ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στο Λονδίνο για έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στο Λονδίνο για έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης

ια τις 2 το απόγευμα (τοπική ώρα) της Τετάρτης 14/11 έχει συγκαλέσει η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκριθεί η συμφωνία του Brexit.
 
Η κα Μέι κάλεσε τους υπουργούς της μετά από την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες σε αμοιβαία αποδεκτό κείμενο για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ.
 
Το βράδυ της Τρίτης οι Βρετανοί Υπουργοί επισκέπτονται την Ντάουνιγκ Στριτ για να ενημερωθούν και για να διαβάσουν το έκτασης περίπου 500 σελίδων νομικό κείμενο.
 
Το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα ήταν ο μηχανισμός αποφυγής των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Πιστεύεται ότι οι διαφωνίες ξεπεράστηκαν με τη συμφωνία σε προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, με «βαθύτερη» τελωνειακή και ρυθμιστική ευθυγράμμιση της Βόρειας Ιρλανδίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Μέι έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πλαίσιο της συμφωνίας, ωστόσο εκτιμάται ότι το κείμενο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, παραιτήσεις υπουργών.
 
Η έγκριση της συμφωνίας από το Λονδίνο θα ανοίξει το δρόμο για μία έκτακτη σύνοδο των 27 υπουργών Ευρώπης την προσεχή Δευτέρα, που θα προηγηθεί μίας έκτακτης συνόδου κορυφής εντός του μήνα, πιθανώς στις 25 Νοεμβρίου.
 
Θα ακολουθήσει όμως ενδεχομένως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κα Μέι και τη Συμφωνία Αποχώρησης, η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές και οι δέκα βουλευτές του DUP που στηρίζουν μέχρι τώρα την κυβέρνηση μειοψηφίας της Πρωθυπουργού έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας.
 
Σε περίπτωση απόρριψής της από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά, από το Brexit χωρίς συμφωνία έως τις πρόωρες εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top