ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΑΓ. ΤΡΙΜΙΘΙΑΣ: Αδιαφορία βουλευτών για τους πληγέντες – Τρεις κι ο κούκος στη συζήτηση – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΑΓ. ΤΡΙΜΙΘΙΑΣ: Αδιαφορία βουλευτών για τους πληγέντες – Τρεις κι ο κούκος στη συζήτηση – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Άδειες καρέκλες βουλευτών συνέθεταν στο σκηνικό κατά τη συζήτηση των αποζημιώσεων για τους πληγέντες της θεομηνίας και του ανεμοστρόβιλου στους Αγίους Τριμιθιάς και στο Παλιομέτοχο της Επαρχίας Λευκωσίας.

Του Μιχάλη Μενελάου

Ενώ κατά τη συζήτηση για τα υψηλά ενοίκια κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών τη Δευτέρα 26/11 συμμετείχε η πλειοψηφία των βουλευτών που συνθέτουν την Επιτροπή, κατά τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες συμπολίτες μας από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε τους Αγίου Τριμιθιάς και το Παλιομέτοχο, μόλις τρεις βουλευτές βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο λόγος για τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά και τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνο Παπαγιάννη, με τους υπόλοιπους βουλευτές να αποχωρούν από την αίθουσα, είτε για να μεταβούν σε άλλες Επιτροπές που είναι μέλη, είτε για να συζητήσουν με καλεσμένους που κλήθηκαν στη Βουλή για το ζήτημα των υψηλών ενοικίων, εκτός της αίθουσας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ένταση και διαπληκτισμοί στη Βουλή - Κλήθηκε εκτάκτως ο Συλλούρης σε συνεδρία - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο κοινοτάρχης Παλιομετόχου, Ανδρέας Κυπριανού (σ.σ. αν και έχουν εκφραστεί θέσεις περί του αντιθέτου από πληγέντες), ευχαρίστησε και εξήρε την άμεση ανταπόκριση των κρατικών υπηρεσιών κατά τη θεομηνία.

Ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε πως ήταν ευτύχημα που ο ανεμοστρόβιλος έπληξε τις περιοχές τους Κυριακή και όχι εργάσιμη μέρα, καθώς σίγουρα θα θρηνούσαμε θύματα.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης των Αγίων Τριμιθιάς, Γιώργος Ιακώβου, ανέφερε πως έγινε συνάντηση μεταξύ των πληγέντων και του Κοινοτικού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι αποζημιώσεις τους.

Μέσα από τη συζήτηση, αναδύθηκαν πολλά ζητήματα, τα οποία και ο κύριος Ιακώβου μετέφερε στη βουλή.

Συγκεκριμένα ο κοινοτάρχης των Αγίων Τριμιθιάς, ανέφερε πως έγινε αποδοχή των ζημιών χωρίς να δοθούν στους κάτοικους οι αναλυτικές μελέτες και εκτιμήσεις. Το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου και πληγέντας Γιάννος Σπανός, τόνισε πως όσοι κτυπήθηκαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν γνωρίζουν τα αναλυτικά ποσά καθώς δεν τους δίνεται ο πίνακας του Υπουργείου. Κι αυτό με την αιτιολογία πως πρόκειται για εσωτερικό έλεγχο.

Παράλληλα ο κύριος Ιακώβου, όπως και οι άλλοι πληγέντες, ανέφεραν πως οι εκτιμήσεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών απέχουν κατά πολύ από τα ποσά που εκτιμούν οι Υπηρεσίες του Κράτους.

Πέραν τούτου διερωτώνται κατά πόσον το ΦΠΑ είναι εντός του εκτιμητέου ποσού, ενώ τόνισαν πως οι ζημιές που υπέστησαν τα υπό κατασκευή σπίτια, εξαιρούνται της χορηγίας.

Όσον αφορά στην επιδιόρθωση των κατοικιών τους, οι πληγέντες ανέφεραν πως πολλοί από τους συμπολίτες τους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ξεκινήσουν τις εργασίες για την κατασκευή του σπιτιού τους, ούτως ώστε να προσκομίσουν τιμολόγια για να λάβουν το αντίτιμο των εργασιών πίσω.

Ακόμη, εκ των υστέρων πολλοί κάτοικοι ανακάλυψαν και επιπρόσθετες ζημιές στις περιουσίες τους που δεν εντοπίστηκαν κατά τη μέρα της καταγραφής και ζητούν συμπληρωματική εκτίμηση για τις οικίες τους.

Αιτήματα και υποδείξεις των πληγέντων που φαίνεται να αγνοούνται από την μαζική αποχώρηση μελών της Επιτροπής πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top