ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγγελίδης: «Mε σωστές ενέργειες θα υλοποιήσουμε το ενεργειακό πρόγραμμα»

Αγγελίδης: «Mε σωστές ενέργειες θα υλοποιήσουμε το ενεργειακό πρόγραμμα»

Την πεποίθηση του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, με σωστές ενέργειες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να καλλιεργεί κλίμα αντιπαράθεσης, θα υλοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Παράλληλα, κάλεσε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, να επιδείξουν σοβαρότητα, ώστε να μην στέλνονται λανθασμένα μηνύματα πρόκλησης και να επικρατήσει σταθερότητα στην περιοχή.

Στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός μίλησε για τις διεθνείς και περιφερειακές συνεργασίες της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής καθώς και τη Γαλλία, σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο αυτής της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τόνισε πως με τις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στον τομέα της Άμυνας η Κύπρος εδραιώνεται ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Μίλησε για τη θετική επίδραση που είχε η μείωση της στρατιωτικής θητείας, αξιολόγησε τον θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών παραδεχόμενος ωστόσο πως υπάρχουν προβλήματα τα οποία το Υπουργείο στοχεύει να λύσει. Επίσης, εξήγγειλε την υλοποίηση ενός προγράμματος μιας πιο αποτελεσματικής εφεδρείας με μείωση των συνολικών ωρών παρουσίασης από τις αρχές του νέου έτους.

Ερωτηθείς αρχικά για το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία προστατεύει τις εταιρείες στο να προχωρούν με τις έρευνες τους και πώς προχωρά ανενόχλητος ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μέλημα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και διαβεβαίωσε πως συλλογικά και συντονισμένα με άλλες υπηρεσίες και Υπουργεία γίνονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς το σκοπό αυτό.

Έστειλε το μήνυμα πως την Κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η εικόνα αλλά η ουσία και τα έργα, και τόνισε πως αυτές οι ενέργειες αποδίδουν ήδη. Σύντομα, όπως επεσήμανε, στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού θα ξεκινήσει η γεώτρηση της EXXON MOBIL.

Σε ερώτηση σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται αυτές τις μέρες με το Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κατά πόσο αυτές θωρακίζουν την άμυνα της χώρας μας, ο κ. Αγγελίδης είπε πως οι ασκήσεις αυτές με το Ισραήλ έχουν ως απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της ετοιμότητας της ΕΦ, κάτι που γίνεται και με την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με τους Ισραηλινούς. Όπως είπε, σε μια επιχειρησιακή κατάσταση με διάφορα σενάρια και τη συμμετοχή Κυπρίων αξιωματικών, παίρνουν σάρκα και οστά οι όσες διακηρύξεις που έχει η ΕΦ.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ποια μηνύματα στέλνουν αυτές οι ασκήσεις με το Ισραήλ, τόνισε πως ο σκοπός των ασκήσεων δεν είναι να στέλνονται μηνύματα αλλά να υλοποιούνται κάποιες στρατηγικής σημασίας διμερείς συνεργασίες. Δεν είναι αυτοσκοπός μας ούτε να στέλνουμε μηνύματα, ούτε να προκαλούμε.

«Σκοπός μας είναι να καταστούμε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, εξ ου και πως στα πλαίσια της αμυντικής διπλωματίας έχουμε στοχεύσει σε συνεργασίες με γειτονικές χώρες που σκοπό έχουν την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Το μήνυμα που στέλνουμε με αυτές τις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες δεν είναι μήνυμα πρόκλησης αντίθετα είναι μήνυμα ενότητας», τόνισε.

Σε ερώτηση γύρω από τις διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε διμερές επίπεδο με τη Γαλλία, όσο και σε τριμερές με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε αρχικά στη Γαλλία. Όπως τόνισε, είναι στρατηγικής σημασίας η διμερής συνεργασία με τους Γάλλους καθώς και μέσα στο πλέγμα της ΕΕ.

«Ειδικά με τη Γαλλία, που διαχρονικά έχουμε μια καλή συνεργασία, είμαστε σε ένα στάδιο που αναβαθμίζουμε αυτές τις σχέσεις με απώτερο σκοπό πάντοτε τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την συνδρομή της Κύπρου στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρώπης», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει να προσφέρει πολλά σε αυτό το πλαίσιο στο οποίο η Γαλλία έχει ηγετικό ρόλο.

