ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-ΓεΣΥ: Δόθηκαν 90.000 στην KPMG για να μας συμβουλέψει –Είπε «ΟΧΙ» για Πολύζο κι εμείς τον διορίσαμε -ΕΓΓΡΑΦΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ-ΓεΣΥ: Δόθηκαν 90.000 στην KPMG για να μας συμβουλέψει –Είπε «ΟΧΙ» για Πολύζο κι εμείς τον διορίσαμε -ΕΓΓΡΑΦΑ

Τουλάχιστον σκανδαλώδεις χαρακτηρίζονται οι συνθήκες διορισμού του Νικόλαου Πολύζου στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Toυ Μιχάλη Μενελάου

Όπως προέκυψε μετά από ερωτήματα που έθεσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και απαντήσεις που δόθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, το κράτος έδωσε 90.000 ευρώ προκειμένου να συμβουλευτεί από την εταιρεία KPMG σε σχέση με τις προσλήψεις στον ΟΚΥπΥ, κι όμως αποφασίστηκε να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τις πολύτιμες και ακριβές συμβουλές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής (06/12), ο Νικόλαος Πολύζος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να πάρει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Παρ΄ όλα αυτά, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, αποφάσισαν να τον διορίσουν στη θέση (122 χιλιάδες ευρώ ετησίως). Αυτό το ανέφερε ξεκάθαρα και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Το ThemaOnline εξασφάλισε και έγγραφα που αποτελούν μέρος της έκθεσης της KPMG που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στο πρώτο έγγραφο που παρουσιάζουμε, περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Όπως βλέπετε ο κ. Πολύζος, δεν πληροί την βασική προϋπόθεση της εργασιακής εμπειρίας που «επέβαλλε» η θέση και ήταν 15 χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση οργανισμού, εκ των οποίων τα 10 να είναι πείρα σε θέση Διευθυντή, με τον κύριο Πολύζο να διαθέτει μόλις 9,5 χρόνια εμπειρίας, όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Να σημειωθεί εδώ ότι αυτό το σημειώναμε από το πρώτο κιόλας αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα στις 14/11/2018, παραθέτοντας στοιχεία από το βιογραφικό του Πολύζου, αλλά και από τα κριτήρια της θέσης όπως είχαν δημοσιευτεί επίσημα.

 

Στο δεύτερο έγγραφο που αποκαλύπτουμε περιλαμβάνονται τα ονόματα που προκρίθηκαν για τη διαδικασία της συνέντευξης-πρόσληψης βάσει των προσόντων τους. Σ΄ αυτή τη λίστα δεν περιλαμβάνεται το όνομα του Νικόλαου Πολύζου. Κι όμως, ήταν ο εκλεκτός.

 

Εδώ να σημειωθεί ότι οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, Χριστίνα Γιαννάκη και Χρίστος Πατσαλίδης, που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, βάσει και των όσων ανέφεραν στην συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, συμφωνούσαν αρχικά με αυτή την πρόσληψη, κάτι που στην πορεία άλλαξε. Από την πλευρά του ο κ. Νίκολσον ανέφερε ότι η απόφαση για διορισμό του κυρίου Πολύζου, έγινε αποδεκτή από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αιτιολογώντας τον διορισμό Πολύζου, αναφέροντας πως «πίστεψα πως όντως τα πληρούσε» (σ.σ. τα κριτήρια).

Καταιγισμός δημοσιευμάτων εναντίον Οδυσσέα - Γιαννάκη

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο εκ των καλεσμένων, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε πως κλήθηκε από τη Βουλή να διερευνήσει τις πτυχές της διαδικασίας διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, όπως επίσης και του διορισμού Πολύζου, αλλά και τα έξοδα και τις δαπάνες του Οργανισμού.

Ο ίδιος ανέφερε πως απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας για εξέταση του θέματος και τότε ξέσπασε καταιγισμός δημοσιευμάτων από συγκεκριμένο ηλεκτρονικό έντυπο, συμφερόντων του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, τα οποία φωτογράφιζαν τον Γενικό Ελεγκτή, όπως και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Γιαννάκη πως προσπαθούν να «φάνε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τον κύριο Πολύζο, και στη θέση του να βάλουν άλλο «δικό τους».

Πέραν τούτου λόγος έγινε και για τα tweets του τέως υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, όπου άφηναν αιχμές πως έγνοια του Γενικού Ελεγκτή είναι να καθυστερήσει το ΓεΣΥ, με τον τελευταίο να τονίζει πως «καμία πρόθεση δεν έχουμε να καθυστερήσουμε το ΓεΣΥ».

