ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓεΣΥ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Πολύζος φέρεται να λάμβανε 3.000 μηνιαίως από ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ζητούσε να δηλώνονται ως ‘έξοδα φιλοξενίας’ -ΕΓΓΡΑΦΑ

ΓεΣΥ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Πολύζος φέρεται να λάμβανε 3.000 μηνιαίως από ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ζητούσε να δηλώνονται ως ‘έξοδα φιλοξενίας’ -ΕΓΓΡΑΦΑ

Έντονες αντιδράσεις σε κύκλους που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας στην Κύπρο, έχει προκαλέσει ο διορισμός των διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού που από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα αναλάβει τη διαχείριση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Του Φάνη Μακρίδη

Όπως έγινε κι επίσημα γνωστό την περασμένη εβδομάδα, το Δ.Σ. του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προχώρησε στην πλήρωση των θέσεων του Γενικού Διευθυντή και της Οικονομικής Διευθύντριας του Οργανισμού, με τον Νικόλαο Πολύζο και την Τερψιθέα Χρίστου, αντίστοιχα.

Ιδιαίτερες αντιδράσεις υπήρξαν για τον κ. Πολύζο, για τον διορισμό του οποίου εκφράζονται σοβαρά ερωτηματικά.

Ερωτηματικά που βάσει καταγγελιών στο ThemaOnline, εδράζονται κυρίως σε ένα σημείωμα το οποίο –σύμφωνα πάντα με τα όσα προσάπτονται- δεν τιμά τον νέο Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Νικόλαο Πολύζο.

«Να μην φορολογούνται…»
Το εν λόγω σημείωμα, ημερομηνίας 25/09/2017, που δημοσιεύει το ThemaOnline, παρουσιάζει τον κ. Πολύζο να εισηγείται στον οικονομικό διευθυντή μεγάλου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου της Κύπρου στο οποίο φερόταν να πρόσφερε υπηρεσίες έναντι αμοιβής, να προβεί σε συγκεκριμένες λογιστικές διευθετήσεις. Συγκεκριμένα, ζητούσε τα χρήματα που φερόταν να λάμβανε ως αντιμισθία, να δηλωθούν ως «έξοδα φιλοξενίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία που διερευνά η ιστοσελίδα μας, ο κ. Πολύζος φερόταν να προέβη σ΄ αυτή την εισήγηση γιατί την ίδια περίοδο που πρόσφερε υπηρεσίες στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Κύπρου, είχε θέση καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (στις 13/09/2017 είχε κάνει χαιρετισμό στο Δημοκρίτειο για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους). Οι όροι συνεργασίας του με το εν λόγω πανεπιστημιακό ίδρυμα, δεν επέτρεπαν να λαμβάνει αντιμισθία από άλλη εταιρεία ή οργανισμό, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλονται.

«Τα δικά μου, 4 μήνες Χ 3.000 = 12.000 το 2017 και 4 μήνες από 3.000 =12.000 το 2018 (ως Μάη) μπορούν να πάνε ως ‘έξοδα φιλοξενίας’ (business entertainment & hospitality expenses), τα οποία έως 17.000 ή 1% του τζίρου της εταιρείας να μην φορολογούνται και να μου δίνονται όπως τελευταία φορά» φέρεται να σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Πολύζος, ο οποίος καταλήγει ως ακολούθως: «Θα το εκτιμούσα αν το λήγαμε σήμερα».

 

Να σημειωθεί ακόμη ότι το σημείωμα είχε ημερομηνία 25/09/2017, χρονικό σημείο κατά το οποίο ο κ. Πολύζος θήτευε στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι ενδεικτικό ότι στις 13/09/2017 είχε κάνει χαιρετισμό στο Δημοκρίτειο για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

15 χρόνια πείρας
Οι ίδιοι κύκλοι που εκφράζουν ερωτηματικά, διατυπώνουν τη θέση πως ο κ. Πολύζος δεν πληροί τους όρους για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ.

