ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΕΣΥ: Επιστολή Λιλλήκα με εισηγήσεις στον Υπουργό Υγείας

ΓΕΣΥ: Επιστολή Λιλλήκα με εισηγήσεις στον Υπουργό Υγείας

Επιστολή με τις εισηγήσεις της Συμμαχίας Πολιτών έστειλε στον Υπουργό Υγείας αναφορικά με το ΓΕΣΥ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην επιστολή, ο κ. Λιλλήκας εισηγείται Χωριστή απευθείας πληρωμή γιατρών που εργάζονται σε κέντρα υγείας.

Τονίζει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα είτε να το ακυρώσει είτε να το αναστείλει.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή:

«Θα θέλαμε ακόμα μια φορά να εκφράσουμε την στήριξη μας αλλά και την αποφασιστικότητα μας να βοηθήσουμε στην άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει ομόφωνα ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς την όποια αναβολή ή σοβαρές παρεκκλίσεις που θα αλλοιώνουν την ουσία του ΓΕΣΥ όπως συμφωνήθηκε.

Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών και μόνο παρέχοντας ψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες για όλους τους Κύπριους ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας ή ιατρικού ιστορικού, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Μας ανησυχούν οι δημόσιες τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις με όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να αποτρέψουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να γίνουν υπαναχωρήσεις σε θέσεις αρχών που θα αλλάζουν τον χαρακτήρα του ΓΕΣΥ.

Ωστόσο, για χάρη της ομαλής εφαρμογής του ΓΕΣΥ και στην προσπάθεια να πείσουμε τόσο τους ασθενείς όσο και τους λειτουργούς υγείας οι οποίοι έχουν, όντως, καλές προθέσεις, θα πρέπει, κατά την άποψη μας, τόσο εσείς όσο και ο ΟΑΥ να θέσετε στο τραπέζι του διαλόγου κάποιες από τις απαιτήσεις των γιατρών που είναι λογικές και θα επιτρέψουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή των λειτουργούν υγείας στο ΓΕΣΥ.

Με αυτό το σκεπτικό σας παραθέτω μερικές από τις εισηγήσεις μας :

1. Χωριστή απευθείας πληρωμή γιατρών που εργάζονται σε κέντρα υγείας (DRG΄S).

Θα μπορούσε το μερίδιο που αφορά sτις αμοιβές των ιατρών να πληρώνεται απευθείας σε αυτούς από τον ΟΑΥ και να μην ενσωματώνεται στο ποσό που θα πληρώνονται τα νοσηλευτήρια. Ουσιαστικά ο ΟΑΥ απλά θα διαχωρίσει τους δυο λογαριασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς κανένα κόστος για τον ΟΑΥ, θα κατευνάσουμε μια εύλογη τους ανησυχία για τυχών καθυστερήσεις που θα έχουν στις πληρωμές τους.

2. Εγγυημένη τιμή μονάδας.

Συμφωνούμε με την δική σας δημόσια τοποθέτηση, όπως και με τις επίσημες θέσεις του ΟΑΥ, πως οι αμοιβές των ιατρών που προβλέπονται στο σχέδιο που προτάθηκε στην ηγεσία του ΠΙΣ είναι πολύ ικανοποιητικές. Ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να εξεταστεί για να καθησυχαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών είναι η εγγύηση στην τιμή μονάδας. Ως κίνηση καλής θέλησης, για να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, εισηγούμαστε όπως καθοριστεί μια εγγυημένη τιμή για τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Αυτή η τιμή να είναι κατά 10% χαμηλότερη της τιμής μονάδας που έχει προτείνει ο ΟΑΥ. Σίγουρα για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος για τις ιατρικές πράξεις που δηλώνονται αλλά επίσης θα πρέπει το κράτος να συνεισφέρει, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, στα ταμεία του ΟΑΥ για να καλυφθούν τυχόν ελλείμματα που μπορεί να προκύψουν στο σφαιρικό προϋπολογισμό. Αυτό θα ισχύει μόνο για τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του ΓΕΣΥ μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση του συστήματος. Κάτι παρόμοιο που θα ισχύσει με τα κρατικά νοσηλευτήρια που θα αυτονομηθούν. Ταυτόχρονα το Κράτος θα επιβεβαιώσει, έτσι, τη βούληση του για περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα της υγείας εκεί και όπου χρειάζεται προς όφελος των ασθενών.

3. Η απαίτηση να επιτραπεί η ιδιωτική άσκηση ιατρικής (Private Practice) σε όσους συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ θα πρέπει να απορριφθεί. Αυτό δεν επιτρέπεται βάση της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί και θα αλλάξει την φιλοσοφία του Σχεδίου αφού θα ανοίξει το παράθυρο για την εισαγωγή του μικτού ασφαλιστικού συστήματος, παραβιάζοντας την αρχή της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε πως για το Κίνημα της Συμμαχίας Πολιτών το ΓΕΣΥ αποτελεί Εθνικό στόχο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα είτε να το ακυρώσει είτε να το αναστείλει.

Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στις προσπάθειες σας έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ορθής εφαρμογής του ΓΕΣΥ βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Το ΓΕΣΥ στοχεύει να εξυπηρετήσει πρώτα και πάνω από όλα τις ανάγκες και την υγεία των ασθενών.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top