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Γάλλους υπάρχει διασύνδεση και στο θέμα των ενεργειακών με την εμπλοκή της TOTAL, ο κ. Αγγελίδης παραδέχθηκε πως όντως συνδέονται καθώς όπως σημείωσε οι διμερείς σχέσεις αφορούν την ασφάλεια και άμυνα της Ανατολικής Μεσογείου. «Αν υπάρχει τέτοιου είδους ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή τότε σίγουρα το ενεργειακό πρόγραμμα για την περιοχή θα συνεχίσει απρόσκοπτα, άρα είναι γεγονός ότι συνδέονται», είπε. Πρόσθεσε πως η Γαλλία δεν είναι εδώ για σκοπούς ασφάλειας αποκλειστικά των συμφερόντων των γαλλικών εταιρειών, όμως συμπίπτουν.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, είπε πως πρόκειται για δύο γειτονικές χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα αλλά και κοινές αρχές, οι οποίες εστιάζονται στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή. «Είμαι σε θέση να πω ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο τόσο οι διμερείς όσο και οι τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ. Εχουμε καλά αποτελέσματα, δεν εφησυχαζόμαστε όμως, προχωρούμε για περαιτέρω αναβάθμιση αυτών των σχέσεων», είπε.

Σε σχέση με την PESCO, τον ευρωπαϊκό θεσμό για την Αμυνα και την Ασφάλεια, και τον ρόλο της Κύπρου σε αυτό, ο κ. Αγγελίδης είπε πως ο στόχος είναι τόσο να προσφέρει σε αυτόν τον μηχανισμό, όσο και να πάρει από αυτόν. Όπως εξήγησε, η ιδέα πίσω από την PESCO είναι να δημιουργήσει η ΕΕ δικές της δομές για την ασφάλεια και την άμυνα, να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να αναπτύξει την δική της ικανότητα και τη αποτελεσματικότητα.

Απαντώντας κατά πόσον η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα της Άμυνας προχωρά με την PESCO, ο Υπουργός είπε πως αυτή προχωρά με γοργούς ρυθμούς επειδή έχουν όλοι αντιληφθεί πως είναι αναγκαίο να υπάρχει στον αμυντικό τομέα ανάπτυξη και συνεργασία. Ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, είπε, έχει η Γαλλία και η Γερμανία ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει πλέον και από άλλες χώρες καθώς έχουν αντιληφθεί πως με ενότητα όντως θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς πού βρίσκεται το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Ελλάδα, το οποίο στο παρελθόν είχε ατονήσει και αδρανοποιηθεί, ο κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε αρχικά πως δεν αρέσκεται στο να τοποθετεί ταμπέλες σε οποιαδήποτε σχέση. «Υπάρχει μια αγαστή σχέση με τις ελληνικές δυνάμεις, στα πλαίσια των διμερών, τριμερών σχέσεων αλλά και της ΕΕ. Με την Ελλάδα έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση και πιστεύω ότι αναπτύσσονται καθημερινά και καλύτερα αυτές οι σχέσεις», είπε και σημείωσε πως δεν υπάρχει μόνο καλή πρόθεση αλλά υλοποιούνται κάποια ζητήματα που αποδεικνύουν αυτή την ενίσχυση.

Οσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της Άμυνας, και κληθείς να αξιολογήσει αφού έχει περάσει ήδη κάποιο διάστημα, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την παράλληλη πρόσληψη των Συμβασιούχων Οπλιτών, ο κ. Αγγελίδης είπε πως η μείωση της θητείας έχει προκαλέσει θετικά σχόλια και είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς πλέον οι νέοι κατατάσσονται στην ΕΦ χωρίς να βρίσκουν δικαιολογία ότι η θητεία θα σταθεί εμπόδιο στην επαγγελματική τους ανέλιξη. Αυτό, από την άλλη έχει συμβάλει και στην μείωση της φυγοστρατίας.

