ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΓΓΡΑΦΑ: Τα στοιχεία που θα δοθούν στο Υπουργικό για Νίκολσον και τη σύζυγο του – Δεν θα τοποθετηθεί ο Υπουργός

ΕΓΓΡΑΦΑ: Τα στοιχεία που θα δοθούν στο Υπουργικό για Νίκολσον και τη σύζυγο του – Δεν θα τοποθετηθεί ο Υπουργός

Στοιχεία που αφορούν τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον και τη σύζυγο του σχετικά με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, προτίθεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

 

Του Χαράλαμπου Ζάκου

 

Τα στοιχεία που θα δοθούν στο Υπουργικό

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία επισυνάπτονται και οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, και παρουσιάζουμε αυτούσια «ο μεταγενέστερος (μετά τις 2.5.2018) διορισμός του Sir Nicholson στη θέση του ενδιάμεσου Προέδρου (από 14.5.2018) του Διοικητικού Συμβουλίου του "Worcestershire Acute Hospitals NHS Trust" δημιουργεί ασυμβίβαστο».

Όπως συνεχίζει η επιστολή: «Η ιδιότητα του Sir Nicholson ως ανώτερου συμβούλου στον Συμβουλευτικό Οίκο KPMG σε Θέματα Γενικών Σχεδίων Υγείας (ad-hoc) φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να συνιστά δραστηριότητα συναφή με τις δραστηριότητες του Ο.Κ.Υπ.Υ., και άρα να δημιουργεί ασυμβίβαστο, Προτού όμως ο Γενικός Εισαγγελέας καταλήξει οριστικά στο θέμα αυτό, θεωρεί ορθότερο να εφοδιαστεί με περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της εργοδότησης του Slr Nicholson από την KPMG αλλά και τις ακριβείς υπηρεσίες που ο οίκος αυτός παρείχε στο Υπουργείο Υγείας. Θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και διευκρινιστεί η ακριβώς αφορούν τα όσα περιλαμβάνονται στη δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Worcestershire Acute Hospitals NHS Trust ', στην οποία ο Sir Nicholson δηλώνει τις πιο κάτω ιδιότητες», και τις οποίες παραθέτουμε πιο κάτω:

 

Στοιχεία και για τη σύζυγο στο Υπουργικό 

Όσον αφορά το ζήτημα με τη σύζυγο του Sir Nicholson, η επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρει κατά λέξη: «Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η σύζυγος του Sir Nicholson είναι «Chief Executive of Birmingham Women's and Children's NHS Foundation Trust), τότε η ιδιότητα της αυτή συνιστά δραστηριότητα συναφή με τις δραστηριότητες του Ο.Κ.Υπ.Υ., και άρα δημιουργεί ασυμβίβαστο για τον Sir Nicholson.».

Η επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κλείνει με την παράκληση της, όπως τα πιο πάνω στοιχεία κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς όπως εξήγησε και ο Γενικός Εισαγγελέας, είχε την αποφασιστική αρμοδιότητα για τη διενέργεια έρευνας πριν τον διορισμό του κ. Nicholson, ενώ παράλληλα εισηγείται να χειριστούν το θέμα ως κατεπείγον.

Δεν θα τοποθετηθεί μέχρι την εξέταση από το Υπουργικό ο κ. Ιωάννου

Ο κ. Ιωάννου εξέδωσε το απόγευμα γραπτή της Πέμπτης 10/1 δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και της απαντητικής επιστολής από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Ελεγκτή, με τίτλο «Θέματα σχετικά με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)».

Ο Υπουργός αναφέρει ότι με αφορμή τα πιο πάνω και σε συνέχεια σημερινών δηλώσεων του Γενικού Ελεγκτή, προτίθεται να υποβάλει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του σε σχέση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, παρόλο που η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή απευθύνεται στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

"Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εξέταση από το Υπουργικό Συμβούλιο των σχετικών στοιχείων, και πέραν από την παρούσα δήλωση, δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος", καταλήγει ο Υπουργός.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Νομική Υπηρεσία με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση επιστολής του Γενικού Ελεγκτή για τον Πρόεδρο του ΟΚΥΠΥ Σερ Ντέηβιντ Νίκολσον. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ουσιαστικά ότι η ΝΥ είχε επισημάνει στοιχεία στο Υπουργικό για τις δραστηριότητες του ιδίου και της συζύγου του προς διερεύνηση και έλεγχο για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

"Επειδή, σχετικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 8.1.2019, ως προς κάποια θέματα που εγείρονται για τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας  ( Ο.Κ.ΥΠ. Υ), έχουν γίνει δημόσιες δηλώσεις από διάφορους παράγοντες, διευκρινίζεται ότι, με τη γνωμάτευση της η Νομική Υπηρεσία, ουσιαστικά έχει επισημάνει την ύπαρξη ορισμένων στοιχείων που αφορούν δραστηριότητες του Προέδρου και της συζύγου του τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ως προς την ακρίβεια τους και ως προς την ισχύ τους και άλλα στοιχεία που θα πρέπει να διερευνηθούν ως προς τις λεπτομέρειες τους έτσι ώστε το διορίζον όργανο Υπουργικό Συμβούλιο να μπορεί να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα  ως προς την ύπαρξη ή μη ασυμβιβάστου όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία", είναι η αυτούσια ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Πηγή: themaonline/ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top