 

 

Ασυμβίβαστο στα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού

Κατόπιν αιτήματος της Βουλής ό Γενικός Ελεγκτής απέστειλε στις 03/12 επιστολή στην Επιτροπή Ελέγχου, όπου ανέφερε πως Νόμος υποχρέωνε τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να συμπληρώσουν δήλωση συμφέροντος προς όλες τις επιχειρήσεις ως ένα εργαλείο ελέγχου του ασυμβίβαστου. Δήλωση συμφέροντος που αφορούσε το μέλος του ΔΣ και τη σύζυγό του, εάν έχει οποιαδήποτε άμεσο ή έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον με επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως οι διορισθέντες αρνήθηκαν και δεν υπέβαλαν δήλωση για όλες, ενώ στη συνέχεια τροποποιήθηκε ο Νόμος για να αφορά η δήλωση μόνο επιχειρήσεις όπου οι εργασίες τους είναι συναφείς με το έργο του Οργανισμού, με τον ίδιο τον επηρεαζόμενο (σ.σ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ) να κρίνει κατά πόσον είναι ή όχι οι εργασίες συναφείς με τον Οργανισμό.

Τον λόγο έλαβε τότε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε πως ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι παράνομος και παράτυπος καθώς από τη στιγμή που έγινε τροποποίηση του Νόμου, έπρεπε να γίνει ξανά προκήρυξη και διαγωνισμός για πλήρωση των θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Απαντώντας στον κύριο Σιζόπουλο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν προβλέπεται από τον Νόμο κάτι τέτοιο.

 

Δήλωση Sir Nicholson και συζύγου του

Ο κ. Μιχαηλίδης, στάθηκε στη δήλωση που υπέβαλε ο Sir Nicholson, όπου μέσα ανέφερε πως είχε δυο ιδιότητες σε επιχειρήσεις που οι εργασίες τους είχαν σχέση με τις εργασίες του Οργανισμού, τονίζοντας πως δεν έπρεπε να διορίζεται κάποιος που έχει συμφέρον. Ιδιότητες που αφορούσαν τη θέση του ανώτερου σύμβουλου στον Συμβουλευτικό Οίκο KPMG σε θέματα Γενικών Σχεδίων Υγείας αλλά και του Προέδρου του Impact Evercare.

Συγκεκριμένα, ανατρέχοντας στον αντίστοιχο νόμο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως «δεν διορίζεται, ούτε διατηρεί τη θέση του ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου, πρόσωπο το οποίο είτε το ίδιο είτε ο/η σύζυγός του έχει οποιοδήποτε άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού ή έχει συγγενή μέχρι στον τέταρτο βαθμό συγγένειας που ασχολείται επαγγελματικά ή κατέχει μετοχές σε ποσοστό πέραν του δέκα τοις εκατόν του μετοχικού κεφαλαίου ή έχει οποιοδήποτε άλλο άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού».

Πέραν τούτου, μόλις τέσσερις μέρες μετά τη συμπλήρωση της δήλωσης και συγκεκριμένα στις 14/05, ο Sir Nicholson, διορίστηκε ενδιάμεσος Πρόεδρος εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες σε τέσσερα νοσοκομειακά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η σύζυγος του Sir Nicholson κατέχει τη θέση της Ανώτερης Εκτελεστικής Διευθύντριας σε ίδρυμα που έχει στην κατοχή του δυο νοσοκομεία στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Γενικός Ελεγκτής, έκανε λόγο για ασυμβίβαστο, αναφέροντας πως ο Sir Nicholson, όφειλε να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να αποφανθεί κατά πόσον προκύπτει ή όχι ασυμβίβαστο.

Ζήτημα και για την άσκηση καθηκόντων του Sir Nicholson, έγειρε ο Γενικός Ελεγκτής, αναφέροντας πως βρισκόταν στο νησί μας τρεις φορές τον μήνα, διερωτώμενος πως ασκούσε τα καθήκοντά του ως Γενικός Διευθυντής και ως Πρόεδρος του Οργανισμού.

