ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ - ΓεΣΥ : Τα χρήματα που έπαιρνε αφορολόγητα ο Πολύζος από κυπριακό ιδιωτικό νοσηλευτήριο – ΕΠΙΤΑΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ - ΓεΣΥ : Τα χρήματα που έπαιρνε αφορολόγητα ο Πολύζος από κυπριακό ιδιωτικό νοσηλευτήριο – ΕΠΙΤΑΓΗ

Ο νεοδιορισθέντας Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Νικόλαος Πολύζος, λάμβανε χρήματα από κυπριακό ιδιωτικό νοσηλευτήριο χωρίς αυτά να φορολογούνται.

Του Φάνη Μακρίδη

Σύμφωνα με έγγραφα αλλά και επιταγή που αποκαλύπτουμε στο παρόν δημοσίευμα, δεν υπάρχει αμφιβολία για την πιο πάνω θέση που καταγράψαμε.

Την περασμένη Τετάρτη (14/11) το ThemaOnline δημοσιοποίησε επιστολή του ίδιου του κ. Πολύζου (25/09/2017), ο οποίος εισηγείτο στον τότε οικονομικό διευθυντή του κυπριακού ιδιωτικού νοσηλευτηρίου να δηλώνει τον μισθό που λάμβανε ως «έξοδα φιλοξενίας» ώστε να μην φορολογούνται.

Αυτή η εισήγηση, λοιπόν, έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω ιδιωτικού νοσηλευτηρίου. Στις 30 Οκτωβρίου του 2017, μάλιστα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του νοσηλευτηρίου έδωσε οδηγία στο λογιστήριο ώστε να καταβληθούν 3.000 ευρώ στον κ. Πολύζο για τον μήνα Οκτώβριο και τα χρήματα να δικαιολογηθούν «ως έξοδα φιλοξενίας και παραστάσεως». Μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η επιταγή εκδόθηκε στο όνομα του κ. Πολύζου, χωρίς να σημειώνεται στο δικαιολογητικό ότι πρόκειται για υπηρεσίες που προσέφερε ο ίδιος στο δημόσιο νοσηλευτήριο.

Το e-mail του Αναπληρωτή Διευθυντή του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, το οποίο εξασφαλίσαμε και αναδημοσιεύουμε πιο κάτω, γράφει: Αγαπητέ …., Παρακαλώ πολύ και σε συνέχεια απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου όπως εκδοθεί επιταγή (από τον λογαριασμό του Νοσοκομείου με τη ΣΠΕ Στροβόλου) για το ποσό των ΕΥΡΩ 3,000 ως έξοδα φιλοξενίας και παραστάσεως (μηνός Οκτωβρίου 2017) για τον κ. Νίκο Πολύζο. Ευχαριστώ, ……. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής».

Μια ημέρα μετά, λοιπόν, η επιταγή–την οποία παρουσιάζουμε πιο κάτω- για το ποσό των 3.000 ευρώ εκδόθηκε χωρίς να αναφέρεται στο συνοδευτικό δικαιολογητικό ότι πρόκειται περί αντιμισθίας.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Πολύζος έναν μήνα προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου, είχε δώσει εντολή στον τότε οικονομικό διευθυντή να δηλώνεται η αμοιβή του ως «έξοδα φιλοξενίας».

Στην προκειμένη περίπτωση, τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Πολύζος θα αναλάβει τη διεύθυνση ενός Οργανισμού (ΙΟΚΥπΥ) που θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Ο κ. Πολύζος θα λαμβάνει μισθό περί τις 122.000 ευρώ ετησίως, ενώ θα διαχειρίζεται τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Η συνεργασία του με το κυπριακό ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ο τρόπος που ήθελε να αμείβεται, ωστόσο, προκαλεί εύλογες αμφιβολίες κατά πόσον θα μπορέσει να φέρει σε πέρας την αποστολή του στο ΓεΣΥ.

Μετά την πρόσληψη του κ. Πολύζου εγέρθηκαν πολλά ερωτήματα, καθώς πέραν των πιο πάνω αποκαλύψεων της ιστοσελίδας ThemaOnline, τέθηκαν σε δημοσίευμά μας άλλα δυο ζητήματα: 1) Δεν φαίνεται να πληροί τους όρους που τέθηκαν για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και 2) Δημοσίευμα στην Ελλάδα άφησε σκιές ότι καπηλεύτηκε την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής στο ελλαδικό Υπουργείο Υγείας.

Γι΄ αυτό, άλλωστε, και σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής την Πέμπτη (15/11) αποφασίστηκε να εγγραφεί ‘αμεσα θέμα για τον διορισμό του κ. Πολύζου, με την ένδειξη «Κατ’ επείγον».

Θυμίζουμε ότι το ThemaOnline ζήτησε άμεσα τις θέσεις του κ. Πολύζου για τα όσα του προσάπτονται. Ωστόσο, ο Ελλαδίτης ακαδημαϊκός ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του τονίζοντας ότι έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και στον πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Στον κ. Πολύζο δώσαμε τα στοιχεία μας και του είπαμε πως είμαστε στη διάθεσή του προκειμένου να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα, όποτε και αν το αποφασίσει.

*Η ιστοσελίδα μας έχει εξασφαλίσει κι άλλα έγγραφα για το όλο θέμα και αν κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, τότε θα δημοσιοποιηθούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top