ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρους: Δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις Λευκωσίας και Μόσχας

Θεοχάρους: Δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις Λευκωσίας και Μόσχας

Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται τη Ρωσική Ομοσπονδία και δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις Λευκωσίας και Μόσχας δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη, Ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, σημειώνοντας «ότι η Κύπρος πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες».


Μετά από συνάντησή της με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρου Αγαθαγγέλου, η κ. Θεοχάρους, ερωτήθηκε για τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροφα, ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις με τηνΡωσική Ομοσπονδία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κύπρος πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες γιατί η χώρα μας χρειάζεται και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Να μην ξεχνάμε ότι εάν θέλει η Ρωσία να μας προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Κύπρο μπορεί να το κάνει με οικονομικά μέσα. Και λέγοντας αυτό ο καθένας κατανοεί τι εννοώ», είπε η κ. Θεοχάρους.

Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία υπήρξε πάντοτε ένας σταθερός υποστηριχτής των κυπριακών θέσεων και ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ακούσει εκπροσώπους και της παρούσης κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων να μιλάνε για τη συνετή και συνεπή στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία στο ΣΑ».

Όπως είπε η κ. Θεοχάρους «είναι πλέον κοινό μυστικό ότι κάποιοι προσπαθούν να προσδέσουν την Κύπρο στο αμερικανικό άρμα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η ExxonMobil διενεργεί αυτή τη στιγμή εργασίες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε πως «κάποιοι έχουν την αίσθηση ή τη ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν όλους τους στόλους που διαθέτουν για να προστατέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και κατά τη δική μου εκτίμηση δεν είναι και αυτή και η τοποθέτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Είχε πει η κ. Ζαχάροβα ότι σε αντιστάθμισμα -αυτό τουλάχιστον έχουμε αναγνώσει εμείς- της πλήρους στρατιωτικοποίησης της Κύπρου από μέρους των Αμερικανών θα υπάρξει αντίδραση με την έννοια της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στη βάση στη Λαττάκεια, ή και οπουδήποτε αλλού στην περιοχή βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις, όπως στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου με το ρωσικό στόλο», εξήγησε η κ. Θεοχάρους.

Πρόσθεσε ότι «είναι κακή και η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και της περιοχής μας, αλλά είναι και ψέμα να λέμε ότι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους γίνεται χρήση εγκαταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απεναντίας, είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, «γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι βρίσκονται πάντοτε εν εξελίξει διάφορες επιχειρήσεις, στρατιωτικές συνεργασίες και άλλες διεργασίες οι οποίες καθιστούν την Κύπρο ένα μόνιμο στόχο, όχι μόνο για τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και από στρατηγικής απόψεως».

Δηλώσεις Προέδρου Αλληλεγγύης και Προέδρου Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου
---------------------------------------------------------------------------------------------
Για τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, Πέτρο Αγαθαγγέλου, η κ. Θεοχάρους είπε ότι επικεντρώθηκε στο Γενικό Σχέδιο Υγείας «και έχουμε ακούσει από αυτόν και την εκδοχή των γιατρών όσον αφορά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ για να μπει σε εφαρμογή».

Πιστεύουμε, είπε η κ. Θεοχάρους, «ότι πάρα πολλά από τα σημεία που έχει θίξει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είναι απόλυτα σωστά και βλέπουμε ότι ενώ εμείς στηρίξαμε, ως Κίνημα και ως πολίτες, τη λειτουργία ενός συστήματος υγείας ευθύς εξαρχής, και ενώ ευθύς εξαρχής είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες του και είχαμε επισημάνει τα σημεία πάνω στα οποία θα προσκρούσει η εφαρμογή του νόμου, είχαμε πει ότι θα το στηρίξουμε και βρίσκοντας κάθε εμπόδιο θα προσπαθούμε να το επιλύσουμε».

Σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικής ιατρικής, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «δεν ζούμε σε καθεστώς απολυταρχικό για να επιβάλλεται η συμμετοχή σε ένα σύστημα υγείας στον οποιονδήποτε, είναι η ελεύθερη συμμετοχή που θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ένα σχέδιο υγείας με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι θα παίρνουν ένα ικανοποιητικό μισθό για τα δεδομένα τους».

