πεποίθηση μας ότι εργαζόμαστε προς την ορθή κατεύθυνση τα τελευταία 3μιση χρόνια, ενισχύεται όλο και περισσότερο αφού αποτυπώνεται πλέον σε εκθέσεις και στατικά στοιχεία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Να αρχίσω από την πρόσφατη έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2016 με το Εγχειρίδιο Πρόληψης της κακοποίησης κρατουμένων στις Φυλακές όπου καταγράφονται βέλτιστες πρακτικές 5 χωρών στις διαδικασίες που ακολουθούνται σε Φυλακές, εκ των οποίων η μία αφορά το Τμήμα Φυλακών Κύπρου. Η επικοινωνία μέσω SKYPE, την οποία εφαρμόζουμε από το 2015, καταγράφεται ως βέλτιστη πρακτική.

Ακολουθεί, η πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων μετά την επίσκεψη της στη Κύπρο το 2017, καταγράφονται θετικά σχόλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωση, που αυτές αφορούν όλες τις ευκαιρίες για δημιουργική ενασχόληση στην εργασία και σχολείο, καθώς και στη θετική εξέλιξη των κρατουμένων, τις αναβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες, την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, την εκγύμναση, την ψυχαγωγία, κ.α. Έχω αναφέρει αρκετές φορές, ότι σε όλες τις επιστημονικές σωφρονιστικές μελέτες και έρευνες καταγράφεται ότι τέτοιες συνθήκες διαβίωσης συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού των κρατουμένων που υποτροπιάζουν, και βοηθούν στην ομαλότερη επανένταξη τους και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Παράλληλα, συμβάλλουν στη μείωση της εγκληματικότητας και των κινδύνων που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια, αναπτύσσοντας νομοταγείς πολίτες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΧΟΛΕΙΑ

Όσον αφορά την εκπαίδευση και επιμόρφωση στις φυλακές, δεδομένου ότι κυριαρχούν οι αρχές του μαθησιακού οργανισμού επενδύουμε στην εκπαίδευση όλων - των κρατουμένων και του προσωπικού μας – είναι απόλυτα σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς καμία διάκριση.

Είμαστε περήφανοι αφού έχουμε καταφέρει, με την προσωπική συμβολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών να είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως προβλέπεται και στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες των Φυλακών με τη Σύσταση των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου οι έγκλειστοι πολίτες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση όπως και οι ελεύθεροι πολίτες, χωρίς καμία διάκριση από το 2015 στη τυπική εκπαίδευση, μη τυπική εκπαίδευση, άτυπη επιμόρφωση, επαγγελματική κατάρτιση, ανώτερη-ανώτατη εκπαίδευση.

Στο Τμήμα μας λειτουργούν έξι σχολεία, στα οποία μπορούν να ικανοποιηθούν οι μαθησιακές ανάγκες όλων των κρατουμένων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και των ελεύθερων πολιτών, στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ανώτατη εκπαίδευση, και επαγγελματική εκπαίδευση, με την εφαρμογή του εσπερινού γυμνασίου, λυκείου, και εσπερινής τεχνικής σχολής, και διεύρυνση ευκαιριών για σπουδές, καθιστώντας ικανούς τους κρατούμενους να μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό του εργασιακού περιβάλλοντος εκτός φυλακών μετά την απόλυση τους, διευρύνοντας τους ορίζοντες επαγγελματικής αποκατάστασης τους.  Συγκεκριμένα, όσον αφορά την τυπική εκπαίδευση, κατά την σχολική χρονιά 2017-2018 φοίτησαν στους 6 κλάδους της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής, 108 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 78 επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου ενώ οι 30 παρακολούθησαν τα μαθήματα υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο φοίτησαν συνολικά 31 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 10 από αυτούς παρακολούθησαν τα μαθήματα από την αρχή της χρονιάς και παρακάθισαν σε προαγωγικές εξετάσεις και προήχθησαν στην Γ’ Γυμνασίου. Περαιτέρω, με στόχο την ποιοτικότερη αναβάθμιση των προγραμμάτων μας αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού καταβάλλουμε προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για όσο το δυνατό περισσότερες επιθεωρήσεις - αξιολογήσεις ώστε τα εκπαιδευτικά προγράμματα να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, κατά την σχολική χρονιά 2017-2018 πραγματοποιήθηκαν 14 επισκέψεις επιθεωρητών για αξιολόγηση των προγραμμάτων μας, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Επίσης μέσω των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, στηρίζουμε τη δια βίου μάθηση μέσω της οποίας ο κρατούμενος έχει μακρόχρονη και ισόβια επαφή με την παιδεία και τον πολιτισμό.

