ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λακκοτρύπης για απώλεια χαλλουμιού – «Στο Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας»  

Λακκοτρύπης για απώλεια χαλλουμιού – «Στο Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας»  

Για την απώλεια του εμπορικού σήματος του «χαλλουμιού» έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα έγραψε στην απάντηση του ερωτήματος του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο βουλευτής του ΔΗ.ΚΟ Λάρνακας, Χρίστος Ορφανίδης υπέβαλε ερώτημα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σχετικά με την απώλεια του «χαλλουμιού».

 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.370, ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη
          «Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 ενημερωθήκαμε σχετικά με την απόφαση δικαστηρίου για κατακύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού σε ιδιωτική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι συνέπεια της κωλυσιεργίας και της αδιαφορίας όλων των εμπλεκομένων. 
          Ως εκ των πιο πάνω, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

  1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εργασιών που ακολουθήθηκαν για το πιο πάνω θέμα;
  2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εργασιών που έπρεπε να ακολουθηθεί για το πιο πάνω θέμα, ούτως ώστε να κερδίσουμε το εμπορικό σήμα;
  3. Ποιοι και γιατί ευθύνονται για αυτή την αρνητική εξέλιξη;
  4. Ποια μέτρα θα λάβετε σχετικά με τα άτομα τα οποία ευθύνονται;
  5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για το θέμα αυτό;»

 
NX/MM/Er-23.06.011.03.370


Απάντηση ημερομηνίας 3 Ιανουαρίου 2019 του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.370, ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη
          «Αναφέρομαι στην ερώτηση με αρ. φακ. 23.06.011.03.370 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας, κ. Χρίστου Ορφανίδη και να διευκρινίσω αρχικά τα ακόλουθα:

  1. Το εμπορικό σήμα “Halloumi” ενεγράφη στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) το 2002 με δικαιούχο το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ).
  2. Στις 28.11.2018, εκδόθηκε Απόφαση από το High Court of Justice, Business and Property Courts (Chancery Division) του ΗΒ, για απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε το ΥΕΕΒ εναντίον της Απόφασης του Intellectual Property Office του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIPO) για ακύρωση της εγγραφής του εμπορικού σήματος “Halloumi” στη χώρα αυτή.
  3. Η Απόφαση του UKIPO εκδόθηκε κατόπιν αίτησης ιδιωτικής εταιρείας για ακύρωση του εμπορικού σήματος.
  4. Σημειώνεται ότι το εμπορικό σήμα “Halloumi” δεν κατακυρώθηκε σε κανένα ιδιωτικό φορέα.

          Αναφορικά με τα ερωτήματα που τίθενται από τον αξιότιμο βουλευτή πληροφορείστε τα ακόλουθα:
Ερώτημα 1:  Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εργασιών που ακολουθήθηκαν για το πιο πάνω θέμα:

