ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΛΙ: Πέντε βιομηχανικές ζώνες περιβάλλουν 6.000 κατοίκους

ΔΑΛΙ: Πέντε βιομηχανικές ζώνες περιβάλλουν 6.000 κατοίκους

Η έντονη αγωνία κατοίκων Ιδαλίου για την υγεία τους από ρυπογόνα εργοστάσια στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Έντονη αγωνία για την υγεία τους εκφράζουν οι κάτοικοι της ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι εξαιτίας των καυσαερίων από τα ρυπογόνα εργοστάσια που επηρεάζουν έντονα, όπως αναφέρουν, την περιοχή τους.

Τα καυσαέρια όπως είπαν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας την Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που εξέτασε το θέμα, μπαίνουν πολλές φορές στα σπίτια τους, στα δωμάτια των παιδιών τους, ενώ ιδιαίτερα επηρεάζεται το δημοτικό σχολείο Ιδαλίου Γ’ το οποίο αριθμεί 400 μαθητές.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε την Τετάρτη (21/11) τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που προκύπτουν από τη λειτουργία ρυπογόνων εργοστασίων στις περιοχές Τσερίου, Πέρα Χωρίου, Ιδαλίου, Λατσιών και Γερίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κίνησης Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής Γιώργος Ολυμπίου των κατοίκων της ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι, ανέφερε ότι παρά τις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με όλα τα αρμόδια τμήματα και συντονίστρια την Επίτροπο Περιβάλλοντος, δεν μπορεί να αγγίξει κανένας το θέμα. Τα αρμόδια τμήματα, ανέφερε έκαναν μετρήσεις που δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα στην περιοχή, αλλά αυτές οι μετρήσεις είπε, είναι αποσπασματικές, με βάση τη νομοθεσία όπως λένε, αλλά δεν ταυτοποιούν το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι οι εμπειρικές παρατηρήσεις των κατοίκων αναφέρονται σε δύο ρυπογόνα εργοστάσια που όποτε λειτουργούν φέρνουν αναθυμιάσεις μέσα στα σπίτια και στα δωμάτια των παιδιών μας.

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν καταλήξει οι κάτοικοι της περιοχής που είναι η αποζημίωση και συναίνεση μετακίνησης των δύο βιομηχανικών μονάδων που δημιουργούν το πρόβλημα και ο αποχαρακτηρισμός των εναπομεινασών οχληρών ζωνών Γερίου και Τσερίου, που περιβάλλουν την ενορία τους.

Όπως εξήγησε, πέντε βιομηχανικές ζώνες περιβάλλουν 6000 κατοίκους, σε μια οικιστική περιοχή που δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει 30-35 χιλιάδες κατοίκους.

Πρόσθεσε ότι αν το κράτος δεν έλθει να αποζημιώσει τους δύο βιομήχανους και να συναινέσουν στη μετακίνησή τους ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα, σε πέντε με δέκα χρόνια το πρόβλημα θα είναι πολλαπλάσιο γιατί θα επιδράσει στην υγεία των ανθρώπων, με μεγαλύτερο κόστος για το κράτος.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου – Σύρου, ανέφερε σε δηλώσεις της πως οι κάτοικοι των περιοχών τους ενημέρωσαν ότι λόγω καύσης συγκεκριμένων υλικών στα εργοστάσια, επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα κάτοικοι και μαθητές ενός από τα σχολεία της περιοχής να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος, όπως ζήτησαν και οι κάτοικοι της περιοχής, είναι να καταργηθεί η περιοχή βαριάς οχληρίας από συγκεκριμένες περιοχές και να δημιουργηθεί μια βιομηχανική περιοχή αλλού.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις για να διορθωθεί το ζήτημα, αφού η υγεία των κατοίκων προέχει από οτιδήποτε άλλο. Εμείς, ανέφερε θα σταθούμε δίπλα στους κατοίκους έστω και αν υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι κάνουν παράπονα για την ποιότητα του αέρα και το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή και πριν από 4 χρόνια. Τέσσερα χρόνια μετά, ανέφερε, η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία δεν έχουν μια απάντηση και δεν μπορούν να κάνουν μια εισήγηση για αυτά τα άτομα.

Όπως είπε, δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα, δεν μπορούν να συντονιστούν και δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη για να λυθεί το πρόβλημα. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν σταλεί επιστολές από το δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην περιοχή ότι τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα τρεις μέρες την εβδομάδα και πάλι δεν έχει αναλάβει κανένας την ευθύνη για να λύσει το πρόβλημα, αλλά το σπρώχνει ο ένας στο άλλο.

Η Κυβέρνηση, όπως είπε, δεν αντιδρά για να λύσει τα προβλήματα και τόσα χρόνια μετά η απάντηση παραμένει η ίδια, την ώρα που η Κύπρος είναι και μέλος της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι και στην περίπτωση του εργοστασίου «Αστρασόλ», η ίδια ήταν η αντίδραση του κράτους.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top