Αναφέρουν, συγκεκριμένα, πως όταν προκηρύχθηκε η θέση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σημειωνόταν ευθαρσώς ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να είχαν τουλάχιστον πείρα 15 ετών στη διοίκηση και διεύθυνση, με τουλάχιστον 10 χρόνια πείρας σε υψηλόβαθμα πόστα απαιτητικών οργανισμών.

Ο κ. Πολύζος σύμφωνα με τη δική μας έρευνα και τα ντοκουμέντα που εξασφαλίσαμε είχε όντως αξιόλογη πορεία, αφού μεταξύ άλλων θήτευσε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Ελλαδικού υπουργείου Υγείας, ωστόσο δεν είχε ποτέ (βλ. σχετικά ντοκουμέντα) πείρα 10 ετών σε διευθυντική θέση μεγάλου οργανισμού.

Ελλαδικό δημοσίευμα
Ένα τρίτο ζήτημα που προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τον διορισμό του κ. Πολύζου, έχει να κάνει με συγκεκριμένο ελλαδικό δημοσίευμα. Η εφημερίδα «Δημοκρατία» στην έκδοσή της την 12η Ιανουαρίου του 2013, αφήνει σκιές για το γεγονός ότι επί θητείας Πολύζου στο υπουργείο Υγείας, εγκρίθηκαν κονδύλια σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που συνεργάστηκαν με τον κ. Πολύζο.

Η δημοσιογράφος που το υπογράφει, σημειώνει σχετικά: «…εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που τελικά διατέθηκαν σε έργα, αφορούσαν εκπαιδευτικά ιδρύματα που όλως τυχαίως είχαν υπηρετήσει ή υπηρετούν καθηγητές που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν θητεύσει σε υψηλότατες θέσεις στο υπουργείο Υγείας!

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου, ο οποίος, λίγο προτού αποχωρήσει, κατάφερε να εντάξει έργα επιχορηγούμενα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 600.000 ευρώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης».

Την πιο πάνω καταγγελία, δεν είμαστε σε θέση να στοιχειοθετήσουμε, αφού στο εν λόγω δημοσίευμα, δεν εντοπίσαμε συγκεκριμένα έγγραφα που να το υποστηρίζουν.

Ο κ. Πολύζος στο ThemaOnline
Το ThemaOnline, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής του έρευνας έδωσε το βήμα στον ίδιο τον κ. Νικόλαο Πολύζο, προκειμένου να εκφράσει τις θέσεις του για όλα τα πιο πάνω.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το απόγευμα της Τετάρτης (14/11, 18:24), ο κ. Πολύζος μας ανέφερε ότι έχει δώσει τις θέσεις του για τα όσα του προσάπτονται στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, αλλά και στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Sir David Nicholson.

«Έχω ενημερώσει τον Υπουργό και τον κ. Νίκολσον. Αντιλαμβάνεστε, δεν μπορώ να πω κάτι» ήταν η αρχική τοποθέτηση του κ. Πολύζου, πριν ολοκληρώσουμε τις αναφορές μας για τα όσα του προσάπτονται.

Όταν επιμείναμε, έδειξε να έχει γνώση των όσων του καταλογίζουν, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει ενυπόγραφη καταγγελία. Είναι θέματα λεπτών χειρισμών».

Ακολούθως τον καλέσαμε να τοποθετηθεί επί της ουσίας και του εξηγήσαμε ότι αμφισβητείται κατά πόσον πληροί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για την πλήρωση της θέσης στην οποία διορίστηκε. «Έχω όλα τα αναγκαία χαρτιά. Αυτό έχει αξιολογηθεί » σχολίασε απαντώντας στο ερώτημά μας.

Ανάμεσα σ΄ άλλα ανέφερε ότι έχει καταθέσει ακόμα και έγγραφο που πιστοποιεί το λευκό του ποινικό μητρώο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top