Η «κινηματογραφική» απόδραση της ΕΟΚΑ από το Κάστρο της Κερύνειας

Η «κινηματογραφική» απόδραση της ΕΟΚΑ από το Κάστρο της Κερύνειας

Στις 15 Ιουλίου 1955, ο Κυβερνήτης της Κύπρου, Άρμιτεϊτζ, προκειμένου να καταστείλει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ εφάρμοσε τον Νόμο περί Προσωποκράτησης, βάσει του οποίου μπορούσε η αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση να συλλάβει οποιοδήποτε Κύπριο και να τον στείλει στα κρατητήρια χωρίς δίκη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κρατητήρια της Κύπρου με συλληφθέντες. Κατά την τετραετία του αγώνα περίπου 3.300 Έλληνες έζησαν κρατούμενοι για μήνες ή χρόνια στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, στο φρούριο της Κερύνειας και στα ειδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κοκκινοτρομιθιάς, της Πύλας, του Μάμμαρι και του Πολέμι.

Παρόλα αυτά, οι αγωνιστές ήταν πολύ πειθαρχημένοι και δεν οργάνωναν αποδράσεις που δεν είχε εγκρίνει πρώτα ο Γεώργιος Γρίβας. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας πραγματοποιήθηκαν 11 αποδράσεις στις οποίες απέδρασαν συνολικά 49 άτομα. Κάποιες από αυτές, θύμιζαν ταινία δράσης του Χόλυγουντ.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περιοχή παρατεταμένων κρίσεων και ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, καθιστά ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη την αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας για ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και για την αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Πολεμικής Δράσης, Ιστορίας και Τιμής του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού στη Λευκωσία.