ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΦΩΤΙΟΥ: Χωρίς λύση δεν μπορούμε να μιλούμε για επιστροφή εκτοπισμένων

ΦΩΤΙΟΥ: Χωρίς λύση δεν μπορούμε να μιλούμε για επιστροφή εκτοπισμένων

Οι τελευταίες δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς για μονομερείς αποφάσεις των κατοχικών αρχών σε ό,τι αφορά την επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους και η επαναφορά του ζητήματος αυτού, αποτελούν μεθοδεύσεις για δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων που αφορούν ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, υπογραμμίζοντας πως "χωρίς λύση δεν μπορούμε να μιλούμε για επιστροφή εκτοπισμένων".

 
Ο κ. Φωτίου είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις, ενωρίτερα αυτή την εβδομάδα, του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι πως το άνοιγμα των μαρωνιτικών χωριών θα γίνει σταδιακά και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων από τα αρμόδια «υπουργεία» σε συντονισμό με το «πρωθυπουργικό γραφείο», όπως έγινε και στην περίπτωση του ανοίγματος των σημείων διέλευσης της Δερύνειας και του Απλικίου.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως «για άλλη μια φορά, οι τουρκικές μεθοδεύσεις προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στην μαρωνίτικη κοινότητα αλλά και ευρύτερα στο σύνολο των εκτοπισμένων», και επεσήμανε πως «είναι προφανές ότι η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος αποσκοπεί στη διάβρωση της έννοιας της κατοχής».
  
Υπογράμμισε πως «σταθερή και αμετάκλητη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής και η προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των εκτοπισμένων χωρίς διακρίσεις».
 
«Η ανακίνηση του ζητήματος από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος αποσκοπεί και πάλι, όπως και πέρσι, στη δημιουργία εντυπώσεων και στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενός σοβαρού ζητήματος που άπτεται της ουσίας του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως η έκφραση διακηρύξεων και προθέσεων δεν αίρει τη συνεχιζόμενη παρανομία, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής.
 
«Χωρίς λύση δεν μπορούμε να μιλούμε για επιστροφή εκτοπισμένων, αλλά για επανεγκατάσταση υπό συνθήκες κατοχής, χωρίς αυτό να καταργεί την κατοχή ή την ανάγκη εξεύρεσης λύσης που θα συμπεριλαμβάνει τη θεραπεία της επιστροφής», σημείωσε.
 
Ο κ. Φωτίου κάλεσε την Τουρκία να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίλυσης του Κυπριακού.
 
«Δεν είναι η ώρα ούτε και οι κατάλληλες συνθήκες για επικοινωνιακά παιγνίδια και τακτικές που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και νέων τετελεσμένων», σημείωσε.
 
Τέλος, υπενθύμισε πως εδώ και χρόνια μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες και κανονισμούς της η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει όλους τους συμπατριώτες μας που θέλουν να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα χωριά τους.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top