ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΙΛΛΗΚΑΣ: «Να πείσουμε τις ΗΠΑ να βλέπουν τη σχέση τους με την Κύπρο σε διμερές και απευθείας επίπεδο»

ΛΙΛΛΗΚΑΣ: «Να πείσουμε τις ΗΠΑ να βλέπουν τη σχέση τους με την Κύπρο σε διμερές και απευθείας επίπεδο»

Την εκτίμηση ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που να επιτρέπουν επανέναρξη των συνομιλιών, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Όπως είπε τώρα είναι ευκαιρία να πείσουμε τις ΗΠΑ να βλέπουν τη σχέση τους με την Κύπρο σε διμερές και απευθείας επίπεδο και όχι διαθλαστικά μέσω των σχέσεων τους με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρέπει με την επάνοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για εκτίμηση των δεδομένων.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί τα πράγματα στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση της Συμμαχίας ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες εκεί που διακόπηκαν ή για να επαναληφθεί η προσπάθεια μέσα από μια διαδικασία διαλόγου για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

«Αλλά πολύ φοβάμαι ότι από τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κ. Ερντογάν το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο Κυπριακό από ότι φαίνεται από την ανακοίνωση του ΟΗΕ, ότι το Κυπριακό τουλάχιστον με την παρούσα μορφή επίλυσής του ή το πλαίσιο επίλυσής του δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο της ατζέντας της Αγκυρας» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις δε που προέρχονται από πλευράς του Τ/Κ ηγέτη αλλά και από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι η υφιστάμενη διαδικασία και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι ξεπερασμένα.

Αυτό, είπε, θα πρέπει να προβληματίσει και την Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο και ανέφερε ότι αναμένει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αξιολογηθούν ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας και οι τακτικές που θα ακολουθήσει για να μεταβάλει τη βάση λύσης του Κυπριακού και ενδεχόμενα και τους όρους επίλυσης του.

Εξέφρασε τη θέση ότι από κοινού και με την Ελλάδα ήρθε η ώρα να γίνει μια επαναξιολόγηση της πορείας του Κυπριακού και να εκτιμηθούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας και από κοινού να μελετηθούν οι εναλλακτικές επιλογές, ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος και η Ελλάδα, οι στόχοι που θέλουμε να επιδιώξουμε και με ποια στρατηγική.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη χθες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, είπε ότι «πάγια μου θέση είναι ότι τα μικρά κράτη, όπως είναι η Κύπρος, πρέπει να είναι και να συμπεριφέρονται πιο ευέλικτα και πιο έξυπνα από τα μεγάλα κράτη».

«Όταν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα ευκαιρίας θα πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε ταχύτατα γιατί τα παράθυρα ευκαιρίας δεν μένουν ανοιχτά για πάντα» συνέχισε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας και ότι αυτή η ρήξη μας δίνει κάποιες νέες δυνατότητες και προοπτικές που δεν είχαμε στο παρελθόν και θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε άμεσα.

«Θεωρώ ότι ένας πρώτος στόχος που θα πρέπει να επιδιώξουμε με τις ΗΠΑ είναι να πάψουν να βλέπουν την Κύπρο μέσα από τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Να μην βλέπουν το Κυπριακό διαθλαστικά. Θα πρέπει εμείς να πείσουμε τις ΗΠΑ να βλέπουν τη σχέση τους με την Κύπρο σε διμερές και απευθείας επίπεδο και όχι διαθλαστικά μέσω των σχέσεων τους με την Τουρκία» είπε.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι σε αυτό τον στόχο μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τις σχέσεις που έχουν αναβαθμιστεί με το Ισραήλ.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top