  • Στις 22.12.2017 ιδιωτική εταιρεία υπέβαλε τρεις αιτήσεις για ακύρωση της εγγραφής του εμπορικού σήματος “Halloumi” στο ΗΒ.
  • Στις 2.2.2018 λήφθηκε στο Υπουργείο επιστολή από το UKIPO ημερ. 18.1.2018 με την οποία διαβίβαζε στο ΥΕΕΒ αντίγραφο αίτησης ιδιωτικής εταιρείας για ακύρωση της υφιστάμενης εγγραφής του Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI” στο ΗΒ.
  • Στη συνέχεια, το UKIPO, με νέα επιστολή του ημερομηνίας 26.1.2018 διαβίβασε στο ΥΕΕΒ αντίγραφο των τριών αιτήσεων της ιδιωτικής εταιρείας, δίνοντας προθεσμία στο ΥΕΕΒ μέχρι 26.3.2018 για υποβολή σχολίων.
  • UKIPO στις 5.4.2018 απέστειλε τρεις νέες επιστολές/ειδοποιήσεις διαδικασίας ακύρωσης της εγγραφής του Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI” στο ΗΒ, ως συνέχεια των αντίστοιχων επιστολών του ημερ. 26.1.2018. Με τις επιστολές αυτές δινόταν προθεσμία μέχρι 19.4.2018 για να υποβάλει το Υπουργείο τους λόγους για τους οποίους δεν υπερασπίστηκε τη διατήρηση της εγγραφής του Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI” στο ΗΒ.
  • Οι τελευταίες επιστολές του UKIPO ημερομηνίας 5.4.2018 λήφθηκαν εκπρόθεσμα από το Υπουργείο (στις 26.4.2018 όπως φαίνεται από τη σφραγίδα λήψης). Επειδή οι εν λόγω επιστολές αναφέρονταν σε εμπορικό σήμα, διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, το οποίο με επιστολή του ημερ. 5.2018, διαβίβασε ξανά στο ΥΕΕΒ τις επιστολές του UKIPO.
  • Στις 2.5.2018, το UKIPO με επιστολή του η οποία λήφθηκε στο Υπουργείο στις 9.5.2018, ενημέρωσε για την απόφασή του σε σχέση με τη μία εκ των τριών αιτήσεων της ιδιωτικής εταιρείας για ακύρωση της εγγραφής του Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI” στο ΗΒ (οι άλλες δύο αιτήσεις έχουν ανασταλεί). Στην επιστολή του το UKIPO ενημέρωσε επίσης το Υπουργείο για το δικαίωμα υποβολής ένστασης μέχρι 30.5.2018 στο Δικαστήριο του ΗΒ. Η ένσταση υποβλήθηκε στις 30.5.2018.
  • Στις 28.11.2018 το Δικαστήριο εξέδωσε την Απόφασή του με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση του ΥΕΕΒ.

Ερώτημα 2: Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα εργασιών που έπρεπε να ακολουθηθεί για το πιο πάνω θέμα ούτως ώστε να κερδίσουμε το εμπορικό σήμα;
          Το ΥΕΕΒ θα έπρεπε να διαβιβάσει άμεσα τις πιο πάνω επιστολές του UKIPO στη Νομική Υπηρεσία, ούτως ώστε η Νομική Υπηρεσία, σε συνεργασία με το ΥΕΕΒ να ετοιμάσει και να υποβάλει στο UKIPO τα σχόλιά της για την υπεράσπιση της εγγραφής του εμπορικού σήματος, εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στις πιο πάνω επιστολές του UKIPO. Το ΥΕΕΒ δεν διαβίβασε τις πιο πάνω επιστολές στη Νομική Υπηρεσία εντός των χρονικών προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν οδηγίες και ότι επρόκειτο για απλή προώθηση επιστολών.
Ερώτημα 3: Ποιοι και γιατί ευθύνονται για αυτή την αρνητική εξέλιξη;
          Για το θέμα αυτό έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε και το πόρισμά της βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.
Ερώτημα 4: Ποια μέτρα θα λάβετε σχετικά με τα άτομα τα οποία ευθύνονται;
          Το ΥΕΕΒ θα προχωρήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα.
Ερώτημα 5: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για το θέμα αυτό;
          Το ΥΕΕΒ προχώρησε επίσης στις πιο κάτω ενέργειες για αποφυγή παρόμοιων συμβάντων:

  • Δημιούργησε Μονάδα Διαχείρισης των Εμπορικών Σημάτων κάτω από την άμεση εποπτεία του Γενικού Διευθυντή.
  • Πραγματοποίησε επαφές με το ΤΥΠ για επίσπευση εγκατάστασης διαχείρισης των εγγράφων του Αρχείου.
  • Σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακού Αρχείου για όλα τα θέματα για το Χαλλούμι.
  • Στις 17.5.2018, το Υπουργείο καταχώρησε νέα αίτηση στο UKIPO για εγγραφή νέου Πιστοποιούντος Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI”.
  • Στις 19.12.2018 το Υπουργείο καταχώρησε Έφεση εναντίον της Απόφασης του High Court of Justice, Business and Property Courts (Chancery Division) του HB, για απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε το ΥΕΕΒ εναντίον της Απόφασης του Intellectual Property Office του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIPO).»

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top