Όπως έχω αναφέρει, στα πλαίσια ίσων ευκαιριών στη μάθηση, προσφέρουμε στους κρατουμένους την δυνατότητα να εγγραφούν σε Πανεπιστήμια για απόκτηση πτυχίου μεταπτυχιακού, και διδακτορικού των οποίων η φοίτηση πραγματοποιείται με την εξ’ αποστάσεως μέθοδο και τη μέθοδο tutoring.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αρχικά στο σχολείο συμμετείχε το ¼ των κρατουμένων μας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχουν στα προγράμματα των 6 σχολείων μας πέραν των 3/4 των κρατουμένων μας. Περαιτέρω, ενώ αρχικά κανένας κρατούμενος είχε ευκαιρία και πρόσβαση στην τριτοβάθμια/ ανώτερη/ ανώτατη εκπαίδευση, σήμερα φοιτούν σε πανεπιστήμια για απόκτηση πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικού, 15 κρατούμενοι μας.

Τέλος, από το 2015, για πρώτη φορά στα χρονικά του Τμήματος Φυλακών έχουμε καθιερώσει τον θεσμό της αδιάκοπης λειτουργίας των σχολείων μας, με την εθελοντική προσφορά 36 εκπαιδευτών διαφόρων ειδικοτήτων - τους οποίους ευχαριστούμε - με στόχο την ολόχρονη ενεργό συμμετοχή και δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων, κατά τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί ότι σε όλα τα σχολεία μας λειτουργούν δανειστικές βιβλιοθήκες και ταινιοθήκη από την οποία μπορούν οι κρατούμενοι μας να δανείζονται DVDs, ψυχαγωγικού όσο και επιμορφωτικού περιεχομένου.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη συμμετοχή μας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία το Τμήμα μας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση, συμμετέχοντας σε αυτά ως εταίροι και experts. Ενδεικτικά, αναφέρω, ότι τα τελευταία 3μιση χρόνια, το προσωπικό με τους κρατούμενους, συμμετείχαν σε πέραν από 7 ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, και άλλα 4 βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΥΛΑΚΩΝ

Στα σχολεία μας χρησιμοποιούμε καινοτόμα μοντέλα μάθησης και εργαλεία μέσα από τα οποία εξετάζονται οι δυνατότητες μάθησης των κρατουμένων και εφαρμόζονται καινοτόμες μαθησιακές διαδικασίες για την εκμάθηση δεξιοτήτων μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας εντός του σωφρονιστικού μας συστήματος, οι οποίες τους προετοιμάζουν για τη ζωή μετά την αποφυλάκιση τους.   Όλα τα μαθησιακά εργαλεία και οι μαθησιακές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται στο Τμήμα μας, στόχο έχουν την παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερα σε θέματα που θεωρούνται σημαντικά για την προσωπική ανάπτυξη και την αποκατάσταση τους μετά την αποφυλάκιση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ – ΜΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Περαιτέρω, έχουμε προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με Πανεπιστήμια, και στρατηγικές συμφωνίες με φορείς και άλλους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΑ, η ΑνΑΔ, η Microsoft, και η Cyta, καθώς και με άλλα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες αναμόρφωσης και ομαλότερης ένταξής των κρατουμένων στην κοινωνία, με στόχο την ευκολότερη απορρόφηση τους από την αγορά εργασίας.

Επισφράγιση της επιτυχούς λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος στα  σχολεία των Φυλακών, είναι η πραγματοποίηση του πρώτου κύκλου εργασιών της Expert Group του EUROPRIS για το Prison Education στην Κύπρο, με συμμετοχή του συντονιστή των Σχολείων μας Ιάκωβου, καθώς και το γεγονός ότι τον Νοέμβριο του 2017 στο φόρουμ του EUROPRIS για το Prison Education που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών μας, καταγράφηκε στις βέλτιστες πρακτικές των εκπαιδευτικών συστημάτων των Φυλακών.

ΥΨΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επιπρόσθετα, εφαρμόζονται από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας στο Τμήμα μας με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία, στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ομάδες γυναικών, ανδρών, και ειδικότερα νεαρών, καθώς και βιωματικά εργαστήρια και προγράμματα σε  ειδικές ομάδες κρατουμένων μας όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών, και οι ψυχικά ασθενείς. Συγκεκριμένα, για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών λειτουργεί το Πρόγραμμα απεξάρτησης ΔΑΝΑΗ, καθώς και το πρόγραμμα υποκατάστασης ΛΕΜΒΟΣ.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ – WORK LIFE BALANCE

Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο διαβίωσης, προσπαθήσαμε αυτό να προσομοιάζει με τις συνθήκες εκτός Φυλακών στη βάση του μοντέλου “work-life balance”, ώστε ο χρόνος των κρατουμένων στο έγκλειστο περιβάλλον, να κατανέμεται κατά το δυνατό ισορροπημένα μεταξύ εκπαίδευσης, οικογένειας, εργασίας, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, και διαβίωσης στο κελί, δηλαδή τον προσωπικό τους χώρο.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ/ΕΚΤΟΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

Για την εκπαίδευση ήδη έχω αναφέρει αρκετά, έτσι θα αναφερθώ επιγραμματικά στην επαφή των κρατουμένων με τον έξω κόσμο όπου έχουμε αυξήσει τις ευκαιρίες για επαφή με την οικογένεια και φίλους, για ανάπτυξη υγιούς κοινωνικού δικτύου. Συγκεκριμένα, έχουμε αυξήσει τις επισκέψεις σε 10, καθώς και τον αριθμό των επισκεπτών σε 20. Έχουμε επιτρέψει την ελεύθερη καθημερινή πρόσβαση στην τηλεφωνική επικοινωνία από η ώρα 0800 μέχρι η ώρα 1800, ενώ προηγουμένως η τηλεφωνική επικοινωνία επιτρεπόταν μόνο 2 φορές τη βδομάδα για 5 λεπτά, και έχουμε αυξήσει τον αριθμό των προσώπων σε 20 με τους οποίους μπορεί να έχει τηλεφωνική επαφή ο κάθε κρατούμενος. Επίσης, εφαρμόσαμε τη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη με το SKYPE, καινοτομία τόσο για τα κυπριακά δεδομένα αλλά και για άλλες φυλακές στο εξωτερικό, η οποία αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε αρκετές συναντήσεις και καταγράφεται και στο σχετικό εγχειρίδιο που έχω προαναφέρει, δίδοντας προτεραιότητα σε κρατούμενους που δεν έχουν την ευχέρεια επισκέψεων από το οικογενειακό τους περιβάλλον, λόγω απόστασης ή σοβαρού ιατρικού προβλήματος, καθώς και με όσους τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, ώστε να διατηρηθεί η στενή επαφή με τα παιδιά.

ΘΕΑΤΡΟ- ΧΟΡΩΔΙΑ-ΧΟΡΟΣ- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Χωρίς να μακρηγορώ, και όπως έχετε παρακολουθήσει στο βίντεο-κλιπ, συμμετέχουμε μαζί με τους κρατούμενους μας, σε αρκετές κοινωνικές, ψυχαγωγικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Φυλακών.

