ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Υπ. Γεωργίας κάλεσε τον κόσμο να καταναλώνει κυπριακά αμπελοοινικά προϊόντα

Ο Υπ. Γεωργίας κάλεσε τον κόσμο να καταναλώνει κυπριακά αμπελοοινικά προϊόντα

Η κατανάλωση κυπριακού οίνου και κυπριακών αμπελοοινικών προϊόντων θα πρέπει να εκλαμβάνεται από τους καταναλωτές ως μια υποχρέωση προς τον τόπο, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής 24/08 ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στο 1ο Φεστιβάλ Παλουζέ στην Αλέκτορα, ο κ. Καδής είπε ότι ο παλουζές παρασκευάζεται στην Κύπρο εδώ και δύο τουλάχιστον αιώνες, και σημείωσε ότι το Υπουργείο του λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη μεγάλη δυναμική των αμπελοοινικών προϊόντων της Κύπρου, εφαρμόζοντας πολιτική  η οποία στοχεύει στη συνεχή ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Όπως είπε, η στρατηγική του Υπουργείου του είναι «άμεσα συνυφασμένη με τους στόχους της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και εστιασμένη στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της αμπέλου, στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, στη διασφάλιση των εισοδημάτων των παραγωγών μετά από φυσικές καταστροφές και δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, στην αειφορία του παραδοσιακού αμπελουργικού τοπίου και στην ασφάλεια των τροφίμων».

«Η στρατηγική μας υλοποιείται κατά κύριο λόγο από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα 2014-2018, γνωστό και ως ΕΠΣΑ. Εκτιμάται ότι για το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει στις 15 Οκτωβρίου 2018, η εκταμίευση των διαθέσιμων ενωσιακών πόρων θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή στα €4.646.000, ενώ σε ολόκληρη την πενταετία 2014-2018, έχουν διατεθεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς για σημαντικά μέτρα στήριξης», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι «η κατανάλωση κυπριακού οίνου και κυπριακών αμπελοοινικών προϊόντων θα πρέπει να εκλαμβάνεται από τους καταναλωτές ως μια υποχρέωση προς τον τόπο», προσθέτοντας ότι «η υποστήριξη των προϊόντων μας αναδεικνύει την ιστορία, την κουλτούρα και τον χαρακτήρα της κυπριακής γης και των ανθρώπων της, καθώς και τη συμπαράσταση μας προς τις παλαιότερες γενιές των αμπελουργών, οι οποίοι κράτησαν ζωντανά για τις επόμενες γενιές τον αμπελώνα, το φυσικό περιβάλλον και το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top