 

Καταγγελία για φορολογική απάτη Νικόλαου Πολύζου

Για την επώνυμη καταγγελία που έγινε εις βάρος του κ. Πολύζου για φορολογική απάτη και που δημοσίευσε το ThemaOnline, μίλησε ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος έκανε λόγο και για τη χειρόγραφη σημείωση που άφησε ο κ. Πολύζος στο νοσηλευτήριο, το οποίο «κατ΄ισχυρισμό είναι ο γραφικός χαρακτήρας του Πολύζου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο Γενικός Ελεγκτής εξήγησε στον Πρόεδρο του σώματος πως το θέμα εγγράφηκε στη Βουλή, δίνοντας ως έναυσμα της εγγραφής τα δημοσιεύματα του ThemaOnline. Τον λόγο έλαβε τότε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος από την αρχή της συζήτησης έγειρε θέμα μετονομασίας του θέματος που εγγράφηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε πως το θέμα που εγγράφηκε ως «Διερεύνηση των καταγγελιών εις  βάρος του νεοδιορισθέντος γενικού εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)» πρέπει να μετονομαστεί τονίζοντας πως επιβάλλεται η αλλαγή του τίτλου. Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δεν μπορώ να δεχτώ κάτι που λέχθηκε στο διαδίκτυο», ενώ ζήτησε το θέμα του διαδικτύου να αφαιρεθεί εντελώς από τα πρακτικά της Βουλής.

Μιλώντας για την καταγγελία του κ. Πολύζου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, είπε πως για τις καταγγελίες είναι ενήμερο το Υπουργείο, ζητήθηκε έρευνα από νομικό σύμβουλο, με το Υπουργείο να βρίσκεται εν αναμονή του πορίσματος. Τα ευρήματα τους για τις καταγγελίες εναντίον του κ. Πολύζου, θα μεταβιβάσει και η Ελεγκτική Υπηρεσία στο Τμήμα Φορολογίας.

 

«Να φύγουν οι όποιες σκιές»

Να λυθούν οι οποιεσδήποτε διαφορές το συντομότερο ζήτησε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα του Γενικού Σχεδίου Υγείας συμπληρώνοντας πως «εάν ξεκινήσουμε με αρνητικά στοιχεία τότε δεν θα πάμε καλά».

Ο κύριος Πατσαλίδης, εξήγησε πως ο κύριος Πολύζος πληρούσε το σχέδιο υπηρεσίας, ενώ εάν δεν το πληρούσε τότε κάτι τέτοιο θα κριθεί σε επίπεδο δικαστηρίου.

Στην περίπτωση που ακυρωθεί ο διορισμός Πολίζου, η οποιαδήποτε πράξη που έκανε κατά τη θητεία του, δεν αναιρείται.

Πράξεις που αφορούν τον διορισμό Γενικών Διευθυντών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Λάρνακας, Πάφου, Λεμεσού και στο Μακάρειο Νοσοκομείο, οι οποίοι διορίστηκαν από συμβουλευτικές επιτροπές, μέλος των οποίων ήταν ο Ν. Πολύζος.

 

«Ποτέ δεν ήμουν υπάλληλος της KPMG»

Τις αναφορές που τον ήθελαν να είναι μισθωτός υπάλληλος της KPMG, διέψευσε ο Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, ο οποίος είπε πως ήταν απλώς συνεργάτης τονίζοντας «έκανα κάποιες δουλειές που μου ζήτησαν».

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής, ο κύριος Νίκολσον, απολογήθηκε που μιλά στην αγγλική γλώσσα καθώς δεν μιλά ελληνικά, «κάτι που η Κυβέρνηση γνώριζε όταν με διόρισε» είπε χαριτολογώντας.

Αναλύοντας το βιογραφικό του σημείωμα, ο κύριος Νίκολσον τόνισε πως «ήμουν δημόσιος υπάλληλος σε όλη μου τη ζωή. Δεν έκανα τίποτα μυστικά. Τα έκανα όλα με διαφάνεια και ακεραιότητα».

Όσον αφορά την προϋπηρεσία του κ. Νίκολσον ή τις επιχειρήσεις στις οποίες είναι εμπλεκόμενος, ο ίδιος ανέφερε πως είναι εύκολο να βρει κανείς το ποιος είναι με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Αναφερόμενος στο διάστημα που ήταν Γενικός Διευθυντής αλλά και Πρόεδρος του Οργανισμού, ο κ. Νίκολσον ανέφερε πως δεν ήθελε να ασκεί τους δυο αυτούς ρόλους ταυτόχρονα, αλλά υπήρχαν στενά χρονοδιαγράμματα και φόρτος εργασίας που το επέβαλλαν.

«Στόχος του Οργανισμού, είναι η παροχή υψηλής ποιότητας ασφάλισης υγείας», τόνισε ενώπιον της Επιτροπής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top