Σε σχέση με τους Συμβασιούχους Οπλίτες, ο κ. Αγγελίδης είπε πως είναι δεδομένο ότι σε κάποιους τομείς έχει εκσυγχρονιστεί η ΕΦ και έχει αναπτυχθεί σε σοβαρό βαθμό λόγω του επαγγελματισμού και των εξειδικεύσεων που έχουν προσφέρει ειδικά σε κάποιους κλάδους οι συμβασιούχοι.

Κληθείς να κρίνει το επίπεδο των Συμβασιούχων Οπλιτών, ο Υπουργός είπε πως υπάρχουν κάποιες ειδικότητες στις οποίες το επίπεδο τους είναι καταπληκτικό. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που δημιουργούνται προβλήματα είτε από συμπεριφορές είτε επειδή τα καθήκοντα σε κάποιες περιπτώσεις θεωρούνται υποβαθμισμένα. «Προσπαθούμε να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα, σύντομα προχωρούμε και με τους κανονισμούς που διέπουν τη σχέση ΣΥΟΠ με στράτευμα. Αξιολογούμε συνεχώς τα προβλήματα, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι τα έχουμε λύσει όλα», είπε.

Ερωτηθείς τί θα άλλαζε στους ΣΥΟΠ, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως θα άλλαζε την αξιοποίηση των Συμβασιούχων, επειδή γνωρίζει πως κάποιοι έχουν μόρφωση και κάποια ειδικότητα. «Έχω ζητήσει να αξιολογηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά έτσι ώστε κάποιοι ΣΥΟΠ που τώρα μπορεί να βρίσκονται στην πράσινη γραμμή σε φυλάκια, να μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε σε άλλο πόστο», είπε.

Σε σχέση με την εφεδρεία, και ερωτηθείς πώς μπορεί αυτή να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και χρήσιμη, ο κ. Αγγελίδης είπε πως μετά από έρευνα και μελέτη έχουν καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις που θα αρχίσουν να υλοποιούνται τις αρχές του νέου έτους. Το αποτέλεσμα, που όπως σημείωσε θέλουν να έχουν, είναι με σεβασμό στον πολύτιμο χρόνο των εφέδρων, να κερδίσει η ΕΦ ουσιαστικά πράγματα. Δηλαδή, θα μειωθεί χρονικό διάστημα της παρουσίασης και θα αυξηθεί το παραγωγικό έργο της σωστής εκπαίδευσης, της εξοικείωσης με τον οπλισμό, τον χώρο που θα χρειαστεί να παρουσιαστούν.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και σύντομα γιατί το όλο σχέδιο θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019», είπε.

Αυτό που θα γίνει, όπως είπε, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, είναι αύξηση του αριθμού των παρουσιάσεων με παράλληλη και δραστική μείωση των συνολικών ωρών των παρουσιάσεων. Σημείωσε, επίσης, πως θα αυξηθεί και ο αριθμός των ασκήσεων, ωστόσο οι έφεδροι δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν αρκετές ώρες, απλώς θα παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, θα τυγχάνουν της εκπαίδευσης ή θα λαμβάνουν μέρος σε κάποια βολή και θα φεύγουν.

«Άρα, δεν υπάρχει δικαιολογία από τον οποιονδήποτε πλέον να αποφεύγει να παρουσιάζεται στην ΕΦ ως έφεδρος και από την άλλη κανένας δεν μπορεί να πει ότι έχουμε μειώσει τις παρουσιάσεις με τρόπο που να μειώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης έστειλε το μήνυμα σε σχέση με τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος ζητώντας από όλους και τα ΜΜΕ να δείξουν την σοβαρότητα που αρμόζει για αυτή την περίοδο έτσι ώστε να μην δίνονται λανθασμένα μηνύματα και όλοι μαζί να δηλώσουν ότι σκοπός τους είναι μόνο η σταθερότητα στην περιοχή και όχι η πρόκληση.

«Πιστεύω ότι με σωστές ενέργειες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να στέλνονται λανθασμένα μηνύματα, χωρίς να καλλιεργούμε ένα κλίμα αντιπαράθεσης, θα υλοποιήσουμε αυτά που πρέπει», κατέληξε.

https://www.youtube.com/watch?v=Vnl5bJn0NZQ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top