ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Έφερε όχημα πολυτελείας και δεν τον άφηναν να το εγγράψει – Περίεργη στάση από ΤΟΜ

ΚΥΠΡΟΣ: Έφερε όχημα πολυτελείας και δεν τον άφηναν να το εγγράψει – Περίεργη στάση από ΤΟΜ

Το δικαστήριο καυτηρίασε τη στάση που τήρησε το Τμήμα Οδικών Mεταφορών σε σχέση με την μη εγγραφή οχήματος μάρκας Hummer, λόγω ένστασης που έφεραν οι λειτουργοί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το όχημα εισήχθη νομίμως στην Κύπρο το 2008, όπως σημειώνεται και στην απόφαση του Εφετείου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το ΤΟΜ αρνήθηκε να το εγγράψει.

Η άρνηση αυτή, εξετάστηκε στο πλαίσιο προσφυγής και το Ανώτατο Δικαστήριο, το 2012, ακύρωσε την επίδικη απόφαση του ΤΟΜ, «ως προϊόν ελλιπούς και/ή καθόλου έρευνας, στερούμενη επαρκούς και οιασδήποτε αιτιολογίας, αντιφατική και παραβιάζουσα τις αρχές της καλής πίστης». 

To Τμήμα Οδικών Μεταφορών ωστόσο, δεν αναθεώρησε την αρχική του απόφαση, αλλά αντιθέτως άσκησε έφεση που εξετάστηκε από πενταμελές Εφετείο.

Σημειώνεται ότι από τον φάκελο της υπόθεσης διαπιστώθηκε πως αμέσως μετά την εισαγωγή του αυτοκινήτου στην Κύπρο, το Τμήμα Τελωνείων το κατηγοριοποίησε ως «double cabin» και αφού καταβλήθηκαν οι αναλογούντες δασμοί, εκτελωνίστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2008. 

 Στις 18 Νοεμβρίου 2008, ο ιδιοκτήτης του οχήματος επιχείρησε να το εγγράψει και, όπως σημειώνεται στην απόφαση του Εφετείου «άρχισε μια 'οδύσσεια' διάρκειας 10 σχεδόν χρόνων».

Το κράτος δηλαδή,  δέχθηκε την εκτελώνιση και την είσπραξη δασμών κατηγοριοποιώντας το ως επιβατικό διπλοκάμπινο, αλλά, αρνείτο να εγγράψει το όχημα, θεωρώντας ότι ο Έφορος Μηχανοκίνητων Οχημάτων είχε τέτοια εξουσία επειδή το όχημα ήταν με αριστερό σύστημα οδήγησης και μη επιβατικό κατά τη δική του εκτίμηση.

Στην απόφαση του Εφετείου αναφέρετε: «εκείνο που απαιτείται από τη διοίκηση, ως ενιαίος φορέας άσκησης εξουσίας, είναι η συνέπεια, η συνέχεια και η ενιαία προσέγγιση. Θα ήταν οξύμωρο και θα λέγαμε αντιφατικό, μια υπηρεσία να αποδέχεται τη θέση ενός αιτητή και την επομένη, άλλη, να την απορρίπτει χωρίς εξήγηση. Δεν συνάδει με χρηστή διοίκηση η προσέγγιση αυτή. Το υποκείμενο δικαίου, που προσφεύγει στο κράτος, απαιτεί τη μέγιστη δυνατή και ενιαία ανταπόκριση». 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Εφετείο απέρριψε την έφεση του ΤΟΜ, και επέβαλε στο κράτος την πληρωμή 2.500 ευρώ συν ΦΠΑ

Υπέδειξε μάλιστα ότι: «η αντιμετώπιση που έτυχε ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος δεν ήταν η ενδεδειγμένη υπό τις περιστάσεις, περαιτέρω, για έξι χρόνια, μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης, αναμένεται η επανεξέταση του θέματος, που ακόμη δεν έγινε». 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top