«Όποιος θέλει να είναι στην ιδιωτική ιατρική, να παραμείνει στην ιδιωτική ιατρική, και είναι επιβεβλημένο να υπάρχει η επικουρική ασφάλιση η οποία θα διασφαλίζει στον κάθε πολίτη να μπορεί να έχει τον γιατρό της επιλογής του και την περίθαλψη την οποία θα επιθυμεί», ανέφερε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα θα δώσει και μια ανάσα στο βαρυφορτωμένο σχέδιο υγείας και θα επιτρέψει και εκείνος ο οποίος θα συμμετέχει στο σχέδιο υγείας, θα απολαμβάνει των υπηρεσιών του, να έχει καλύτερη περίθαλψη».

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι «η καταβολή των εισφορών στο σχέδιο υγείας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες», εξηγώντας ότι «αυτή την έννοια έχει η καθολικότητα».

Δήλωσε ότι η ίδια δεν έχει κατανοήσει «γιατί υπάρχει αυτή η διένεξη» για να προσθέσει πως «βλέπω ότι οι γιατροί έχουν όλη την καλή διάθεση να στηρίξουν τις προσπάθειες της πολιτείας προς αυτό το σημείο».

«Όλα τα άλλα είναι εντελώς επιφανειακά προβλήματα τα οποία επίσης μπορεί να λυθούν με καλή θέληση, επομένως αναμένουμε ότι το Υπουργείο Υγείας θα δείξει εκείνη την ευρεία αντίληψη για τα γεγονότα, ούτως ώστε να μην μπλοκαριστεί η εφαρμογή του ΓεΣΥ εξαιτίας της άγνοιας μερικών για το τι πραγματικά σημαίνει ιατρική, και για το τι πραγματικά σημαίνει διαχείριση της ασθενείας», είπε κ. Θεοχάρους.

Από την πλευρά του ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της «Αλληλεγγύης», «υπήρξε μια κατανόηση εκείνων των προβληματισμών και εκείνων των παραμέτρων που αφορά το σχεδιασμό για εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Πρόσθεσε ότι «στόχος και σκοπός είναι να παραμείνουμε βαθιά προσηλωμένοι στην προσπάθεια της πολιτείας να εφαρμόσει το σχέδιο υγείας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με στόχο και σκοπό να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του και να διασφαλίζουμε την ποιότητα».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, «μέσα από αυτά που έχει αναφέρει πολύ ορθά η κ. Θεοχάρους και μας βρίσκει πλήρως συνοδοιπόρους στον σχεδιασμό αυτό, πιστεύουμε ότι θα βρεθούν εκείνες οι συνέργειες και θα υπάρξει η κατάλληλη ‘σύζευξη’ από όλους τους εμπλεκομένους για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγαθαγγέλου, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης «αλλά και καταξιωμένη και διακεκριμένη επιστημονικά συνάδελφο», όπως είπε, για την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση.

Δηλώσεις για το χαλλούμι και την απώλεια του εμπορικού σήματος στο ΗΒ
-------------------------------------------------------------------------------
Εξάλλου, σε δηλώσεις της σε σχέση με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «η υπόθεση με το χαλλούμι είναι παρόμοια με αυτή του ΓΕΣΥ, όπου κανείς δεν βλέπει την αλήθεια που βρίσκεται μπροστά μας και κάποιοι προσπαθούν με διάφορα τερτίπια και παρασπονδίες να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλλουμιού».

Σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του σήματος στη Βρετανία, οι ευθύνες του Υπουργείου Εμπορίου είναι βαρύτατες και ασήκωτες και είναι βέβαιο ότι πολλά λάθη έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα».

Όπως είπε η Ευρωβουλευτής, «η λύση είναι πάρα πολύ απλή, αν θέλουμε πραγματικά να οδηγήσουμε το χαλλούμι ως εγγεγραμμένο κυπριακό προϊόν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις δυνατότητες της εγχώριας μας παραγωγής να δημιουργήσει το χαλλούμι το οποίο καταναλώνουμε εδώ, το χαλλούμι το οποίο καταναλώνεται αλλού, το χαλλούμι το οποίο εξάγεται με διάφορες τυποποιήσεις ποιότητας του προϊόντος».

Πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο έχω συζητήσει και με αξιωματούχους στην ΕΕ και είναι το απόλυτα νομικό και ισχυρό επιχείρημα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

«Αλλά αν επιμένουν κάποιοι για μικροσυμφέροντα να παρεμποδίζουν την εγγραφή του χαλλουμιού, θα πρέπει να το αφήσουμε να το κρίνει ο λαός, ο οποίος θα πληρώσει για αυτή μας την ολιγωρία», είπε καταλήγοντας η κ. Θεοχάρους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top