Στο Τμήμα μας, από το 2015 εργάζονται γυναίκες και άνδρες κρατούμενοι μαζί συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Φυλακών όπως έχετε ήδη δει και στο video clip. Σε αυτό το πνεύμα, είχαμε προχωρήσει στη δημιουργία της πρώτης μικτής θεατρικής ομάδας κερδίζοντας πάντα μόνο θετικές εντυπώσεις, και στη μικτή μουσική μπάντα, χορωδία, και ομάδα χορού, ομάδες με τις οποίες συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Φυλακών.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Στο πλαίσιο εκγύμνασης των κρατουμένων έχουμε δημιουργήσει 6 γυμναστήρια, αναμένοντας να εξοπλισθεί πλήρως το τελευταίο αφού έχει εγκριθεί το σχετικό κονδύλι από το Υπουργείο για πλήρη υλοποίηση του στόχου που αφορά την εκγύμναση όλων των κρατουμένων. Στα πλαίσια υπογραφής της στρατηγικής συνεργασίας του Τμήματος Φυλακών με τον ΚΟΑ και τον ΟΠΑΠ, έχουν αναβαθμιστεί με σύγχρονο αθλητικό εξοπλισμό τα πέντε γυμναστήρια μας, καθώς και τα προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων με καθημερινή επίβλεψη από καθηγητές φυσικής αγωγής από τον ΚΟΑ, μέσω αγοράς υπηρεσιών.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου σχετικά με την εκγύμναση των κρατουμένων, θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στην ομάδα ποδοσφαίρου των Φυλακών που συχνά συμμετέχει σε ποδοσφαιρικές συναντήσεις και τουρνουά με άλλες ομάδες, τονίζοντας την αθλητοπρεπή συμπεριφορά των κρατουμένων ποδοσφαιριστών που έχουν επιδείξει εκτός και εντός των Φυλακών κατά τη διάρκεια όλων των παιγνιδιών αλλά και το πάθος του αθλητικού πνεύματος με το οποίο σε κάθε αγώνα διεκδικούν τη νίκη. Τις περισσότερες φορές σημειώστε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα Φυλακών κερδίζει, όπως έτυχε πρόσφατα στο πρωτάθλημα FUTSAL στο  NUEVO CAMPO στα πλαίσια του φιλανθρωπικού σκοπού ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ!

Φυσικά οι ποδοσφαιρόφιλοι κρατούμενοι και κρατούμενες μας μπορούν να παρακολουθούν και το μουντιάλ μέσω της διαδικτυακής καλωδίωσης που έχουμε εγκαταστήσει!

ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

Για περαιτέρω ψυχαγωγία των κρατουμένων στον ελεύθερο τους χρόνο, έχουμε μετατρέψει τους θάλαμους που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για διαμονή κρατουμένων όπως και ο χώρος εκδηλώσεων που βρισκόμαστε σήμερα,  σε αίθουσες ψυχαγωγίας, στις οποίες υπάρχουν επιτραπέζια παιγνίδια, τηλεόραση, ποδοσφαιράκια, επιτραπέζια αντισφαίριση κτλ.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλοι και φίλες

Πέρα από τις διεθνείς Επιτροπές που μας έχουν επισκεφθεί στα πλαίσια παρακολούθησης της λειτουργίας μας, μας έχουν επισκεφθεί και αρκετοί ξένοι από το 2015, αναγνωρίζοντας τις θετικές αλλαγές και καλές πρακτικές της παρούσας φιλοσοφίας του Τμήματος εκτιμώντας πολύ θετικά το έργο μας. Μόνο φέτος μας έχουν επισκεφθεί από Γερμανία – 19 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που θα αρχίσουν στο σωφρονιστικό τους σύστημα και έμειναν μαζί μας από 1 ώρα που αρχικά ζήτησαν να μας δουν 5 ώρες, από Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισφράγιση όλων των θετικών αλλαγών και του γεγονότος ότι εργαζόμαστε προς την ορθή κατεύθυνση, είναι η ανάθεση στο Τμήμα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της διοργάνωσης του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Σωφρονιστικών Υπηρεσιών και Φυλακών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ετήσιου Συνεδρίου του οργανισμού EUROPRIS το 2019, τιμή τόσο για το Τμήμα μας αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα κατά σειρά να ευχαριστήσω τους κρατούμενους μας για την συνεργασία στην κοινή προσπάθεια για αναμόρφωση του χώρου των φυλακών, διαβεβαιώνοντας ότι ο μεταξύ μας σεβασμός είναι δεδομένος. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, αλλά και όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 3μιση χρόνια,  κρατούμενους άνδρες και γυναίκες, το προσωπικό των Φυλακών, τους συνεργάτες μου, καθώς και την Αθηνά, τον στενότερο μου συνεργάτη,  για την ανιδιοτελή αφοσίωση στον εκσυγχρονισμό του Τμήματος μας.

Τέλος, να ευχαριστήσω, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως για την αδιάκοπη στήριξη στο έργο μας για υλοποίηση των στόχων μας για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος".

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top